Hledám gigamozek, který by mi blbuvzdorně poradil s domácí minisítí. Hlavní dělo XPhome je ethernetkou na kabelu. Druhou jeho síťovku chci využít k propojení se starým PC 333MHz WIN98. U hlavního mám navíc problém, že XP si pletou internet s intranetem. Konfigurace zabezpečení MSIE se projeví vždy místo na webu/na C:\ přesně naopak. A Murphy se může uřehtat.
DÍÍÍKY!
osobně co se sítě týče bych spíš než toto:
WAN ------------------- comp1 ------------ comp2
doporučil toto:
comp1
>router-------------WAN
comp2
tedy síť s jednim síťovym prvkem - doporučuju broadband router ... za pár stovek a docela kvalita :) pak je nastavení síťě radost,,, ale většinou si to musíš domluvit s poskytovatelem netu.
pokud si win pletou intranet s internetem, tak bych asi reinstal, pokud nedělaj neplechu ty 2 síťovky o čemž pochybuju...
jinak ještě k tomu propojení -> propojit dvoje windowsy nenji problém, 2 jiný operační systémy nevim, ale nějak to fungovat musí -> důkazem je internet :)
problém je v tom, že si nic, kromě tiskárny nenasdílíš. nevim jestli to je zrovna úchylka 98, kerý sem měl (taky to byl jeden z důvodů reinstalu na XP), ale spíš bych řekl, že 98(SE) maj problémy se sdílením vůbec.
P.S. XP Houmy sou @!#$ =D
>> problém je v tom, že si nic, kromě tiskárny nenasdílíš.
MF: tos vzal kde tuhle blbinu?
>>ale většinou si to musíš domluvit s poskytovatelem netu.
MF: jestli ano, tak mas fakt blbyho poskytovatele netu. pokud si pripojujes router pro pripojeni domaci site na net, tvymu providerovi do toho nic neni.
propojit win98 a XPcka neni problem. sdilet soubory mezi tim taky neni problem.
jinak, pro pripojeni vice pc na net, doporucuju router (novej koupis kolem 1000kc) - vyplati se
pokud de o variantu pripojeni druhyho pc pres dalsi sitovou kartu, taky to de, ale chce to vic nastavovani, hlavne kazdej sitovej karte nastavit jinou ip adresu, i jinou sit.
>jestli ano, tak mas fakt blbyho poskytovatele netu
Budeš se asi divit, ale většina providerů registroje MAC adresu sitovy karty. A ty mu musíš zavolat, aby si registroval MAC routeru. Tohle dělá UPC, u ostatních si nejsem jistej.
Jinak vim, ze sdílení mezi XP a 98 je problém. A tušim z 98 na XP nejsou vidět sdlený soubory. Ane nevim....
Quinix: vetsina routeru (ne-li vsechny) umoznuje menit svoji MAC. pak v tom neni problem.
Přidat druhou síťovku mi poradili v servisu, kam jsem XP vezl na záruční opravu. Moji konfiguraci xp+98 znají. Technici UPC mi při zavádění kabelu tvrdili, že paralelně nebo do série NE, platil bych 2x. Ale druhou síťovkou, USBčkama nebo LPT bez problému mohu cokoliv, to jim neva.
pres druhou sitovku je to imho seriove
pokud bys tam dal router s NATem a nastavil u MAC adresu sitovky, kterou se pripojujes ted, tak prakticky nemaji sanci zjistit, ze tam mas vic pocitacu. bezne se to tak dela a zadny placeni dvakrat v tom neni.
Kdyz se to teda tyka primo UPC. Kamarad nedavno koupil novyho kompa a router, podle návodu na webu UPC naprosto v pohode zmenil MAC adresu, pripojil router a net mu beha bez problemu.
Staci jen trochu hledat: http://www.chello.cz/Podpora/_aste_otazky/O_p_ipojeni_chello/1917/19178981.html#b1
Pokud ti nevadi, ze by XPcka sly pomalejs, tak je dej na ten druhej PC(333)..
Ja provozuju na Tredovi bez problemu filmy a winXP Profi SP2..... Celeron 633MHz, 64MB RAM
2 fx:
=) jak se zdá, čteš rychleji než myslíš. proto ti možná ušlo, že jsem se zmínil "pokud to není úchylka mejch bejvalejch 98",,, jakože byla protože vim, že sdílení někde přes 98 funguovalo, ale to bylo mezi 98. mě to prostě doma nešlo (prostě v těch 98 jsem nikde nenašel jak nasdílet složku a když jsem chtěl nějakou připojit tak mě to vždycky nutilo vytočit připojení =D) no prostě tak.
jinak co se týče tý MAC adresy. nezáleží na tom, jak je provider dobrej, ale jak je blbej. u drtivý většiny provideru se s tim setkáš, jak řikal Zdeněk. je to kuli tomu aby si jedni lidi nepořídili net, dali si tam router a kabelem ho poskytovali za poplatek sousedům :) což teoreticky jde taky, když jim to nahlásíš, ale voni si na to dávaj celkem oprávněně pozor...
>> je to kuli tomu aby si jedni lidi nepořídili net, dali si tam router a kabelem ho poskytovali za poplatek sousedům :)
viz vyse, ta cast textu ohledne routeru a moznosti nastaveni mac adresy jaky chces
>> pokud to není úchylka mejch bejvalejch 98"
nemyslim ze to bylo windowsama
myslim, že bylo. resp. že to bylo nějakym vnitřim nastavenim, ke kerýmu jsem se nedostal.
Jsem zmaten jak Goro před Tókjó. Sami júpísáci mi tvrdili, že když budu mít 2 síťovky, tak nemají nic proti za jednu cenu. Jenže jakmile v xp vygeneruji instalDisketu pro sousedního dědečka333 w98, taxe i připojení xp na internet změní také na druhou síťovku a pochopitelně zhebne, páč není u nich registrovaná jako ta první onboardová.
Poslechnul jsem jinou radu a instnul na xp netbeui. Výsledek je čím dál tím stejnější. Nepomohlo.
Prý by bylo nejjednodušší mít 2xXP; nekonfigurovat - konfiguruje samo. Byl by velký průser strčit jedno a totéž instalCéDo se stejnou licencí do 2 PC? To by se asi MS nelíbilo, že?
2 Zdenek: myslim, že to nenji nic proti ničemu. páč máš to na svý vlastní použití... takže nevidim důvod, proč by to mělo bejt špatný... člověk si taky může vypálit hru,, CD .... ale pro vlastní použití. já to třeba dělám, protože už jednou se mi stalo, že originál CD po několika letech přestalo fungovat, resp. bylo tak poškrábaný, že to žádná mechanika nepřečetla.
...
ááále, pokud to nenji licence na jeden komp. (což občas taky bejvá).. páč licence se dělaj třeba na fabriku, na komp, na procesor,,, apod. =)
"Hlavní dělo XPhome je ethernetkou na kabelu. Druhou jeho síťovku chci využít k propojení se starým PC 333MHz WIN98."
Připadá mi nejjednodušší naistalovat na hlavní počítač jednoduchý proxy server (freeware verzí je spousta) a propojit PC navzájem křížovým kabelem. Minimální náklady (jen křížový kabel), žádné změny nastavení sítě na hlavním počítači. Akorát na tom starém počítači nastavit v prohlížeči IP adresu toho druhého počítače jako proxy serveru.
Nevýhoda je, že ten hlavní počítač musí běžet, i když chceš být na internetu jen na tom starém. Ale to je logické.
Na druhem PC bz melo stacit nastavit pri pouziti krizaku jen:
Sitova pripojeni - pripojeni k mistni siti - Vlastnosti - protokol TCP/IP - Vlastnosti :
Adresa IP: 192.164.0.2
Maska podsite: 255.255.255.0
Vychozi brana: 192.164.0.2
Pripadne jeste pridat DNSky (poskytovatele pripojeni) nebo nechat prazdne;
a na prvnim
Adresa IP: 192.164.0.1
Vychozi brana: nechat prazdne
Pripadne jeste pridat DNSky (poskytovatele pripojeni) nebo nechat prazdne;
u (telefonickeho) pripojeni - Vlastnosti - Upresnit a nasdilet pripojeni
Facha to u XP x XP, melo by to jit i na W98 x XP
to nevypada moc zdrave..
ja to mam takhle:
tohle u sebe:
Adresa IP: 192.168.0.2
Vychozi brana: 192.168.0.1
tohle u bratra:
Adresa IP: 192.168.0.1
mel sem i w98 a fachalo to, akorat to chtelo instalacni CD XPcek a provest pruvodce vytvorenim sitoveho pripojeni.. ;)
mjo.. a na hlavaku je potreba to pripojeni schvalit a nasdilet..
..zadnej proxy server nemam.. Firewall mam Kerio 4.4....x
Tady jsou hezky popsané všechny možnosti: http://www.pcnineoneone.com/howto/hmnetwk1.html
just-paja - taktak, bral jsem to z hlavy a ani to po sobe moc necet, diky za opravu :-)