Co si myslíte o účinnosti Live 8?

Tak letošní Live Aid zatim nic moc, zapnu čt2 a vybafne na mě Elton s děsnym saku (což teda vlastně neni žádný překvápko) a nějaký podivný sjetý maník (zřejmě nejnovější objekt Eltonova zájmu), klátící se a značně falešně zpívající... Pak nějaký všeobecný kidy od Billa, potom Dido, která zpívá zatím ne o moc líp jak Anička (no, ale vono tam fouká a ten přenos občas šumí) a ten afričan jí navíc zcela bez kontextu vyřvává mezi jednotlivejma frázema AFRICA! No, uvidíme, jak to bude vypadat dál...
No zajímavé reakce Lauro. Všeobecné kidy od Billa, falešná Dido, narážky na Eltonovu sex. orientaci, hm.
Založíš vlákno s tématem účinnost Live8 ale sama o účinnosti této akce nebo jejím smyslu či morálním zaměření, správnosti atd. nic nezmíníš jen docela nekonstruktivně kritizuješ účinkující?
V nadpisu je otázka, na kterou sama neznám odpověď, ale zajímá mě názor ostatních (já bejvám často zbytečně skeptická a ráda se nechám přesvědčit, že to má význam).
Níž je můj názor na některý vystupující, konstruktivní fakt neni, pardon :( Ale uvědom si, že jsem to psala deset minut po začátku (teda, zapla jsem to o půl hoďky pozdě) a promítá se tam moje zklamání, protože tentokrát mě to po hudební stránce prostě zatím nijak neuchvátilo :( Místama mě to dokonce znechutilo - např. Greenday zpívající Queeny... Ale jak říkám, ještě uvidíme, třeba tam někdo zaperlí...
Tak Annie Lennox zatím perlí jako první (podle mě teda)...
U nás v obejváku právě zazněl komentář na Bon Joviho: Nó, dybys slyšel našeho Vlastíka Horváta, jak tě strčil do kapsy- a to i bez toho chrochtajícího bratra v červenym triku - tak by ses posral, voe! :)
Jovi tam totiž měl kytaristu - ruchaře a bylo to... zajímavé :)
ja vůbec nevim co je to za lidi o kterejch mluvíte takže na mě ten Lajv Ejt nepůsobí. Bych si dal račí něco silnějšího co má víc procent, osm je málo.
Já taky neznám spoustu těch nadanejch černejch interpretů (který mimochodem skoro jediný jsou schopný zpívat čistě a ještě při tom dělat show a člověk se u dívání na ně necejtí trapně), poněvadž tohle neposlouchám, ale samozřejmě znám ty největší jména (i když je taky většinou neposlouchám) a u těch mě mrzí, když nejsou schopný naživo zazpívat vlastní písničku alespoň vzdáleně ve stejný kvalitě jako na desce...
Jo, šlo to, bylo to free, tak si nestěžujte :)) Gates mě pobavil svými sladkými frázemi: "Musíme si pomáhat," které ale v jeho hlavě zní: "Musíme si pomáhat, všechny prachy stejně nakonec skončí u mě!"
Michael Le - dobře víš že to není pravda. Nebo spíš nevíš, protože jsi neinformovaný a jen patříš k těm co si rádi do bohatých lidí (speciálně Gatese) kopnou. Takové miliardy co Gates dává na charitu, např. kontrétně do Afriky na léky, to je pro nás až nepředstavitelné.
Kdyby chtěl, mohl by být několikanásobně bohatší. On nedává na charitu jen zlomek svých příjmů, ale velkou část.
Je to jen citace.
Citace čeho? Citace jeho myšlenek?
Imho je celá tahle akce pokrytecká chujovina.

Hladovějící Afrika, stejně jako třeba hladovějící české zdravotnictví, je jako propast, ve které peníze mizejí bez nějakého trvalejšího účinku. Jedny dluhy se odpustí, nové přibudou. Může snad Západ za to, že hladovějící Afričani mezi sebou vesele šíří AIDS, vedou spolu občanské války a navzájem se terorizují? Na podstatné části toho kontinentu je takové podnebí, že by se tam mohla třikrát za rok sklízet úroda, o jakém se nám v Evropě ani nesnilo - kdyby někdo makal a nikdo ho přitom nezastřelil. Není možné neustále živit charitou a humanitární pomocí přelidněný kontinent bez jakýchkoli známek pozitivního ekonomického vývoje. Zvlášť, když půlku z toho všeho shrábnou do svých kasiček místní diktátoři.

A pak přijde banda celebrit s citovým vydíráním typu "Nedáš chudákům Afričanům zadarmo najíst? Ty sobecký bastarde!". Zajímalo by mě, jestli by se takový Elton John rozdělil o svůj vlastní krajíc chleba s hladovějícím Afričanem...
Na jednu stranu je umírání tolika lidí v Africe prostě přirozená regulace přírody. Umíte si představit jak by to za pár let vypadalo kdyby těch 50 000 dětí denně přežilo? Příroda prostě reguluje přemnožení a mám pocit, že lidi jsou opravdu v některých částech země přemnoženi. V částech, kde není dostatek přirozené potravy pro jejich uživení. To je nepochybně pravda.

Na druhou stranu je trochu divné když v Americe lidi mají neuvěřitelný přebytek jídla a zatím v jiném kontinentu na stejné planetě nemají celé rodiny co jíst a nemůžou s tím nic dělat (ta úrodná půda o které mluví Freya je ve většině Afriky jen utopie). Oni ti lidi by makali, kdyby měli na čem. Když jsou tak chudí že si nemůžou koupit půdu, zvířata, tak pracovat nemůžou, je to začarovaný kruh. Lidstvo právě od zvířat odlišuje to, že jsou schopni spolupracovat, pomáhat si.

Tohle je prostě hodně komplikovaná otázka, boj mezi samoregulací přírody a určitou lidskostí. Podle mě není v našich silách mít na to objektivní názor. Takové hlášky jako že "můžeme my zato že mezi sebou šíří AIDS" jsou hodně zcestné, copak oni za to můžou? Oni vůbec neví že AIDS mají dokud neumřou, oni nemají testy, léky, nic. Nemyslíte že je divné, že u nás testy a léky jsou, ale pro ně je to nedostižné? V čem jste yy lepší než oni, že vy lékařskou pomoc máte a oni ne? Jen jste se narodili v jiné zemi, to je vše co ste pro to "udělali". Každý z vás může inkinovat více k jedné straně, buď k lidskosti za každou cenu (pomoct jim seč to půjde) nebo k regulaci přírody (kolik přežije, tolik jich příroda chce). Jenže který z těchto názorů je správný a proč? Na tohle nikdo z nás co tady jsme nedokáže odpovědět.

Další věc je ta akce Live8. Jako koncert a celosvětová akce to bylo dobře zvládnuté. Ale jinak můj dojem je spíš psychické vydírání a vymývání mozků. Těch chytře vymyšlených hesel co se během koncertu zobrazilo, těch chudých dětí co ukázali... Jistě, všechno je to pravda, ta hesla i ty záběry, ale způsob podání byl podle mě až moc nátlakový. Podle mě až moc hráli lidem na city.
No, konečně se k něčemu dostáváme, tak se mi to líbí :)
Posléze jsem si názor trochu zpravila - hlavně díky Lennoxový, Floydům, U2 jsem neviděla, prej byli taky dobrý, docela jsem se pobavila některejma děsnejma výkonama (již zmíněnej Bon Jovi - dej mu pámbů novej hlas, svalnatý půlky to za něj zjevně neodzpívaj), byl to docela dobrej happening, ale tomu z osumdesátejch let se samozřejmě nevyrovnal. Jenže tehdy nebyli ještě lidi zvyklí denně koukat na tisíce mrtvol v televizi - dneska se málokdo dojme. Ale organizace celýho přenosu byla dobrá, jo a Wonder byl skvělej! Já sice nevěděla, že ještě žije - neposlouchám ho, ale dle mýho názoru slušně zaválel.
No, ta afrika - já do toho nevidim... Mám dojem, že jí není pomoci. Dluhy ať smažou - to je to nejmenší, ale bude to k něčemu? Tam by měli snad vyjet nějací investoři, postavit fabriky, zaměstnat lidi, ale to nikdo neudělá, neb se mu to nevyplatí, ne? Nevim...
Každopádně co se týče efektu live 8, pořád myslím, že je lepší ty peníze dát do tohodle projektu a medializovat a medializovat, ačkoliv je to patetický a ty slogany zrovna mě nic neříkaj, pořád jsou ale lidi, který dodneška netušili, že se něco někde děje... na každej pád se alespoň hodně lidí - interpretů i diváků pobavilo a užili si to...
Na druhou stranu: oni tam umíraj každý tři vteřiny a my se tady bavíme?
Skýtá se otázka: když se vezme suma, která na to padla - kolik afričanů by za to mělo jídlo a léky? Pokud jim dluhy smáznou - kolik se za to nají a vyléčí lidí? Osobně bych měla lepší pocit, vědět učitě, že jedna konkrétní rodina už nikdy nebude muset jíst máslo s jílem, než že tři miliardy lidí sledovalo v televizi, jak tu glajdu jedí...
No ono to je takové nejasné, smáznou se dluhy zemí, ale přímý vliv na lidi z toho patrný není. Spíš se uleví vládě (na chvíli, než zase dluhy vytvoří). Jenže to smazání dluhů je jen jeden z bodů na kterých se budou za pár dnů ti z G8 ujednávat a k čemu je tahle akce měla popíchnout.
Jistě, vládám to ulehčí. Dočasně. Ale v které africké zemi (snad s několika čestnými výjimkami, kterým se nejspíš ale nic odpouštět nemá) existuje natolik efektivní vláda, aby z toho smazání dluhů vzešel nějaký hospodářský růst, který by v důsledku pomohl těm dětem, jemiž se Live 8 ohání?

Neustálým cpaním peněz, jídla a léků do Afriky se zachrání nějaké ty životy, ale jenom proto, aby se tam mohly narodit další milióny hladovějících dětí. Jediným konečným řešením by bylo nedávat Africe neustále další pomyslné ryby, ale naučit je ony ryby lovit. Jak? To nikdo neví a určitě to bude pomalý a bolestivý proces.
Pochybuju ale, že tam někdo bude něco dělat, když za vyčuhující žebra a lítostivý kukuč může dostat něco bez vlastního přičinění. V Čechách taky spousta lidí radši žije ze státní podpory, než aby pracovali a měli třeba o dvě tisícovky víc. Je to stejný problém v mnohem tragičtějším měřítku.

Ad úrodná půda: mimo pouště je jí spousta, akorát ji nikdo neobdělává, protože afričtí zemědělci jsou moc chudí a bílé farmáře odtamtud před pár lety velmi razantně vykopali. Z hlediska přírodních zdrojů je Afrika dost bohatá, ale všechen tenhle potenciál je totálně pohřbený místní politikou a válkami. Nemluvě o všech těch zlatých a diamantových dolech, kterých je všude jinde mnohem míň, ale třeba v Kongu z nich těží jenom velmi úzká vládnoucí vrstva.

Mimochodem, domnívám se, že když někdo žije v zemi s pandemií AIDS, tak o tom snad ví a chová se podle toho. Pokud se někdo z vlastní blbosti nakazí, tak to skutečně není vina západu.
Samozřejmě s výjimkou vatikánských zabedněnců, kteří Afričany odrazují od používání kondomů, a tudíž by se měli AIDSem dobrovolně nakazit sami, aby si to taky užili.
No jo, ale co to znamená "chovají se podle toho"?
Jediná ochrana v těch krajích je nemít v životě vůbec žádný sex. Jiná rada jim je houby platná.
Prověř si s kým spíš - jak když žádné testy na aids nejsou?
Používej kondom - hm a kde ho vzít?
Nestřídej partnery - nojo, jenže i ten jediný sexuální partner je nakažený a já to nevím (ani on to neví), tak co mám dělat?

Co Freyo? Co myslíš tím "pokud se z vlastní blbosti nakazí".
Pokud vím, tak kondomů charitativní organizace do rizikových oblastí vyváží docela dost. Partnery si má člověk hlídat. Ano, pokud si má někdo vybrat mezi žádným sexem nebo nákazou, je to jeho volba.
Neříkám, že to není kruté a zlé, ale myslím, že dost lidí tam na to prostě kašle. Viděla jsem před nějakou dobou na ČT2 reportáž na podobné téma. Byly tam rozhovory s lidmi z nejnakaženějších míst, kteří se prostě tak nějak smířili s tím, že na to jednou umřou. Ti nemocní, co to o sobě věděli, úplně kašlali na to, že někoho nakazí a ti zdraví se vůbec neobtěžovali přemýšlet o tom, jak si zachránit krk...

Mimochodem, od oddlužení jsme se dostali už docela daleko.
Samozřejmě je průser, když jim papež řekne, že používání kondomů a potraty jsou hřích... Já si nemyslim, že bychom jim měli něco diktovat, učit je hospodařit - to je jak krmit šelmu v zajetí, vypuštěná do džungle potom sama nepřežije. Sami se musí vyvinout k poznání, že jeden potomek bude mít menší hlad, než když je jich dvanáct... Je mi jich líto, narodili se do špatnýho kontinentu, u nás by se jim to nestalo, ale co s tim udělat?
Tak já taky něco: tady je, podle mě, problém v mentalitě. Ať už to to slovo berete jakkoli. Zimbabwe, bývalá Rhodesie. Pokud tam vládl angličan, tak to šlo. Pak se vlády chopil Mugabe a bílé farmáře vyhnal. Jak bylo psáno, dost nevybíravě. A jak to dopadlo? Vidíte všichni. Bída, hlad. Proč? Protože to ti původní obyvatelé buď neumí (vypěstovat si něco) nebo na to z vysoka... "Máme půdu hurá! Ale co teď? Nikdy jsme na půdě nedělali...."

Mám osobní zkušenost. Kdysi (asi 1995) chodila moje ségra na FAF UK do Bratislavy, tam se seznámila a oženila s maníkem z Bulawaya (Zimbabwe). OK. Maník to byl sympatický, měli dvě děti. Ale na to, odkud byl, tak měl celkem vysoké nároky na to, jak chtěl být zaměstnaný (20000 Kč měsíčně se mu zdálo jako nástupní plat málo, OK, je to PhD., ale...), pak odjel zpět do Zimbabwe a vykašlal se na svoje 2 děti! --> Není to jediný zdroj toho, že lidi (chlapi) v Africe na své děti kálí. Ojede nějakou ženskou a prdí nato.

S tím taky souvisí rozšíření AIDS. Nejednou jsem se setkal s názorem, že AIDS přenáší v Africe jenom ženy a muži, byť silně promiskuitní, jsou ochotni tvrdit, že oni za to nemůžou.

Jak z toho ven? Léky a jídlo je ok, ale to hlavní je, podle mě, vrážet peníze od vzdělání. Aspoň základního! Takže tak za 20 let, to může mít nějaký efekt. Pokud se vzdělání podá aspoň "trochu plošně".

Tolik můj názor.

Jo, ten Live 8 jsem neviděl. Pokud má někdo tolik peněz jako Bill, tak může dělat akce jako je tato. Od určité hranice peněz ti je jedno jestli dáš 10% ze zisku nebo 50% (no, tak úplně jedno to není. Ale když já, jako normální smrtelník budu mít na kontě 100 000 000 Kč, tak mi bude jedno jestli dám ze své výplaty na dětský domov 10% nebo 50%, imho to bill taky nedělá furt.) A ještě si myslím, že celosvětová reklama na jeho slavný MS, by ho přišla kapku dráž...