MS-DOS 6.22

ok, uz to uploaduju na mail(za chvili to tam mas>>4.1MB)
no... to je víc. je tam i ten antivirus?
Jo a jak je to teda s tím autoexecem? Má tam být jenom adresa ke složce, nebo i něco jinýho?
ted nechapu. msav(microsoft antivirus) ma asi 200kb, zazipovanej asi 50kb.

nechces me kontaktovat na icqcku? bylo by to imho rychlejsi;-). 284758490(ICQ)
myslim že astro má od rodičů zakázaný icq :DD
Heheh, MSDOS první OS.. hehe.
DOS byl první OS té doby, co udělal krok zpět. Před tím byly, co já vím, pomalu všechy OS dělané jako multitask a multiuser. A DOS šupky dupky, single user, single task... Takže tak.
DOS byl a celý microsoft je založený jenom a čistě na komerci. Tedy vytřískat z toho co nejvíc peněz. DOS byl malý, levný a začínal se na něj dělat PC, do té doby nevídaný. Zaplácl díru. Vydělal.
Celkem se divím, že se neprosadil nějaký ten Amigácky OS, na ten se dalo i dívat.
V takových situacích mě vždycky dojmou zprávy od Microsoftu typu "1998 - Microsoft přichází s revolučním řešením, kdy se sdílí výkon jednoho počítače a na vašem "remote desktop" vidíte vše jako kdybyste byli přímo u toho PC". Zapomenou vždycky dodat, že na UNIXech tohle běží už pomalu 20 let a je to tedy propracovaněší, vychytanější a vůbec.
Ale jo, pomalu se ty win dají používat, ještě mě štve, že ve win nefungují takové věci jako linky. Nevím jak sockety, ale na ty jsem ve win taky nenarazi. Možná jsem jenom špatně hleda. Jo, o tom by se daly psát romány.
Hehe, sedím za nb, na kterém je win XP.. :-D
OndraSter: No tak to ale počkej. Msav je pěkně debilní antivirus.
Já měl v compu virů jak nasranejch, nějak 2 000 a ten msav byl úplně klidnej. Žádnej virus to nenašlo a hlavně že listina jich byla plná.
Já myslel že máš k tomu lepší AVG. Doufám teda, že msav DOSU 7.10 bude lepší, než msav DOSU 6.22.
A s tim ICQ má skaff pravdu.
Marek z Markova:
Cituji:
Před tím byly, co já vím, pomalu všechy OS dělané jako multitask a "multiuser" na multiuser bych v životě nešel. Ani kdyby si předemnou někdo usral. :-DDD
VzA: každej antivirus a každej program je debilní když ho nastavuje lama respektive když ho ten lama neumí nastavit...
Tak co chodis na wz? To je linux a ten je taky multiuser...
skaff:Bych chtěl vidět tebe. ti na mejla pošlu jeden virus co sem měl v komplu ( starým - než jsem formátoval disk ) a vedle toho to AVG a uvidíme, jak to pomocí toho avg vyléčíš. Souhlas?
( já mám takovej dojem, že to má viry jenom hledat a ne ničit... )
mi na mejla pošli třeba 1000 virů, ja mam na postu nastavenej antivir, ten maže zavirovaný maily a ani je nepustí dál. a když máš dobře nastavenej systém, nepotřebuješ antivir, maximálně tak Ad-Aware
Mám AD-Aware, Spybot, AVG 7.0 a avast! 4 Home
Nechápu, jak to chceš nastavit, ale říkám, že v DOS 6.22 s msavem se toho červa nezbavíš.
Jo, když jsme u toho dosu, co vůbec dělá ten msdos.sys a io.sys
A pořád jste mi neodpověděli na mou předchozí otázku!
"Jo a jak je to teda s tím autoexecem? Má tam být jenom adresa ke složce, nebo i něco jinýho?"
Ten MSAV v DOSu7.10 je z roku 2002 a je dobrej (já tam neměl šanci dostat žádnej 16bit. vir, takže nemůžu moc posoudit) a je úplně jinej než ten původní z DOSu 6.22
ježiši přestan se v tom hrabat!

V mládí jsem se učil na DOSu,
často jsem se vrtal v BIOSu
command.com to byl můj ideál.
Že do módy přijdou Windowsy
Microsoft je rychle vybrousí
toho bych se nikdy nenadál.

Že do módy přijdou okýnka
říkavala moje maminka,
drž se hochu Windows radila.
Na každém stole bude pécéčko,
na všech servrech běhat NTéčko,
na Microsoft vždycky věřila.

A tak - já se rozhod' dělat pro Billa
tahle práce, ta mě chytila
v Microsoftu svý dny prožívám.
S bílou myší, s černým kurzorem,
v novejch Windows s širším obzorem,
po Infohighwayčasto jezdívám...

Na na nanana na na nana naaaa...
pepe: Já to chcu vědět, protože ten autoexec co jsem měl z bráchovýho kompu, měl obsah, kterej tam měl plno zmatin a podle mě si žádal i disketu a byly tam k tomu i texty.
Z toho mi vyplívá, že počítač ( s Win98 ) při startu nejprve skontroluje, jestli v mechanice není disketa a pokud jo, tak to spustí autoexec.bat co je v C:\Windows\command\Ebd a z tama to provádí operace pro Dos. Proto ten příkaz. řádek. A vlastně, když to má jenom příkazovej řádek, tak bych tam musel jenom pořád psát příkazy. To znamená, že to nebude mít grafiku a tím pádem to ani nepůjde bez té diskety. Vlastně, když tam bude ta disketa tak se spustí ten autoexec pro tu disketu a vlastně to není MS-DOS, nýbrž příkazovej řádek kterej je tam jenom pro to, aby se spustil při stavu nouze.
zajímavý, že teďka věeci držíte hubu. Asi mám pravdu a s tím dosem ste se spletli. co? Šak se podívejte, kdo máte Win98 do složky C:\WINDOWS\COMMAND mě bylo hned podezřelý, že je tam strašně málo souborů a že je tam i složka Ebd, která je mimochodem i na spouštěcí disketě Windows 98!
A přečtěte si taky v poznámkovým bloku soubor C:\WINDOWS\COMMAND\EBD\AUTOEXEC.BAT! Jsou tam různý zmatinky, jě tam nekolik PATH a navíc tam jsou i texty, který se zobrazujou při spouštění ze systémové diskety. Vy co jste komp z té diskety spouštěli, tak to víte.
ne každej tady sedí od rana do večera a kecá blbosti tak jako ty
pepe: Jako ale co si o tom mám myslet? Všeci furt něco říkáte a až se na to zeptám, tak všeci stichnou a nevydaj ani hlásku? Tak jako to ale fakt vypadá, že se tu někdo splet a ve skutečnosti mám pravdu. Vy jste se na ten autoexec nikdo nedávali a k tomu path jste mi taky neodpověděli.
A navíc jste to neviděli v akci.
Bruntálbohajeho to jsou blbosti. Možná sis nevšiml, ale je čas oběda, tudíž všichni, co jsou na obědě ti nemůžou odpovídat na tvé ... řekněme výplody.
Tvůj výlev ohledně dosu, autoexecu a ebd nebo co to je, jesem si přečetl dost pečlivě a opět musím říct, že ty o tom, jak to funguje nemá *VŮBEC* tušení. Ale abys neřekl, že jsem hajzl, prozradím ti, jak to celé funguje. Připrav se bude to delší:
bezva. Ale stejně si furt myslím že to co je v C:\WINDOWS\COMMAND
je jen pro spouštěcí disketu a pro spouštění souborů *.bat
Neříkej že si v 11 opravoval software všeho druhu. A kdyby něco, já chci prostě jen zjistit, proč mi to nešlo a připadá mi to podezřelý.
Vezměme to od chvíle, kdy v pořádku proběhnou selftesty. Mohl bych si náhodou blbě vzpomenout, jak to tam funguje a to by mohlo vznést další zmatky do tvých znalostí.
Tedy, předpokládejme, že máš stroj s jednou disketovou mechanikou, tvářící se jako FD1 a jedním HD, který je na primárním IDE jako master (případné nejasnosti s označením si poznač, vysvětlím na požádání). Řekněme, že máš PC s procesorem i286 s 1MB paměti. Nebude to podstatné, ale co kdyby.
Ok začínáme, zapneš PC, chvilku nic pak to pípne. To znamená, že selftesty proběhly ok, máš procesor, paměť grafiku, klávesnici. Pak ti blikají různá písmenka, hlásí se grafika, řadiče, testuje se paměť.
Tady je to těsně před koncem toho, co všechno při startu bios dělá.
Pokračování příště...
Když mě bylo 11, tak PC nebyly... a k počítači jsem se nedostal. Taky proto, že nebyl a pokud byl, stál půlku ročního výdělku střední fabriky a malé haranty tam nepoštěli.
no... sice 76MB ale to je jedno.
Neblikaj tam písmenka, najížděj tam čísla a vždy se přičte nějak 80 a u toho to udělá ťuk a zas a výtledek je:
ťuk,ťuk,ťuk,ťuk,ťuk,ťuk,ťuk,ťuk. Týýdýýd! Tůůůdůd! Píííp!
A je tam výsledkový tamulka a pod ní Disk is non system disk.
A když je tam Starting MS-DOS
Nejasnosti: IDE a FD1
Jo a během testu můžu stisknout del a jít do nastavení biosu a nebo escape pro východ z testu.