Jen tak btw... http://www.zive.cz/h/Bleskovky/AR.asp?ARI=121238 ;)
hanyZ má recht ;-) ... kdyby to všechno nestálo ještě takovejch mrtě.. určitě by si to taky někdo kupoval....
Jo, to je dost rozšířená omluva. Logická ale svým způsobem taky postavená na hlavu.
On SW má tu "nevýhodu", že se bez placení získat dá, oproti jiným věcem. Kdyby to nešlo, prostě by sis hru buď zaplatit musel, nebo bys ji neměl. Takhle máš ještě možnost nezaplatit a přesto mít.
Mimochodem - jak už jsem napsal, ta hra se nejspíš bude za nějakou dobu prodávat za pár stovek a to už si dovolit může opravdu každý. Jenže když už jsi ji hrál, tak si ji nekoupíš. A to už někoho o tržbu připravíš....
U nás mají lidi díky snadné dostupnosti pálených her k nim dost zvláštní přístup. Nedokáží prostě ocenit tu práci, co s ní vývojáři měli. Když jdeš do kina/divadla, taky za to zaplatíš. Když si koupíš grafickou kartu, zaplatíš. A připadá ti to normální. Utratit pět stovek za pár hodin zábavy v hospodě ti připadá normální (teď nemluvím kontrétně k jedné osobě), ale zaplatit 800 Kč za dva týdny nebo i půl roku zábavy s jednou hrou ti připadá praštěné. Znám to z vlastní zkušenosti, otázka "Kde je tady obchod s hrami" nebo oznámení "Koupil jsem si originálku Baldur's Gate II" je okamžitě následována reakcí "Zbláznil ses?".
"kdyby se na tom cestou ke koncovému zákazníkovi přiživilo míň pijavic"
No jo, ale ty pijavice se tím nepřiživují, nýbrž živí. A určitě by se zefektováním výroby/produkce nesouhlasily.
>>A určitě by se zefektováním výroby/produkce nesouhlasily.
Jejich problém, tak se bude vesele vypalovat a pirátit:)
Můj příspěvek z 27.1.2005 16:26 se týkal příspěvku:
"Ber to takhle. Já bych si hru za 1900 NIKDY nekoupil, a proto když si jí seženu jiným způsobem, nikdo o žádné peníze nepříjde.."
To je aby nedošlo k nedorozumění, protože než jsem ho dopsal, objevily se tam jiné příspěvky, tak aby to nevypadalo že reaguji na ně.
Tom: njn, tak se holt krade. Ale krade se bohatým a těm to životní úroveň jen tak neovlivní.
Jste trošku odbočili od tématu, ne? :)
Jinak se to už nějak samo vyřešilo. Asi to záleží na tom, od koho stahuju a taky na "náladě linky" :)
"Asi to záleží na tom, od koho stahuju"
Na tom záleží opravdu silně. Třeba když si někdo s 64kbit připojením nastaví 5 slotů a všechny má zabraný..
Těžko rozebírat, zda krást, nebo nekrást, rozebírá se to pořád a nikam to nevede. Pokud vám to někdo dá (což pokud máte P2P programy, tak rozhodně děláte - máte nějaký upload apod.), tak nelze nic namítat.
Pokud by se hry prodávaly za míň, taky bych nic nenamítal a radši bych si ji koupil. Problém je právě v té ceně. 95% (ano, slovy 95!) ceny jde na výkrm všelijakých překupníků, vydavatelů, přepravců, tiskařů a kdovíčeho ještě. Tyhle články jsou úplně zbytečné.
Vylisování cédeček (pokud jde o sériovou výrobu) stojí pod 1 kč za kus! Vytištění obalů, krabic... max. 35 Kč za kus při sériové masové výrobě! Všimněte si, náklady na výroby fyzických věci jsou sotva 3 procenta výsledné prodejní ceny za současného stavu! Teď to, co je na těch discích - předpokládejme hru, které se normálně prodá 200 000 kusů. Díky snížené ceně ale budeme předpokládat 10krát tolik, tedy 2 milióny kusů.
Řekněme, že lidé pracovali rok a půl na této hře, bylo jich zhruba 30 (grafici, programátoři, animátoři, scénáristi...) a potom nějaké jednorázovky (dubbéři, co vás ještě může napadnout). Průměrný plat je 28 tisíc (trošku přeháním) × 18 měsíců × 30 lidí + 2000000 na jednorázové věci. Výdaje na kancly a materiály jsou v platech, všelijaké licence v jednorázových výdajích. To dělá zhruba 17 milionů korun.
Toto + náklady na výrobu se musí vejít do 2 milionů prodaných kusů. Po přepočítání jsem dostal částku zhruba 44 korun za kus. Ano, jenom 5% ceny za současného stavu! S poštovným se to vejde do stovky za kus, kdybyste si takovou hru chtěli objednat onlajn. A kdo by nechtěl, vždyť je to skoro zadarmo ;)
Možná jsem se někde splet, nebo něco nedomyslel, možná, že pak budou potřebovat dvě stě brigádníků, kteří by chodili roznášet cdčka na poštu, co já vím :) Ale mně šlo o to podstatné - o vytěsnění molochu, který spolkne 95% ceny, kterou poctivý občan zaplatí. Moloch, který sice dává lidem práci, ale jinak je úplně zbytečný.
No jo, výrobní cena :)
Mžu uvást konkrétní příklad: Táta je tiskař. Mezi jiným tisknou taky česopis Pixel. Možná znáte. Je to měsíčník. Vkládá se do něj jedno CD, který imo stojí za hovno (samý trial verze, užitková hodnota <0 :). Že to CD stojí za hovno, řikaj i v redakci. A teď k těm cenám:
výrobní hodnota časopisu (křídový p., 55 stran) - cca 20 Kč
výrobní cena CD - cca 15 Kč
Dohromady to dělá 35 Kč. Redakce má 30 lidí, náklad si nepamatuju.
Teoreticky se všemi náklady +/- 60 Kč
A hádej te, za kolik se prodává? Za 105,-
Johny >> Připočti si k tomu časopisu distributora a buď poštu (předplatné) nebo prodejce, a ta přirážka se docela dramaticky zmenší. Cena by mohla být rozumná, pokud by to prodávali přímo redaktoři nebo někdo, a nechtěli za tu práci navíc žádné peníze :-/
No keď mi všetci čo ste tu piožičiate cca 100litrov, tak keď vám ich vrátim d´m vám čosi navyše...(ale ak to vyjde viac ako 30%/rok páchate trestný čin úžery v ČR AFAIK)
náklady/koncová cena
60,-/105,- = +25% časopis (v poho)
100,-/1500,- = +1400% hra ($!#@%$&)
...
prečo sa nezavedie trestný čin úžery aj na rabat?
(úžerník je lichvář?)
náklady/koncová cena
60,-/105,- = +25% časopis (v poho) <oprava>malo by to byť 60%, ale viď Freya</oprava>
Freya: Výrobní cena je možná ještě menší, tak kolem 20 Kč.
Johny > mi se nezdá ani náhodou, že v tebou uvedeném příkladě by byla cena časopisu přehnaná. Ti lidi v redakci musí z něčeho žít. Stánkář co to prodává taky něco musí mít jinak by se na to vykašlal. Distribuce atd....
Ehm, vezměte to takto:
Výrobní cena: 35 Kč
Náklad: 10000 - netušim
Průměrný plat v redakci: 20 000 - 30 zaměstnanců.
(105*10000-30*20000-105*35)/10000=cca 44,5 korun - připadá na provizi distributorů, trafikantů atd. z jednoho kusu. Samozřejmě čim vyšší náklad, tim vyšší provize.
>Připočti si k tomu časopisu poštu (předplatné)
Poštovný se samozřejmě platí zvlášť.
Z vypalovacek, kopirek, harddisku i medii se plati dan za piratstvi. Takze ja si to vlastne predplatim.
Johny: to neni prdel, to je pravda! :)
Tonik: a víte o čem hovoříme? :-)
R.U.R.: Ne. (uz jsem se bal, ze si nikdo nevsimne ;-) )
- Je to možné?
- Ano, to je možné.
- A víte, o čem hovoříme?
- Ne.
- No ale tak asi to možné je.
To je z Cimrmana, jenom si zrovna nevzpomenu, z kteryho seminare.
Tuším, že z Aktu, kdy se hovořilo celkově o Cimrmanovi a kde pouštěli magnetický pásek se záznamem výbuchu, který se prokopíroval na celý pásek, což je podle pana Hraběty možné.