Jak na webhosting

Chtel bych se zeptat na cokoliv o webhostlingu. Jaky operacni system, jaky software (webserver, mailserver, i ostatni...). Jake parametry PC (kolik a jake pameti, disk...), jakej internet (jakou min. rychlost, ke komu se pripojit). Zkratka uvitam jakoukoliv informaci o hostingu. Popr.i adresu kde se toho da dost dozvedet.

Diky moc.
No všechno záleží na tom, jak velký a navštěvovaný web máš v úmyslu založit. Aspoň přibližně, jestli čekáš tak 10 návštěv denně nebo desítky návštěvníků prohlížejících si tvé stránky současně.
Od toho se všecho odvíjí.

Jedno ale říct můžu - pokud neplánuješ extra velký a zatěžovaný web, stačí ti jakékoliv PC, klidně i Pentium I nebo II. V extrémním případě pokud to teda někde seženeš, tak i 486... Webový server nepotřebuje nijak výkonný počítač.
To je skoro dobrý fór:
Pokud máte zájem, vytvořím pro Vaši firmu webové prezentace. Více informací na TVOR.WZ.CZ.

Panebože - ochraňuj mě od zlého ! :-))
Chyba: zadny server... :'-(
coze?
Chtel bych nejakou stovku adres (stranek), ke kazdy nekolik emailovych schranek. A rekneme, tak 20-30 navstev denne kazdy stranky...
Jo takhle, server pro více webů jo? Tak to hlavně kvalitní připojení, počítač je opravdu až druhá věc. Každý dnešní běžný silně podprůměrný bude stačit. Akorát kdybys chtěl i větší downloady (větší soubory), tak to chce rychlé disky.
1. Rychly pripojeni k internetu (paterni linka neni k zahozeni), ale snad bude stacit pro zacatek 10mb/s
2. HHD je prvni vec ktera na serveru odejde, z toho duvodu ze bezi nepretrzite. Takze se hodi vybirat serverovy disky ktery maj zivotnost minimalne 1 milion hodin neustalyho provozu, aby si kazdy dva mesice nemusel menit disky. Driv se pouzivalo SCSI, ted snad SATA, tohle nevim. Dalsi veci sou zalohy, nemuzes si dovolit prijit o disky se vsema datama, takze bud diskovy pole nebo v serverech nahodit RAID mirroring.
3. Je potreba vybrat kvalitni zdroje ktery se neuvarej po par dnech, muzou poskodit celej server, nektery zarizeni atp...
4. Procesor bych rekl tak Pentium HT kolem tech 3ghz, ja osobne bych nebral do serveru AMD. Ale to je jenom muj odpor k AMD :)
5. Chlazeni - bud klimatizovana mistnost, nebo dobry chlazeni, vetsinou asi nebude potreba ale kdyz server zabere a bezi par hodin na 80-90% tak je to lepsi pro zarizeni... Hlavne, chlazenim HDD se hodne zvysuje zivotnost. Taky se nehodi vhanet do serveru tuny prachu :)
6. Vzhledem k dirkovitosti Windowsu by se do serveru hodilo neco na bazi UNIXU, snad je jedno co. Ale rozhodne kdyz to bude cistej server tak ne Windows.
7. Taky musis zapomenout na naky hrani si s pocitacem. Server je server, seknes ho a restart...
8. Pak taky verejnou pevnou IP adresu potrebujes. To se pohybuje neco kolem 500 za mesic... imho.

Jednoduse receno, na serveru se nikdy nevyplati setrit a vzdycky uprednostnit kvalitu pred cenou. Jediny o co prijdes, jsou casty problemy ;)

se zbytkem jako je presmerovani domen, registrace na nic.cz a vubec ten system, to ti neporadim...
:) no mě veřejná ip stojí 21kč měsíčně :p
praha :D
kabelová televize kopřivnice... :)
skaff - on chce server na web, ne na hry. Na co proboha tak namakaný procesor?
Neříkám kdyby zakládal konkurenci seznam.cz nebo nova.cz, ale takhle?
Tom, no, hem, na konkurenci seznam.cz by potřeboval přecejen takových mašinek o něco více.... připouštím, že s tím výpočetním výkonem to skaff asi ptrochu nadsadil, ale zas tak moc myslím ne.
Besa - sme dvaja, aj ja som chcel mat vzdy vlasty hosting :-)

Mimochodom ako sa pripajat, aky i-net atd.?
Džej Ár - to je mi jasné, já jsem to napsal jako extrémní příklad. Samozřejmě že Seznam má celé serverové pole.
Btw někdy bych docela rád viděl vybavení google.com :-) Už jejich komplex budov na satelitních snímcích vzbuzuje respekt.

Znovu ale opakuju že pokud nebudou na stránkách nějaké php či jiné server-side skritpy vykonávající náročné operace (výpočty nebo něco, nikoliv prosté načtení dat s MySQL), tak výkon procesoru není potřeba žádný závratný, zvlášť na Linuxu (což silně doporučuju).

Prioritou číslo jedna je nepochybně připojení. Uvědom si hlavně, že potřebuješ dobrý upload, často totiž připojení bývají silně nesymetrická (např. 1024/256) a pro webový server právě potřebuješ to druhé číslo, protože od tebe půjdou data, ne k tobě (takových bude malé procento, jen požadavky a případně uploadované soubory). Vše, co se bude z webu zobrazovat a stahovat (tedy obrázky, html, css atd.) půjde přes tvůj upload.
Taky by bylo dobré mít slušnější odezvu, ale rozhodně to není nezbytné tak jako například u herního serveru.

No a pak už to tu někdo řekl - harddisky, pokud chceš trochu zafinancovat, dej si tam pole, např. 2xmirror + 2xstripe, neboli 4 disky, využitelná kapacita rovnající se sice jen povolině jejich celkové velikosti, ale zato vyšší rychlost a 1:1 zálohování.
To si děláte srandu ne? Jak můžete chtít založit webhosting, když tomu sotva rozumíte? Člověk, který neumí používat Google sotva zprovozní hosting.
podle me tady prozatim nepadla nejdulezitejsi otazka

Besa: Kolik do toho chces/muzes vrazit penez? od toho se vsechno dalsi odviji
Tom: jestli chce mít byť pidihosting, tak vřele doporučuju PII a vejš. Vím co říkám. Takový mambo nebo phpBB na P166 moc nelítá. Osobně za nejkritičtější věci považuju RAM a HDD. Tydle 2 věci nejvíc zloběj. Síťovka stačí realtek, nebo co najdeš v šuplíku. A za další, jak říká bass, jestli to chceš na vytloukání peněz, tak to rovnou zabal a opět se věnuj jiným myšlenkám. Server se dá rozjet i na horší konektivitě. Všechno odvisí od návštěvnosti a typu stránek (multimédia jsou žravý). Na server doporučuju Apache/unix, jak řekl někdo výše. Možná linux, protože je to větší masovka a bude se ti s ním líp začínat. Pečlivě vybírej distro.

Co budeš dál potřebovat: minimálně 2 roky praxe s unixem. Nějaké zkušenosti z HW. At CPU: je jedno jestli AMD nebo intel nebo jiný platformy. Snad jen u AMD bych použil procesory, krterý jsou pro server určený, např. Opteron. U intela ne celery (maj menší cache).

Jestli tě to ještě nepřešlo, tak ti přeju hodně štěstí.
Ok, ale povedzme ze by som mal dostatocne vybavanie, aj skusenosti s linuxom, aj rychle pripojenie... Ale mna by viac zaujimalo AKO sa mam pripojit, ako na vlastnu domenu, ako na instalaciu servera (myslim konfiguraciu apache atd.)? Popripade keby ste mali nejaky dobry link kde by bolo info, tak ho sem urcite dajte!
To na co se ptáš teď rozhodně není záležitost na jednu dvě věty.
1) pripojeni : zalezi kde bydlis, jaky poskytovatele tam sou.rozhodne by to chtelo pevnou linku v radech megabitu
2) domena: jakejkoliv registrator, ti lepsi ti poskytnou DNS servery, takze je to snazsi. kdyz mas domenu tak se jenom nastavi na tvoji IP a je to
3) server: httpd.apache.org, http://httpd.apache.org/docs-project/
4) konfigurace: zalezi co tam chces mit
a ako sa pripajaju prevozovatelia internetu(ST, Chello, T-mobile)?
---
Byvam na slovensku(trnava)
--
A kde sa mam vlastne pripajat? Povedzme ze mam hotove stranky + vsetko vybavenie a chcem aby to fungovalo hned, co mam urobit prve?
poskytovatele (chello,...) sou pripojeny na tzv. paterni sit. za tohle pripojeni plati fakt velky poplatky ( = na to nemas :) )

bejt tebou pokud to myslis vazne, tak se poohlidnu po nejakym serverhousingu, pak nemusis resit pripojeni a napajeni

treba http://www.telecom.sk/Default.aspx?CatID=489&Section=business
( nahodnej priklad, neber to jako vnucovani )
fakt odolný jedinci, ještě se nenechali odradit :D
To je vsetko pekne (100mb/s), lenze ja by som chcel mat hosting doma. Ja som sa proste len pytal ako ziskat vlastnu domenu (nejaky presny postup alebo link, please).