IO.sys

Mam jednu otazku, neni to problem, len ma to vzdy tak trochu zaujmalo. Mozno niekto pozna subor io.sys s win 95/98 (mozno aj v novsich), ktory sa spusta ako prvy subor po stlaceni tlacitka power. Chcel b som sa opytat, ze co robi tento subor pri svojej cinnosti a co by sa stalo, keby som ten subor vymazal, a namiesto neho dal subor command.com (command.com by som premenoval na io.sys). Zapol by sa tym klasika prikazovy riadok, alebo by to spadlo?
IO.SYS je systémový soubor DOSu, zajišťuje vstupní/výstupní operace, takže je dost důležitý :) COMMAND.COM (čili DOS) dokonce tento soubor vyžaduje :)
ok, ok, lenze co ak ja premenujem command.com na io.sys (cize prepisem io.sys commandom). IO.sys je v podstate .exe subor, ale priponu ma .sys, takze ak premenujem command.com na io.sys, tak by sa mal namiesto winu spustit dos, ze?
ne. IO.SYS obsahuje rutiny napr. pro otvirani souboru, vypis textu na obrazovku, cteni klavesnice,....

command.com techto rutin vyuziva. takze pokud neni io.sys tak se ti sekne system.

a io.sys neni obyc exe soubor, obsahuje spec. hlavicku, ktera definuje v pocitaci zarizeni typu obrazovka, klavesnice, hodiny,...
Resp. obsahuje základní obsluhu vstupně/výstupních operací u veškerých periférií.
Tak potom v akom jazyku je naprogramovany, ked sa neda spustit? Mimochodom ked sa skopiruje na ine miesto v disku a ta kopia sa prepise na napr. subor.exe, tak sa to spusti, takze to je exe subor.
Kde by sa dali zohnat zdrojove kody (ak vobec nejake su), aby som lepsie pochopil ako to funguje?
Je to něco jako DLL knihovna, či spíše ovladač. Něco na ten způsob :) DLL knihovna taky vypadá jako spustitelný soubor, spustí se, vykoná se (v __entry_point__ má nějakou inicializaci), poté se ukončí :) Tyhle věci se dělají v normálních programovacích jazycích (většinou C), v případě IO.SYS půjde o Assembler. Ale konkrétně IO.SYS ti samo o sobě nic neudělá, musí se využít funkce uvnitř něj. A to dělá COMMAND.COM, tedy DOS. IO.SYS je prostě nedílná součást DOSu, bez ní to nejde ;)
A vies urcite ze keby sa command.com prepisal na io.sys, tak by sa to nespustilo?
Pak něco nemusí správně fungovat (vstupně/výstupní operace jsou něco, na čem každý OS stojí). Prostě IO.SYS je nutný! :)
A co je nanom take nutne? Povedzme ze by som nechcel mat win (je to celkom realne, aspon nic nespadne:-), naco io, ked budem mat iba command. Ked je to take dolezite, nemas zdrojaky toho file (by som si to prestudoval, a mozno by som tomu konecne pochopil)?
IO.sys = procedury vstupních/výstupních operací = soubory, obrazovka, disky...

DOS (COMMAND.COM) = každou chvíli potřebuje pracovat s nějakým souborem, vypisovat něco na obrazovku, číst uživatelův vstup z klávesnice => sáhne po procedurách v IO.sys
tak si nainstaluj linux a nech to být...
A kde zozeniem linux?
Keby som mal mat linux, tak chcem aj graficke rozhranie. Lenze to chce rychlejsi internet, lebo stahovat z netu 1GB, to chce ak tyzden volneho casu. A keby som si ten tyzden casu nasiel, bude to treba asi(teda urcite) instalovat, tak to chce novy disk, lebo prave mam volne miesto 200MB na mojom 2,5GB disku. Tak povedzme, ze by som si kupil novy disk (napr takych 80GB). Co teraz? Nejako ho tam namontovat, lenze prave zistim, ze treba aj novu dosku, lebo namisto 80GB sa nacitalo len 10GB, cize disk je pre pocitac moc novy. Tak to si uz rovno racej kupin novy pocitac, nie? Povedzme, ze by som si aj ten novy pocitac kupil, lenze pracovnici v softwerovej firme zatial vyvinuli novu verziu linuxu...a tak mozem stahovat novu verziu (cize aj kupovat dalsi novy pc)...
existuji i live verze linuxu, ktere se spousti z cd a nic se neinstaluje. moc se s tím asi pracovat nedá, ale na vyzkouseni...