mám dotaz je trestné mít remix hymny(naší) chci si ji nechat hrát na stránky ale nejsem si jist jestli mě můžou za to potrestat
PS: moje tránky jsem začal dělat dens tak naně nečumte
asi jo skus se podivat do zákoníku
1. záleží, jak ten remix vypadá, mohlo by se to považovat za hanobení státních symbolů, což trestné je.
2. přehrávání hudby na pozadí je na prd, a většinou to uživatele akorát odradí.
pokud se jedná pouze o hudbu tak by to mělo být relativně v pohodě, horší by bylo kdyby si k tomu měl nějaký peprný text
<HTML>Na hymnu se vztahuji autorska prava jako na jakoukoli jinou skladbu (+mozna neco vic)
Trestne to je pokud nemas svoleni autora ci osob opravnenych k tomuto udeleni</HTML>
Přesně to asi bude na epravo.cz
Kdo je ale vlastník práv k hymně? Vždyť se hraje všude (třeba na sportovních akcích) a pochybuju, že za to někdo platí. A komu taky? Škroupovi nebo Tylovi?
Oba jsou mrtví, takže patrně jejich dědicům. Jejich seznam však neexistuje, dohledávání by bylo složité (kdekde na matrice hořelo), takže na hymnu se vztahuje akorát zákon o státních symbolech. Je to právničina - nic není jasně definováno a mohou tě chytat za slovíčko, nebo i za jednu špatnou notu.
Celý můj výše uvedený text je zabalen v neprodyšném pytli s velkým nápisem IMHO.
mno, za jednu špatnou notu asi těžko. můžeš okopírovat až 2 takty ;-)
Autorsky zakon:
http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm
§ 3
Výjimky z ochrany podle práva autorského ve veřejném zájmu
...státní symbol a symbol jednotky územní samosprávy a jiná taková díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany...
Každý, kdo úmyslně zneužije, poškodí nebo zneváží státní symbol, dopustí se přestupku podle ustanovení § 42 odst. 1 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, za což může být potrestán pokutou až do výše 3 000 Kč. Stejně tak ten, kdo i z nedbalosti poruší některé z ustanovení zákona o užívání státních symbolů a neoprávněně použije státní symbol v rozporu s tímto zákonem, dopustí se přestupku podle ustanovení § 46 citovaného zákona, za což může být potrestán pokutou až do výše 30 000 Kč.
< http://www.mvcr.cz/faq/vlajky.html >
Předpokládal jsem, že takový zákon existuje, jen jsem byl línej ho hledat :)
takže stačí špatně zaspívat hymnu, a dostanu 3000 pokuty? :-D
Právníci jsou svině. Jsou pro lidstvo naprosto neužiteční.
Kdéééé důůůchod můůj,
Kdééé důchod můůůj.....
Senát mluuuuuuví o reformáááááááách,
Pojišťovny mají poooooplach, tuneláři straší svět !
Státní bankrot na dohled !
A to je to naaaše heslo - Emigrovat stůj co stůůůůůůůůůůj,
Emigrovat stůj co stůj...
kde domov můj,
kde domov můj....
za horami, velkou poouští,
tam je válka, tam se válčí,
a pak hvízdne olovo
a seš mrtvééj nadobro...
a to je tak krásna ze-emě, země afgánská,
afgánistáááán, domov můj ....
(vim, slabej odvar, co taky čekat na vlastní tvorbu..)
Marcus Flintus -> Ale dobry ;-).
Kulturní vložka se vždycky hodí :D.
(Kde domov muj, kde domov muj v popelniici na staniici, v popelnici na hraniici)
Počkejte si, až bouchnou Mochovce. To si prohodíme hymnu se Slováky. My budeme zpívat Nad tatrou sa blýská a oni Kde domov můj ;-)
BTW, kdo z vás zná tato slova:
Kde domov můj,
Kde domov můj,
V kraji znáš-li bohumilém
Duše utlé v těle čilém,
Mysl jasnou, vznik a zdar,
A tu sílu vzdoru zmar!
To je Čechů slavné plémě,
Mezi Čechy, domov můj,
Mezi Čechy, domov můj.
2 Nípal:
>Počkejte si, až bouchnou Mochovce. To si prohodíme hymnu se Slováky. My budeme zpívat Nad tatrou sa blýská a oni Kde domov můj ;-)
- tak to je nejlepší joke, kerej sem za posledních pár let slyšel ;-) =D LOL,,, ROFL ... =D ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL ROFL áááá to mě dostalo :-D
Nípal - to je notoricky známý (teda aspoň pro mě :) text druhé sloky písně, z jejíž první sloky je naše hymna.
Kde právník můj?
Kde právník můj?
Měl bych smělý, prostý dotaz,
jednu věc mi, chlape, prozraz.
(kvůli svému úletu,
nechci platit pokutu)
Chtěl bych hymnu zremixovat.
Je to trestné, nebo ne?
Tak je to trestné, nebo ne?
Jinak druhá sloka naší zhymněné písně je mi též notoricky známá.