Teorie spiknutí...

Tome, zareaguju na tvou dlouhou reakci na Richarda. Tvrdíš v ní, že atomovky se házely za války, že lidé se vraždili za války… nebudu číst dál, jen ti položím trochu blbou otázku: "V čem teda teď momentálně jsme, když ne ve válce?" (Vynechme jisté části lidských těl, kam slunce obvykle nasvítí.)

» Kdyby byla vyhlášená válka mezi tím státem ze kterého jsou teroristé (nevím který to je) a Anglií «
Terorismus není válka mezi 2 státy. Terorismus je válka mezi teroristy a státem, případně mezi chudými a chudými, kteří se mají relativné lépe. Bohužel vždy to odserou nevinní voliči. Každopádně je to válka. Ta lze buď vyhrát, nebo prohrát. Problém je ten, že my sice víme, kdo jsou teroristi, ale nelze je všechny prostě pochytat. Teroristé nemají základnu jen v jednom státě. Často jsou to teroristé z téhož státu, na který útočí. A nedělejme, že se nás to netýká a neházejme to všechno na Američany.
Nípale nevím jestli jsi to četl celé nebo jestli jsi to nepochopil nebo jestli jenom máme v tomhle odlišný názor, ale mi šlo o to, že - podle mě byl rozdíl jak se cítili bezpečně lidi za 2. světové války (kterou Richard zmínil tou atomovkou) v zemích přímo do bojů zapojených a jak se cítili lidi v Anglii před tím útokem. Nevím jestli se tohle dá zpochybnit, pravdou je že to nemůžu ani dokázat protože ani za války např. v Japonsku ani teď v Anglii jsem nebyl. Myslím ale že normální neparanoidní člověk v Anglii když jel do práce nemohl nic zlého čekat. Jistě, v jakési válce proti teroristům jsme všichni, jenže to je takový druh války, který k normálním lidem dolehne až když se něco v jejich okolí stane. A vem si že za posledních několik let to byla jen ta hrůza v Americe (to byl vlastně začátek), pak Španělsko a teď Anglie. Jen tři takové známější a větší v bohatých zemích. S tak nízkou (chválabohu nízkou) frekvencí nemůžeš předpokládat že lidi ve všech zemích budou v permanentím strachu co kde bouche.
Zato když si vezmeš lidi třeba v té samé Anglii, v Londýně, před 60 lety, tak ti asi tak klidně do práce nejezdili, protože věděli, že mohou být kdykoliv bombardovaní. Protože za války (v pravém slova smyslu) to bylo běžné. To je ten rozdíl. Teda aspoň já ho tam vidím když se pokouším vžít do těch lidí.

Shrnu to aby zas nevznikly nedorozumění - říkám je to, že podle mě byl terororický útok v Londýně zákeřnější než jakékoliv bombardování za 2. světové války prostě proto, že ho lidi těžko mohli očekávat. Tečka.
Nejde o zákeřnost, jde o válku ;) Jinak máš asi pravdu. Já jsem toho názoru, že ať už jsme v čemkoliv, jsme ve válce. Proto nejsem v klidu ani já, co mi kde před barákem bouchne (o to více, když mi tu pod nosem rejdí davy Tmavočechů).
Já bych neřešila, co je nečekanější - jestli tahle válka nebo tamta. Já bych řešila, kdo válčí s kým a proč, abych se včas mohla dát na správnou stranu. Uvědomte si, že dneska střízlivě posuzujete události 2. světový díky tomu, že už je dávno po nich - to je dost snadný. Složitější už je mít přehled v přítomnosti, a nebejt na straně "temné síly", ať už jsou to teroristi, Bush, teroristi a Bush, popřípadě jiní sviňáci...
<HTML>Ja osobne bych se teda vic bal valky s amerikou a atomovky nez teroristu a bomby v metru
bomba v metru (letadlo do budovy) je par mrvych - par smolaru
atomovka je genocida, vyhlazeni, game over
valka je valka, nekdo zabiji desitky, stovky, jini zase tisice, statisice</HTML>
Pár mrtvých, to není důležité. Důležitý je ten fakt, že tím mrtvým může být kdokoliv z nás a je jedno, jestli to dělá sebevražedný terorista, nebo atomovkami překypující Amerika.
Znovu opakuji, za války umíraly statisíce civilistů po celém světě, proč z toho vyjímáte pouze Ameriku? Vždyť USA ve válce byla jen chvíli, pořádně ani příležitost zabíjet civilisty neměla. Co takové Neměcko? Cílené vyhlazování menšin? Uvědom si, že Amerika použila atomovku jako první prostě proto, že ji dokázala nejrychleji vyvinout. Nedělej si žádné iluze že německo nebo Japonsko by ji nepoužilo taky kdyby ji měli. Bylo to prostě technologické vyústění války. A navíc, atomovka nezvratně pomohla ke kapitulaci Japonska, nebýt jí, možná by válka trvala další deset let a civilních obětí by bylo mnohem více.
Psát, že Amerika je největší zabiják civilistů proto, že na kkonci 2. světové války použila dvě atomovky, to je už opravdu hledání všecho možného co se dá proti USA použít. Čím ji kritizovat. Za války prostě civilisti umírali všude, USA jen našla způsob jak jich zabít najedou tolik, kolik jiné státy zabíjely třeba dva týdny. To je jediný rozdíl. Je to horší? Je to lepší? Co denní nálety na Londýn, později navíc balistickými raketami? Co téměř naprosté zničení Berlína Velkou Británií? A znovu to musím říct - co nacismus? Nemyslíš, že tohle je největší vraždění civilistů v historii? A ještě takovým způsobem?
Neříkám že použití atomovky je něco chvályhodného. Jen se mi nelíbí že zrovna za tohle teď ve spojitosti s terorismem kritizuješ zrovna a pouze USA, když za války se děla mnohem větší zvěrstva.
>>A navíc, atomovka nezvratně pomohla ke kapitulaci Japonska
to sice jo, ale Japonsko uz v tu dobu bylo v takovy krizi, ze by nejspis kapitulovalo o den, dva pozdeji. proto se do dneska spekuluje zda bylo potreba ji pouzit. <imho>ale jeste ze je pouzili. lidstvo si tak vcas(aspon doufam) uvedomilo nebezpeci ktere jim diky atomovkam hrozi</imho>
k tý atomovce:

reportéři se ptali japonského císaře jestli kapituluje (po shození první atomovky), Hirohito odpověděl no comment. Reportéři napsali že řekl ne a to byl jeden z důvodů na shození další.

čet jsem to v nějakym článku v mf o moci médií, berte to s rezervou, ale je to pěkný ne?

jinak spookovo imho: určitě, jinak by se to možná ozkoušelo za studené války...