http://lacop.bloguje.cz/109921_item.php
;)
http://markovo.wz.cz/galerie.php?velky=palirna.jpg
lenze toto nieje naaranzovane, takto to z tej mechaniky vyliezlo ;)
lacop: A myslíš, že je to bufferem?
Burnem to může být. Pálil jsem si RWčko, rychlou rychlostí a na to RW jsem už dřív vypaloval. Když jsem to vytáhl z mechaniky, bylo to prohnutý. Později se to CD narovnalo :D
apis: Víš co je buffer? To je vyrovnávací paměť mechaniky, s rychlostí zápisu nemá nic společnýho :) AFAIK ti vypalovací program nedovolí pálit na CD vyšší rychlostí, než to CD zvládne.
Špatná ložiska v mechanice... prostě někdo pálí na laciném šmejdu :|
nie to je kvalitna mechanika, v pohode na tom palil, teraz spustil nieco ine ako nero a nabehlo aj buffer overflow control, on to vypol. Potom ten program cpal do mechaniky data moc rychlo a ta ich napalila takto ;) CD zhorete, ohnute a omlatilo sa o mechaniku, pravdepodobne poskodilo aj zapisovaciu hlavu
Teda jo, v zivote jsem neco takovyho nevidel :-D
To, že to předtim pálilo v poho nic neznamená.
BTW kámošovi se v DVD-ROMce utrhlo CD z unašeče a rozsekalo se o stěny mechaniky :) Naštěstí ještě funguje. Prej z toho vyndaval střepy :D
> lacop
Nesmíš si nechat od lidí všechno nakecat...
Laser ve vypalovačce nemá dostatečnou energetickou hustotu, aby mohl cokoliv plošně ohřát, natožpak spálit...
Výkon laseru je cca 8mW pro pálení a 1mW pro čtení (obyčejná žárovka je tedy 100 000x silnější)
Na organickou vrstvu jsou vypalovány body o velikosti cca 1 mikrometr.
Pokud ti přeteče buffer, jsou nadbytečná data zahazována a pokud není na vině chyba programu, tak není problém je tam ve vhodnou chvíli poslat znovu. Při podtečení obou bufferů je pálení ukončeno a je možné data dopálit menší rychlostí (poslední stopu je pořeba vzít znovu)
Médium je zahříváno hlavně odporem vzduchu při rotaci (několik tisíc otáček za minutu) Pokud je základní vrstva šmejd, může dojít k tepelné dilataci a pokřivení.
Pokud se pak takové médium dotkne stěny mechaniky, tak už jej vytáhnete jen za pomocí šmetáčku a lopatky, přičemž mechanika může jít taky do kytek.
eh teda vzhledem k tomu ze při pečení dosahuje teplota právě spalovanýho pitu kolem 400 C tak bych se ani nedivil. staci kus dratu tam kde nema bejt nebo zabloudily komar, moucha a je to....
se mi jednou rozlítlo CD. ale to byl levnej blank za 7 kc.... a rychlost byla kolem 60x :))
>> staci kus dratu tam kde nema bejt nebo zabloudily komar, moucha
jako ze si vleti do mechaniky povozit se na kolotoci zadarmo? chudacek...
jo, se skaffem je aspon sranda ;-)
Tak teda nevim, jak se 52x CD-ROM mechanika může točit 60x ale to je jedno. Nebo dvojí?...
skaff: Jak můžeš roztočit v mechanice CD rychlostí 60x? To žádný CD nevydrží :)
lacop: IMO si hrál se zapalovačem :D
> staci kus dratu tam kde nema bejt nebo zabloudily komar, moucha a je to....
to snad nemyslíš ani žertem...
je tam 400°C - jenže na plochu 0.8 mikrometru - takto bys možná tomu komárovi udělal sexy tetování.
Znovu opakuji - LASER NEMŮŽE ZPŮSOBIT TEPELNOU DESTRUKCI DISKU!
...ledaže bys měl v mechanice půmyslový CO2 laser
no nejaky toshiby umí 60x. ale to neni po celou dobu cteni, jenom kdyz je laser u "díry". nevim jak to jinak říct :))
moucha a spol: já vim, mechanika je mouchotěsná, ale když vytáhnete ten držák na kávu :)) a ta moucha tam vletí.....
ne, to už je kvantová fyzika, nípale kde si :)) ?
Tu som. Je to paradox tzv. Schrödingerovy mouchy, která vletí do mechaniky a laser do ní vypálí dávku. Můžeme se domnívat, že je živá, ale také, že je mrtvá. Dokud mechaniku neotevřeme, mísí se oba stavy a nemůžeme říct určitě, zda je mrtvá či živá - je živá a mrtvá zároveň.
;-))
Nípal: No jo, Schrödingerova moucha. Zrovna jsem dočetl "Holistickou detektivní kancelář Dirka Gently", kde je to vysvětleno, takže chápu, jinak bych musel říct 'wtf?' ;)