Může mít Terri ještě nějaký smysl života? Vždyť to je důvod poč má smysl žít (ehm, od toho je to smysl života). Když chce člověk ještě v životě něco dokázat, něčeho si užít, má nějaké možnosti, tak by měl žít. Ale pokud leží na lůžku (myslím že po té době si to ona uvědomila, ale prostě nemá jak to sdělit, ale možná si to ani neuvědomila), tak ten člověk nemá důvod žít, když ví, že nemá naději na zlepšení, že nemůže dělat nic, že ho v podstatě nic nečeká. Pak by měl mít člověk právo zemřít, toť můj názor.
Teď by mě Tonyo zajímalo, jestli jsi to "kvalitní názor" myslela ironicky nebo ne :-)
Pokud ne tak děkuji, nečekal jsem že se zase tak brzo dočkám kritiky svých názorů. I když v tomhle případě ani kdybyste mě zabili netuším proč.
A to přirovnání Tonya k těhotné mrtvole jsem nepochopil vůbec. Raději půjdu spát.
Tom - Já to nemyslela ironicky.
No a jestli ste někdo nepochopil to moje přirovnání tak se na to prostě vykašlete!
OK omlouvám se Tonyo já už začínám být paranoidní :-)
Ja si tiez myslim ze pokial sa uz neda nic robit treba to prerusit, pretoze si myslim ze je zbytocne nieco udrzovat co uz nie je.
uz zomrela, uz ma pokoj (snad)
Duso > ona už má pokoj hodně dlouho řekl bych. Když někomu nefunguje mozek, neví o nějakém trápení.
Trošku ocituju názor naší češtinářky, který na případ Terri říkala, že je to poděs. Jak můžou ti rodiče chtít, aby žila, 15 let je prakticky "mrtvá" a ti rodiče se chodí koukat na tu schránku bez života. Konec citace.
Je třeba si uvědomit, co je život, a co není. Podle jednoho (dávno mrtvého) filozofa se život (spíše duše, ale ono je to podobné) skládá ze tří částí:
a) vegetativní - schopnost přežívat, zpracovat suroviny a vyžít z toho
b) smyslová - schopnost vnímat
c) rozumová - schopnost myslet, přemýšlet
Ten filozof byl Aristotelés, vychovatel Sašy Velikého, takže byl asi dobrej (i když se Sašou nesouhlasil). Tvrdil, že rostliny mají pouze vegetativní složku. Zvířata mají k tomu navíc smyslovou. A lidé mají navíc ještě tu rozumovou. Pochopitelně v dnešní době, kdy funguje rovnoprávnost, jeho názor upravím na to, že každý tvor či rostlina má všechny tři složky, každou ale v jiném množství. I třeba taková rostlinka vnímá světlo a natáčí se k němu. A na druhou stranu známe případy lidí, o jejichž rozumové složce bychom mohli s úspěchem pochybovat.
V případě Terri můžeme rozumovou složku určitě odepsat. Odumřela jí značná část mozku. Smyslovou bychom taky mohli odepsat. Možná jí smysly fungovaly, ale s odumřelým centrem vnímání asi těžko mohly něco dělat. Zbývá vegetativní - jenže nebyla schopna ani se uživit sama (rostlinka sice také závisí na dostupných živinách v zemi, stejně tak bakterie atd., ale obvykle žije v houfu a nikdo jí moc nepomáhá, vyjma zahrádkářů), museli jí jídlo dávat uměle. 15 let v ní bylo sotva půl vegetativní složky.
Je to vůbec ještě život? Možná je. Zeptám se lépe: má takový život smysl? Co komu dá člověk, který ani nemůže nic vymyslet či vytvořit, když už ne pracovat? I ten nejmenší hladovějící Somálec má cenu, protože má smysl života - má šanci změnit svět, má šanci něco vytvořit nebo aspoň sepsat, nakreslit, vyfotit, či jinak se projevit, přestože jeho hlavním problémem je hlad. Má šanci uživit se sám (pokud teda nezůstane v Somálsku apod.).
Na celém případu mi vadí jen dvě veci. Medializace, která udělá (jako vždy, zaručeně a bez průtahů) z komára velblouda. A potom to citové trauma kolem. Jak byste se tvářili vy, kdyby vám zemřel blízký člověk, 15 let ležící na intenzivce? Zůstal by vám v hlavě obraz toho bezvládného těla, plný utrpení, té dávno ne již pěkné tváře. Nepřál bych nikomu ten pocit. Mohlo by to být lepší, kdyby Terri zemřela rovnou již před 15 lety. Žádné další trápení. Zůstala by v myslích jejích blízkých jako pohledná ženská, šťastná tvář. Zůstal by pocit, že odešel někdo milovaný, s kým byl veselý život.
ja bych ji nechal na pristrojich, buh by si ji casem vsiml a pomohl ji.
Hmm.. nípale, svatá pravda... Nemáš ty s tim Aristotelesem něco společnýho?
Pat > I když bůh (podle některých) dokáže různý věci... myslim, že přecejen vytvoření části mozku by nezvlád :-/ ...
Noo.. ona pitva ukáže....
meca> ale? kdyz stvoril vsecko co kolem sebe vidis, tak myslis ze by nedal takovou prkotinu?
Stvoril a nepovedlo se, potopa jak vidno hovno pomohla, tak to ted trebas zkousi jinde (vesmir ma na to velkej dost)... Az se to nauci, treba lidi prekodi a bude lip...
A já si řikal, že tenhle počítač nemochla stvořit TPC :-/ ... nee.. to bylo blbý, promiň ;)
Sojkovec > zajímavá teorie :-/ ;)