MS-DOS 6.22

pokračuju.
bios si podle nastavení sáhne na zařízení, kde by mělo být něco o zavedení OS. Řekněme, že je to nastavené v pořadí FD, CD, HD.
Zavrká FD, blikne HD, blikne CD. (tedy pokud není ani na jedom místě informace o zavedení OS)
Pokud tuto informaci bios nenajde, vypíše známoou hlášku "non system disk" nebo podobnou věc.

teď vezměme případ, že ve FD je bootovací disketa, tedy disketa, která ve svém nultém sekntoru na nulté stopě obsahuje informace o tom, že je bootovací. (doufám, že nekecám, když tak mě opravte), Je to prosté, je tam 512 byte program, který se zavede do RAM a pustí. (využívají toho taky bootviry, které se pak nedají odstranit formátem) Zbytek je pak na tom programu. To samé se děje u startu z HD, akorát tam tento záznam nemusí být úplně na začátku (MBR), ale může být i jinde. (teď doufám taky nekecám).
U CD je to obdobné.
Máme tedy zavedeno 512 byte startovacího kódu z diskety disku nebo CD v paměti (tuším že se to vkládá na adresu #0100 ve std režimu). A bios předává řízení tomuto kousku programu.
Pokračování příště...
jo. FD1 už vím. Floppy disk. Bo sakra s jedním p?
IDE - heh, to je zkratka toho rozhraní na které se připojují disky. Není to SCSI je to IDE, teď si nevzpomenu, co znamenají jednotlivá písmenka, ale je to jedna z možností připojení pevného disku, případně CD, poměrně hodně rozšířená. IDE řadiče bývají integrované přímo na základní desce, obvykle tam uvidíš dva konektory se 40 pinama, jeden ten řadič je primární, druhý sekundární, na oba se dá napojit kabel, na který můžeš připojit max dvě zařízení (disky), z čehož jeden musí být master, druhý slave. Jsou tam na to přepínače.

FD1 - obdobně jako disk i disketová jednotka (tady je to ze slov FlopyDisc) má jakýsi řadič, ten se připjuje k mechanice kablikem, tuším se 30-ti žilama. Nejde to splést s IDE, je užší. Na tenhle kabel se dají napojit taky dvě mechaniky, Tady není master a slave tady se to rozlišuje konektorem. Možná jsi viděl kabel na dvě disketové mechaniky. Mají mezi dvěma konektory překroucený kousek kabliku. Taky je možné, že jsi viděl kablik s více konektory, to bys mohl vidět v té 286ce, je tam konektor jak na 3,5" mechaniku tak vedle na 5,25" mechaniku.
hele udělám z toho seriál na revizorovi..ne? Tam můžeš psát i reakce
IDE = Integrated Drive Electronic
MzM: 1) Já jsem ten počíátač ještě nerozdělal, takže nevím jak 286 vypadá vevnitř, ale každopádně bych to měl udělat, protože už je tam slabá baterka.
2) Já chtěl pokračování příběhu. Ale ty mi tu popisuješ přesně to, co už vím. říkáš jak to startuje a co to dělá a přes co to jede a to všechno vím. já chtěl vysvětlit ten DOS 7.0 co se "údajně" nachází ve windows 98.
VzA: ti že rozebereš comp se tam baterka nenabije
skaff: BOŽE! Já chcu oddělat poklop počítača a vyměnit baterku za novou! Když to chcu někomu dat, tak mu to snad musím dát s funkčníma hodinama atd. Ne?!
DOS 7.10 se náchází ve Win98? Kdo to tu řek? Já teda ne... jenom sem psal, že má rozšíření miniWin98GUI. Pokud sem to opravdu nebyl já, tak si tohoto p´ˇríspěvku nevšímejte.

Bootovačku sem Ti posílal, je to v nějakym ZIPu a je to miniWin3.11. Spusť to makeboot.exe(či .com nebo .bat nepamatuju si to a teď nejsem "at home") a dej do Ačka první doisketu. Potom tuhletu disketu strč do 3.5ky na 286ce. Bacha: musí být jako primární, tj jako Ačko, jinak to z ní nebude bootovat!(zatim sem se nesetkal s kompem, kterej by umožňoval bootit z Bčka). Další nejasnosti možná nebudu moct vyřizovat, bo jedu pryč a vracim se v neděli!
VzA, sorry, teď to začne být zajímavé.
Takže pokračuju. Už víš, že máš v paměti zavedených 512 byte z nějakého toho bootsektoru.
Teď budeme tiše předpokládat, že tenhle bootovací prográmek je od microsoftu a že pochází z instalace DOS 6.22. Mimochodem dá se tam zvést buď přes příkaz sys nebo fdisk /MBR. Obojí se chovají kapku jinak. O tom píše návod....
Takže se pouští tento prográmek. Tento prográmek, má v sobě napsané, kde jsou informace ke startu OS pro který byl vytvořen.
Teď to možná bude komplikované, tak se když tak ptej. (Komplikované i pro mě, musím vzpomínat. (-; )
Bootovací prográmek tedy sáne na místo, kde má soubory msdos.sys a io.sys zavede je do paměti a předá jim řízení.
Tady končí úloha zavední systému a systém začíná žít.
Jak to přesně s pokračováním systému DOS je nevím, málo jsem se učil, ale shruba proběhne toto.
MSDOS je na začátku své činnosti a probíhá jakási inicializace. Dělá si svoje a v této chvíli sahá na soubor, co se jmenuje config.sys, tam je nastavení a zavedení dalších potřebných kódů (třeba ovladače CD, zvukovky, SCSI a pod). Hotovo, celý systém je zavedený. Ale ještě zbývají akce, které se prování těsně po startu systému, k tomu slouží autoexec.bat. Systém ho tupě pustí. To je vše.
Příště důsledky a úsklí vysvětleného....
OndraSter: Zkoušel jsem DOS 6.22 Step-Up co mám staženej od microsoftu a to chtělo ty soubory io.sys a msdos.sys. A tak mi kdosi ( tuším že Džej Ár ) řek, že ve Windows 98 je "MS-DOS 7.00" a ne 7.10!
Tak jsem to všechno udělal jak jsem měl. ale nešlo to. A ty si pak řek, že máš 7.10! Tak to teďka stahuju.
Jo a k té mé teorii. Eště navíc se nic nezměnilo. zase to chtělo tu bráchovu disketu. A pak tam byl příkazovej řádek. A to mě napadla ta teorie. Protože v autoexec.bat byly ty texty co jsem tam viděl a byl tam jen příkazovej řádek a ne MS-DOS. Tak mě to s tím C:\WINDOWS\COMMAND napadlo.
Ondraster, win98 mají command.com, co se skutečně hlásí jako dos 7...
S tím bootováním z B, bych si nebyl tak jistý. Myslím že má historická P200 tohle uměla. Ale je fakt že v době Pentií jedniček už se to stejně nepoužívalo...
Astronom, to chceš někomu dát zatrest? Ten počítač? Ne, sorry, to byl vtip. Akorát tam nic nepojede.... Možná zkus potáhnout arachne. To je dosový www prohlížeč.
Astronom, "..příkazovej řádek a ne DOS"? Neboj uděláme v tom pořádek.
Ty jo. A sem v prdeli.
Takže jsem pochopil, že některý soubory jsou v RAM, a z tama se příkazem format nesmažou. to vysvětluje, proč existujou ty základní příkazy. Ne že nemám dobře smazanej HD! Je to v paměti RAM. A ta disketa pro Win98 zavedla do RAMu svý soubory. Tzn. že proto se mi tam furt ukazujou ty český texty a proto to chce tu disketu. Ale jak to z tama mám smazat. Už jsem říkal, že to novej disk nevytváří, místo něho je tam mezera. A to asi proto, že mi nefunguje příkaz sys. Při tom se mi komp sekne.
Ale jak se potom ty diag. nastroje nahrajou do kompu? To už tam DOS 7.10 nedostanu!
...ale bude to trvat...
takže důsledky a úskalí celého bootování dosu.
1.
všechno je ok zavede se dos a tu uvidíš něcojako:
C:\>_
tedy příkazovou řádku. Tohle je DOS.
C: není podmínkou, ale pokud je DOS na HD, tak je to pravidlo. Jasně pokud je něco dalšího v autoexec.bat, tak ne. Ale dejme tomu, že tam nic takového není.

2.
bootvací záznam je z jiného systému jak systém na disku.
Tak toto je problém, hlásící se hláškou typu bad system disk nebo něco tak (teď dost vařím z vody), případně bad cosi system halted... :-o (jo?) Prostě se to nenastartuje, protože v bootzáznamu je zapsáno něco co na disku není. Je to špatně. Tohle bych typnul na VzA případ.

3.
neexistuje bootovací záznam, hlásí se jako non system disk.

Tyjo, teď nevím, k čemu jsem chtěl dojít. Tohle je vše.
Kde je teda problém?
Nejsou nainstalované soubory msdos.sys, io.sys, špatný bootovací záznam.

Tady mě napadá, po tom zpracování config.sys se pouští command.com s tím že se mu jako první předhodí ten autoexec.bat...

A ještě jsem si vzpomněl, že ten Caldera OpenDOS podporuje jakýsi primitivní multitask... Zkoušel jsem ho, jeden proces jsem měl puštěný jed (editor), druhý latex, a tředí dvi viewer... Celkem se to dalo.
MzM:To s tím startovacím diskem chápu. a ten autoexec chápu jako, že tam má bejt jenom PATH.
Když to ostatní smažu. Nestane se nic? Brácha má v compu AVG 7.0 a to se spouští po startu systému, takže ve svým autoexec měl jenom adresu na ten antivirus.
Tak co mám teda do toho počítača dostat. Nechat tam českej 7.0 když už je to nabootovaný, nedo si mám počkat, až se mi stáhne ten 7.1?
Uf, postupně. Je to fakt záhul. Ale neboj dělal jsem došlolovací kurzy pro učitele, to je teprv zážitek...
V RAM ti nic nezůstane. Jakmile vypneš komp, tak je tam tma.
Podle toho, co píšeš, je na disku, furt dos, co pouští win98, tedy ta čeština, na dos 6,22 tuším nebyla čeština.
Jak z toho ven.
Jestě jeda věc, pokud máš disky DOS 6.22 tak to máš asi instalační.... Hmm. Ta první disketa bude bootovací. matně si vzpomínám jak to tam bylo. Jo.
Na první disketě byl základ dosu (io.sys, msdos.sys, command.com autoexec.bat) a tim autoexec. bat se spouštěla ta instalace.
Tento krok se dá odchytit,když zmáčkneš během inicializace dosu F8. Ale musíš si být jistý, že to bootuje z diskety.
Dokázal by ses podívat do biosu a nastavit sekvenci bootování tak, že vynecháš vše krom toho FD?
moment.moment.
Jak teda vysvětlíš ty základní příkazy a tu češtinu která se zobrazuje když to chce tu spouštěcí disketu Win98. A vůbec, jak to, že ten program co ji chce tam furt je?Ale to pak nenabootuju, když k tomu spuštění potřebuju tu spouštěcí disketu od bráchy. ne? Když tam budou jiný soubory se stejným jménem, tak ta bootovačka je přepíše? Jo a ty diskety nejsou instalační. To jsou Step-up. Já to chápu jako aktualizaci systému. Jak máš třeba Windows XP Service pack 2. Akorát že ten step-up chce ty soubory dosu přepsat, ale pokud je nemáš, tak ti je vytvoří. je v tom však háček, v podobě IO.sys a msdos.sys který to potřebuje. a ty já prostě nemám.
Na dos 6.22 nebyla čeština. to máš pravdu. Myslím že byla jenom AJ pak španělština A ruština nebo francouština. A vím jak ty instalační diskety jsou rozmístěný. O tom už jsem hodně čet. No moment. s tím biosem. Proč? A jak? Já vím, že když dám při testování DEL, tak tam mám bios ale tam jsou věci jako čas atd.
prosím! řekni něco!
ten DOS7.10 je úplně néco jinýho než Win98mičkáckej DOS7.0. DOS 7.10 má spousu vychytávek, je stabilní (ani jednou sem neresetil). Nabootuješ to tou disketou označenou v nějakym ZIPu miniWin311(či tak nějak) a v tý složce daś eště na normálnim kompu makeboot.exe. Tím vytvoříš bootovačku. Tou to nabootuješ(nemusíš vázat kličky) a zandáś první disketu s DOSovym instalátorem a dáś setup.exe. Už instaluješ DOS 7.10:) postupuj podle toho, co tam je napsaný a měl by si to pak po restartu mít nainstalovaný a plně funkcní:)
OndraSter: Četl jsi něco z toho, co jsem tu psal? Myslíš si, že to vážně bude fungovat?
jo, sem si jistej. proč by to nejelo?