přechod na LINUX

chtěl bych zkusit linux. poraďte jakou distribuci. taky bych chtěl vědet co na linuxu pojede a co ne. jesli si třeba zahraju něco online, třeba call of duty nebo cs a jaký jsou výhody a zápory oproti win xp pro. a taky jesli můžou souběžně na compu bejt linux i win (na jinejch diskovejch oddílech)
na jednom disku muzou byt widle aj jinej OS. jakoukoli novejsi distribuci, jestli mas novejsi stroj teda.. NEDOPORUCUJU red hat 7.1.. rozlitat sitovku bylo peklo :)

hry si moc nezahrajes.. stahni si CUBE nebo na linuxu je taky peknej doom II.. jo a jeste xboard (jestli se to tak menuje), to sou fajnovy sachy

mandrake nestahuj, to sou v podstate widle, stahni fedoru nebo slackware 9+

linux neni herni konzole, ale workstation
a jeste jedna dulezita vec - zacni cist dokumentaci
good luck & have fun
ani se nesnaž do dvou tejdnů se na to vykašleš a smažeš ho .. věř mi :))
>>chtěl bych zkusit linux. poraďte jakou distribuci.

Na zkousku staci LiveDistra. Vlozis CD a jedes.

>> taky bych chtěl vědet co na linuxu pojede a co ne.

Vsechno linuxovsky :) Windowsky jak ktere, ale pres emulatory.

>> jesli si třeba zahraju něco online, třeba call of duty nebo cs

Online-vky jdou hrat na linuxu. Ale jestli tohle tak nevim. Ja si nehraju.

>> a jaký jsou výhody a zápory oproti win xp pro.

Kazdy ma svuj nazor. Oboji se da pouzivat.

>> a taky jesli můžou souběžně na compu bejt linux i win (na jinejch diskovejch oddílech)

Jo.


2Mike: >>ani se nesnaž do dvou tejdnů se na to vykašleš a smažeš ho ..
věř mi :))

Rek bych, ze mas pravdu. Zaryti windowsaci a ti co nechtej experimentovat, tak budou zachvili zpatky na windowsech.
Jako ja :) Ale linux je porad na pc a obcas ho pouzivam. Nejak se nemuzu zbavit windowsu.
Tu LiveDistra mám taky doma. Je to zajímavý, ale asi jsem ještě neobjevil plno výhod Linuxu, a proto na CD běželo jen jednou. Zvyk je prostě železná košile.
No, já to mám celkem jasné. Speciality, co jedou jenom ve win provozuju ve win (hry - já si hraju) no a zbytek v lin. Osobně používám Debiana, ale to je spíš z historických důvodů. Je fakt, že lin nemusí být klikací a mnoho věcí je tam řešeno jinak. Je to o zvyku. Na druhou stranu, pokud potřebuješ třeba vyřešit tisk více stránek do sešitku (vytiskneš, složíš listy na půl a máš sešitek), nebo cokoli se zvukem, cokoli s obrázky, tak si v linuxu vystačíš s tím, co tam je a nepotřebuješ nic externího, nic drahého nebo shareware, co ti na každou stránku natiskne "toto je tištěno sharewarem" nebo tak....
Navíc pocit, že jsi to neukrad... (-;
Feodora Core 3 bych doporučoval
jj ja nepotřebuju ty zbytečný věci od windows jako jsou třeba rundll.dll nebo kernel32 atd :)))))))

ne vážně, ja bych chtěl něco, co se chová tak jak se předpokládá, že mi nebudou skákat hlášky typu "Nedostatek procesorů, systém Windows zvětší procesor" atd... a vůbec takovej příjemnej zabezpečenej systém bez bordelu....

jo a jak je to s virama a spyware v linuxu?
skaff: V pohodě, po instalaci service packu 2 ( Ale musíš si ten service pack nejdřív zkompilovat )
hm to mi nic neřika :)) (zkompilovat)
skaff> hlavne cti dokumentaci..
skaff: Nevis-li, co je kompilace, tak se na ten prechod ani nedavej :-)
skaff: Spyware, viry a podobné blbosti na Linuxu nejsou rozšířené. Jak se říká, musel bys ten vir napřed rozbalit a zkompilovat :o)

> Kazdy ma svuj nazor. Oboji se da pouzivat.
Mám svůj názor, který mi říká, že jeden z těch OS se používat nedá, raději budu zticha.

MzM: Debiana bych taky rad, kdyby v netinstu a aptu rozjel Xka, jaksi ne a ne rozjet, tak sem nahodil (přes odpor mé osoby) zpět Fedoru, kde teď kutim, zatim to stačí, šlo mi jen o balíčkovací systém, protože apt na fedoře neni to pravý.
nj dyť řikam že o tom nic nevim :) na compech sem taky začínal s modrym norton commanderem v ruštině :) ale protože rusky umim neni to problem. pak byly win 3.1, pak 98 SE, 2000, XP, zas 2000 zas XP.
Kompialce = preklad zdrojoveho kodu na strojovy kod (vytvoreni binarnich souboru s dotycnym programem, pak ho muzes spustit)

Vyhoda je, ze si muzes zkompilovat vyhradne jen to, o co mas zajem. Tyka se to hlavne kernelu, muzes si ho "usit ke svymu PC na miru", proto lze linux rozbehat i na 386ce...
doporučuju dualboot. přímej install je na.... Co se distra týče, asi bych doporučil mandrake. S filmama nebudeš mít problémy, hry na tom nehraju, takže nevim. Jinak jak bylo řečeno - všecko má svý mouchy. Nečekej spasení...
#lama: rozběhat Xka? No, kdysi jsem s tím dost bojoval, ale po manuálech jsem většinou našel, co jsem potřeboval. IMHO je úplně jedno, jaká distribude se používá. Dokonce jsem do debiana tahal balíčky odjinud (SuSE, RedHat). Je na to pěkný nástroj/balíček - alien, ten přebalí balíček, na požadovaný balíček a pak je úplně jedno, jakou distribuci máš.
MzM: Jo, alien je fajn, pouzival sem. Na ty Xka jsem uz nemel naladu, ten den jsem instaloval 4 linuxy...