Problém k zamyšlení - skřípe zemská osa?

Tvrdí se, že Země se otáčí kolem jakési osy, tedy tak, jak se točí třeba kolo na hřídeli. Na základě této analogie mohu tvrdit, že osa Země je jakási dlouhá hřídel, z obou stran zakončená praporkama. Jelikož Země je poměrně stará (4,7 miliardy roku), je velice pravděpodobné, že se osa mohla zanést drobnými částicemi, které pak v důsledku způsobují skřípot (znáte to jistě sami, nejčastěji to dělají dveře a tchýniny zuby). Řešením by bylo osu namazat, ale to by se mohlo zdát nákladné, a navíc nevýnosné, kdyby osa zanesená nebyla.

Krom toho je pár případů, kdy se někdo namazal a skřípal ještě víc.

A ještě si všimněte jednoho jevu - zdánlivého otáčení praporků na pólech.

Skřípe zemská osa?

PS: Pokud vám připadá, že magořím, prosím vás, abyste se neděsili. Jen je tu trochu nuda a já stejně vím, že to nevytrhnu.
Neskřípe, protože je smyšlená =) Mám to vědecky dokázané.
Fakt magoříš :)
osa je jen pomyslná, navíc prý teďka o 3 cm šlouplá. :)
No to máš jasný... ona totiž ta osa, je z takovýho divnýho materiálu, kterej se vlastě promazává normálním deštěm... takže moje odpověď je, že dokud nepřestane radioaktivně pršet, tak skřípat nebude!
A já zase tuhle slyšel, že ve vesmíru je nějaký šum, prý 8 oktáv dole. Tak proč by to nemohla být nějaká rezonance způsobená skřípotem os planet?
8 oktáv dole je lidským uchem nepochytitelný zvuk (2 oktávy dole taky není nějak moc extra slyšet :) Není to skřípání os, to by teoriticky nebylo na oktávě dole, ale nahoře. Je to IMO zvuk z vesmírné erupce. Země se pohybuje myslím i s osou, tak by nebyl žádný faktor, o který by mohla osa (kdyby existovala) třít a jak by mohla osa bez tření vydívat skřípot?
Nipal: chod na severny pol a pocuvaj ;)
A co když je osa statická (nekoukejme na to, že musí obíhat kolem slunce) a Země je propíchlý míč, který je na osu nasazen? Kromtoho, ta planeta se v prvopočátku nějak roztočit musela, což udělat bůh svojí káčou. Ovšem osa tam prostě být musí, jinak by se Země neměla kolem čeho točit. Jen se bojím, aby se nezadřela, Země je poměrně těžká mrcha ;)
lacop: Díky za radu, ale skřípot tam může zaniknout ve vichřici, což není ideální situace. Ovšem je možné, že vichřice je vyvolaná právě tím skřípotem. Je možné, že existuje počasí (pohyb oblačnosti atd.) jen díky skřípotu zemské osy.
Nípal»
Jen teoritizuješ ;-) Počasí je způsobeno pomocí vzdušných a jiných vrstev kolem naší Země. Je to možná právě kvůli proudícímu větru, ozonové díře, ale je pravděpodobnost 0,01, že je to způsobeno existencí osy a následným skřípotem.
Já jsem fanda do přemýšlení jiným způsobem, než přemýšlí jiní. Beru si vždy zobecněný systém a beru taky v potaz pouze některá fakta. Nejde tedy o to, zda je to realita. Každý bere realitu jinak - já nevěřím, že by byla reálná ;)

V mojí realitě zemská osa skřípe na základě prostých faktů:
1) Země se točí kolem ní
2) Země je už dost stará (skoro třetinu věku tohoto vesmíru)
3) Na pólech jsou praporky.
4) Panty skřípou - jsou osou dveří, které se otáčejí.

Na základě tohu mohu naprosto suverénně tvrdit, že osa skřípe. Chci dát v tomhle threadu nějaké důkazy kolem, že to nikdo neslyšel apod. Jde čistě o teorii.

Postupuju dále - pakliže osa skřípe, tak také jiskří? Nebo už je tzv. "ošoupaná"?
*Chci dát PRYČ důkazy... ;)
Není ošoupaná, musí se pravdelně vyměnovat. měli to udělat už dinosauři, těm to jaksi nedošlo, tak je bůh zničil bůhvíčím (asi meteoritem) pak osu nenápadně vyměnil (to zničení dinosaurů bylo vlastně proto, aby ho nikdo při tom neviděl). Potom vznikl nový život, a bůh doufá, že na to přijde a vymění ji. A jestli ne, tak člověci budou vymřeni bohem (trpný rod).
PS. bůh se píše s velkým B
Skřípat nemůže, protože nedochází ke tření. Kdyby docházelo ke tření, Země se dáno zastavila.
Země neni stará 4,7 milliardy let ale pouhých 8000 let.
ha, to bych mohl říct taky
tak pročs to neřek?
ty si myslíš že když ti na základce řekli, že země je stará 4,7 mil. let tak je to pravda?
tak tohle bych taky mohl říct!
No a co jako? Ja sem na nzákladce a neučili jsme se to (skoro).
jenže ono je to dokázaný ale nikdo o tom neví a ani to nechce vědět, protože by cela darwinova teorie šla k šípku (a museli by předělávat učebnice přírodopisu a to stojí moc peněz).
Bůh se píše s malým, není-li na začátku věty a nemyslím-li křesťanského boha. Křesťanský bůh se jmenuje Bůh ;) Tak to beru já.
Co drží tu vaši hřídel v prostoru?
Protože pokud mezi hřídelí a zemí něco střípe, musí tam být tření. A pokud tam je tření, tak by musel nastat jeden z těchto případů:
1. Země by se díky tření postupně zastavovala
2. Hřídel by se díky tření postupně roztáčela na stejnou rychlost jakou rotuje Země.

Pokud je správně 1., tak co drží hřídel nehnutě v prostoru?

Tak a teď odpovídejte ;-)
nípal> líbí se mi že víš na co narážim. Ovšem jedná se pouze o jméno, o pojmenování nějaké síly. Bůh pro mne osobně nic neznamená.
Země je stará nějakou tu tisícovku let - před tím nevěděla, že je Země.
Ja by som to typoval na magnetické ložiská, ktoré nemôžu škrípať a generujú geomagnetické pole (to by mal byť dôkaz).
Já myslela že Z