Spousta z nás je na tuhle vychytávku zvyklá z Opery nebo Mozilly. Rád bych se s vámi podělil o jeden úžasnej free prográmek, kterej dokáže tuhle funkčnost zprovoznit i normálně ve Windowsech. Jmenuje se StrokeIt, je to freeware a najdete ho na adrese:
http://www.tcbmi.com/strokeit/
Download: http://www.tcbmi.com/downloads/ZLM6ECU/strokeit/StrokeIt_9_5.exe
Lokalizace: http://www.tcbmi.com/downloads/strokeit/strings/StrokeIt_Czech_9_4.exe
Na stránkách najdete i plug-in, který umožní minimalizovat program do system tray (vedle hodin).
Dá se nadefinovat akce prakticky pro cokoliv. Jak se vám líbí?
nic moc, nechapu co s tema gestama vsichni mate
fX: a pouzival jsi je nekdy?Jestli ne, tak te chapu.
Rellik: napriklad misto toho, abych musel v Opere klikat na tlacitko Zpet, drzim pravy tl. mysi a hejbnu kurzorem doleva a pustim mys. Kdyz chci Vpred, tak doprava. Kdyz chci otevrit novou stranku, tak dolu... je jich spousta. Ohromne to urychli praci.Stejne rychle okno zavru, minimalizuju, prepnu se do jineho okna - a nemusim ani klikat na ikonky, ani pouzivat klavesovy zkratky.
Jeste doplnim predposledni radek z puvodniho prispevku: ten plugin umoznuje minimalizovat jakekoli okno do ikonky vedle hodin. Ikona StrokeIt jako takovyho tam samozrejme uz je (muzete ji i vypnout).
Gesta mysi mi staci pouze v opere. Abych gestoval i v systemu, tak to uz je na mne moc.
BTW: Proc pouzivat k navigaci pohyb mysi (drzim a tahnu). Ja pouzivam jeste rychlejsi metodu. Zpet -> Drz pravy a stiskni levy. Vpred -> Drz levy a stiskni pravy.
hh.. no.. zni to docela huste.. asi si to taky stahnu..
"tlacitkovy" gesta na zpet jsem taky pouzival. ted mam mys s tlacitkem "zpet" a "vpred" a je to nesrovnatelny ;-) jinak mi staci gesta va ff, v systemu si to taky neumim predstavit. ale treba to je jenom o zvyk
jo,jo, gesta myší, mnohem lepší česká klávesnice, vlastní nastavení čehokoli... Ale pak se dostaneš do práce ke stroji, kde nemáš práva instalovat, když si to nějak nastavíš, sedneš ke kolegovi, který to má jinak,... a nakonec přijdeš na to, že standardní ovládání je sice blbý, ale všude stejný.
Už jsi někdy pracoval s myší nastavenou pro leváka? Můj kolega to tak má a nedá se s tím vůbec pracovat. A co taková myš bez kolečka?
2Tonik, mp:
asi jde fakt jenom o zvyk. Neco,jako ta mys s koleckem. Ja jelikoz pouzivam operu v prumeru deset hodin denne, tak jsem si na gesta ponekud navykl, a kdyz chci v systemu zavrit okno, nachytam se. Jasne,ze se dostanes na kompy, na ktery nemas pravo instalovat.Pokud je to ve skole, asi mas smulu.Ale tam stejne vetsina z nas moc casu netravi (myslim na PCs).Pokud je to v praci, je to mozna krapet horsi, ale tam se zase muzes domluvit snaze s adminem, ktery jakozto clovek by mohl vyjit vstric.
Ale stejne, podle me mas zbytecne negativni pristup.Pocitac je prece tak "dokonaly" od toho, aby sis ho mohl prizpusobit dle svym potrebam a pozadavkum.Jeslti tak nedelas jen kvuli tomu, ze by sis pak sednul ke kolegovi, ktery to ma jinak a..., tak to je tvoje vec. Mne osobne to ohromne zrychlilo a zefektivnilo praci na pocitaci a kdyz to muze byt, rad toho vyuziju. Kdyz si sednu k jinymu kompu, je to trochu nezvyk, ale prezit se to da.
2Tomik: zvyknul jsem si na pohyb od zacatku. Vlastne pravy+pohyb vlevo bylo moje prvni gesto na Opere, ktera mi nabidla jejich pouzivani... :)
donny: ano, pouzival. dokonce i jako gesta v celym systemu.
me pridou gesta celkove jako docela ne moc praktickej vynalez
1) mas to u sebe doma, zvyknes si na to, pak prides nekam jinam kde to neni, a ses v haji
2) od pravyho tlacitka mysi ocekama ze mi otevre kontextovy menu, ne ze bude delat neco jinyho
3) k cemy vlastne gesta, kdyz mame multimedialni klavesnice a vicetlacitkovy mysi?
mam 10 tlacitkovou mys, kbd s 21 extra klavesama a sem stastnej. gesta mi opravdu nechybi
1) nejsem v haji. Jestli tobe to vadi, nikdo ti to nenuti. Mne nedela problem gesta nepouzivat. Obcas se sice nachytam, ale neni to problem; klavesovy zkratky kvuli tomu nezapominam. A co tvoje desetitlacitkova mys? To ji maji vsichni tvi znami, kamaradi, ve skole, v praci i v internetove kavarne?
2) nechces mi tvrdit, ze ti Microsoft vtloukl do hlavy neco takovyho,ne? Pravy tlacitko ti melo udelat akci, kterou ty sam si vyberes.Pokud ti program dovoli si ho natolik prizpusobit. Cekam, ze to vyvola kritiku, ze pak si sednes k jinymu pc a ses v haji...nj,co nadelam...Dalsi vec je, ze pokud pravy tlacitkem jen kliknes, kontextovy menu se zobrazi jako normalne.
3) ja nevim, kolik tlacitek ma tvoje mys, ale ja mam normalni ir s levym, pravym a klikacim koleckem uprostred. Predpokladam, ze takovou ma vetsina lidi. A vyhoda mouse gestures spociva v tom, ze nemusis sundavat ruku z mysi a premistovat ji na klavesnici, kdyz se ti nechce klikat na malinkou ikonku.
Na klavesnici mam taky 21 extra buttonu, ale z nich pouzivam jen tretinu: "Tento pocitac", "Vypnout","Uspat", "Kalkulacka","Ztlumit zvuk", "Zeslabit" a "Zesilit zvuk". Zbytek nepouzivam, protoze na ty tlacitka nevidim a v pouhe zari monitoru nedokazu rozlisit jejich symboly. A zrovna ty, co pouzivam, nemam jako gesta.
Ja proste nechapu, proc se vzdycky najde nekdo, kdo musi tvrdit opak. Ja reknu: jestli chcete gesta, mate tady zadara program, protoze vim, ze to lidem v mym okoli udelalo radost. A hned se na me sesype lavina o tom, jak jsou neprakticky a ze vubec nejsou dobry, a zacnou proudit duvody, proc je nepouzivat. fXi, ted mi rekni: tebe to uspokojuje?Ja si to totiz jinak nedokazu predstavit, proc nas presvedcujes o svem osobnim soukromem nazoru, ktery nas vubec nezajima. Ja ti gesta nenutim, tak mi je laskave nevymlouvej. Dekuji.
souhlasím donny. Především bod 1 jsi pěkně vystihnul. Tam fX trochu ustřelil. Je zajímavé tvrdit že gesta jsou nanic vzhledem k tomu že příjdeš na jiný počítač kde nejsou a jsi nahraný a pak hned říct, že gesta nepotřebuje proto, že má 10tlačítkovou myš a kbd s 21 klávesami. Opravdu zajímavé. Takkové myši a klávesnice jsou opravdu všude...
(Mimochodem já gesta nepoužívám vůbec a nechybí mi, to ale neznamená že musím kritizovat jejich existenci. A myslím si že kdybych je používat začal, tak si je taky zamiluju.)
hej ja nevim proč to někdo tolik řeší..
donny se snažil udělat službu společnosti a reklamu autorovi a někdo si sem příde stěžovat.. to by snad znamenalo, že nejsem nejdebilnější na světě já, ale ten kdo si stěžuje!
fakt .. kdyby nebylo donnyho, tak ani nevim že něco takovýho existuje.
just-paja: dik, ale stejne ses lama ;).. vlastne po cesku vembloud :D
donny: ani se to nesnazim vyvratit ;) .. ale diky.. malem sem na to zapomnel.
ja ti to klidne budu pripominat, neni problem....
ok.. tak prosim dycky pred tim nez neco napisu do fora.
hehe, tak gestech mi ani nemluvte, od te doby co pouzivam operu sem si na ne nehorazne navykl, a treba kdyz potrebuju jet pres IE (kontrola jestli to zobrazuje stejne jak FF ci OP) tak sem totalne nahranej, ale to je minimum casu... pripadam si v IE jako bez ruky kdyz musim namisto minimalniho pohybu misi a) najit ikonku b) kliknout na ni.... :) nonic, tudle vec sosnu okamzite, pac pouzivat mys jen a pouze jako point'n'click nesmysl je mrhani moznostma a casem
nooo, sice mám taky 10-tlačítkovou myš mám (otvírám s ní prohlížeč, zpet, vpred, ovládám hlasitos; zbylé 2 talčítka nepoužívám(přepínání mezi, programy, pozastavit hudbu/play(jen pro win media = nepoužitelné)))
ale asi se na ten prográmek mrknu ;-)
noo, ikdyž pro muj komp je to další aplikace navíc (nepředstavitelná zátěž..), takže to nevidim.. :-(