Rámy

Mám takový malý a možná taky blbí dotaz. Proč ne rámy? Ano vím , že vyhledavače to nějak blbě čtou atd. , ale co dál? Je to jednoduché a přehledné tak co víc chtít? Radši PHP? Proč? Lepší "hackovatelnost"? Plz odepište páč tohle mě zajímá.
Rámy nefungují například v textových prohlížečích a jsou špatně přístupné pro nevidomé => snižují accessibilitu.
Myslím , že moje stránka nevidomé zajímat opravdu nebude a o prohlížečích jsem již mluvil...
http://faq.webzdarma.cz/otazka.php?44
První jsem zmiňoval a druhé není problém. Takže mi zbývá se dozvědět , proč to není vhodné pro moderní web.
Moderní web má kromě jiného splňovat pravidla přístupnosti a použitím rámů tuto přístupnost zhoršuješ. Pokud ti tato zhoršená dostupnost pro určité skupiny lidí nevadí, tak ti imho nic v použití rámů nebrání. Takže nevím, proč to vlastně řešíš.
Treba prohlizece pro mobilni telefony, PDA, nejaky embbed masinky atd. ramy umet nemuseji.
Dalsi duvod je treba zhorsena orientace ve strukture webu. Je videt jenom jedna adresa, kdyz si chci ulozit odkaz na jednu konkretni stranku z webu, musim to slozite dohledavat apod.
Ano toho jsem si vědom , ale na mám webu mám asi jen 5 odkazů do rámů a to nestojí nikomu za to aby si pamatoval tu adresu , když může jít rovnou přes hlavní stránku...
Kdyz na to koukas takhle... Ale podle me by kazda stranka, resp. jeji konkretni obsah, mel byt pristupny pod jednou konkretni (nebo unikatni, abych se neopakoval) adresou, a ta by mela byt videt. PHP s tim vubec nesouvisi, to slouzi k primarne trosku jinym vecem nez zjednoduseni ovladani webu, i kdyz se tim da pro tvurce stranek i pro navstevniky spousta veci ulehcit, a ani na to nejsou potreba ramy. Argument "jednoduche" tedy prakticky odpada. O prehlednosti jsem uz mluvil, takze to skrtam taky.
U ramu je to taky obcas neprijemny co se ovladany tyce. Ja, stejne jako spousta lidi, pouzivam klavesnici. Tedy myslim pri praci s prohlizecem. Resp. pouzivam ji dost casto. A prvni problem vyvstava, kdyz chci scrollovat klavesou Down nebo PgDn. Ejhle, on neni ten ram aktivni...! tak to musim sahnout na mys a kliknout do nej, coz me docela zdrzi a otravi. Dalsi vec je treba tisk. Ja s tim problemy treba nemam, ale spousta lidi nechape, ze se tiskne "aktivni" ram, tedy ten, do ktereho se naposled kliklo. Kvuli ramum kazdy den tuna zbytecneho papiru (berme to treba celosvetove). Dalsi vec je treba vynucene otevirani odkazu do noveho okna (nebo tabu). to delam docela casto - taky to dost urychluje praci. Ale najednou nemam zadnou navigaci, titulek, nic. Pokud to mam jeste ke vsemu v novem okne, ke kteremu se dostanu treba az za pet minut, tak uz skoro nevim, o co jde.
Proto ja rikam - ramy lepsi ne. (nebudu to po sobe cist, tak se omlouvam za pripadne chyby, nesmyslne odstavce apod.)
Musím říct , že vlastně vše zde zmíněné se mého webu téměř netýká a je jasné , že kdybych potřeboval web , co by se měl tisknout , či měl hodně odkazů a spoustu informací tak to všechno beru. Omlouvám se sice , že jsem neuvedl příklad , ale myslel jsem , že zde bude ještě něco jiného , pod čím jsem si představoval výraz "moderní web"
Mám ještě jeden dotaz co se týtká rámů. Mám v tom rámě (tedy nikoliv v hlavní liště) počítadlo od toplistu , ale to počítá pouze přístupy pouze když se klikne a otevře se vám ten rám s tím počítadlem ačkoliv je to nastaveno na hlavní stránku. Nevíte co s tím?
No nic už jsem to pochopil.
dexter: vis, problem je v tom ze nikdy nevis:) muzes jen predpokladat kteri uzivatele navstivi tve stranky a co si z nich budou chtit odnest - precist, ulozit, vytisknout. taky odkud k nim budou pristupovat atd. prave proto se webovy vyvojari dostali az k nejakym tem pravidlum pristupnosti webu.
mas tam sice 5 odkazu ktere se ti zobrazuji do hlavniho ramu, cili nic moc k zapamatovani - ale tady jde o vytvareni zalozek.
Kvuli zalozkam... ale vis kolik lidi ani nevi ze nejake zalozky existuji?
Muj nazor je takovy, ze je jedno co pouzivate. Hlavne musite vedet co to prinese jak pro tvurce, tak i pro navstevniky. Vetsina zacatecniku nevi jednu vec. Stranky delaji pro svet (navstevniky), nikoli pro sebe. Pokud to delaji jen pro sebe, tak si moc uzivatelu neziska.
Zkuseny tvurce vi, ze pouziti ramcu se dnes uz nehodi.
>ale vis kolik lidi ani nevi ze nejake zalozky existuji?
ale vis, kolik lidi vi, ze nejake zalozky existuji?
Jako důležitou zásadu bych viděl, když už rámy, tak do každého okna dát někam nahoru odkaz na hlavní stránku. Když se někomu otevře ta tvoje podstránka z vyhledávače na celou obrazovku a on nebude vidět menu, možná ho napadne na to kliknout a pak to uvidí celé. Viděl jsem to i naskriptované, tj. že otevřením podstránky se to přesměrovalo na hlavní a ta podstránka se otevřela v okně. Ale psát něco tak složitého, co nakonec nemusí každému fungovat, to už je lepší psát to jinak.

Ale na druhou stranu: dokud nebude spolehlivá podpora position:fixed , nenapíšeš trvale viditelné menu jinak, než v rámech. Často opakovaná pravda, že můžeš použít pozicovaný div a jeho pozici posouvat časovačem nebo onscroll na pevné místo, je dost blbost, na pomalých strojích to tak nepříjemně poskakuje, že to uživatele spíš odradí.

Jinak bych viděl mnoho dalších věcí, co podle mě na stránky nepatří, a vadí to mnohem víc, než rámy. Typicky všechny animace a automaticky spouštěné zvuky. Ale i tak mohou být aplikace, kde se to dá rozumně využít.
Nakonec jsem to vyřešil nějak takhle: www.dex-site.com takže když se vám něco technicky nebude líbit (zdrojový kód prosím nekomentujte) , napište to sem.
scrollbary se "prekryvaji" pri rozliseni 1024/768 (u iframu [je to iframe,ze?] konci "pod strankou" - az po konci scrollbaru stranky). Osobne to nemam moc rad. Ale da se to prezit.
Přesně jsem nepochoil větu. Přosto si však myslím , že došlo k mýlce. Pokud mám pravdu a bylo to tak myšleno , musím říci , že se nic nepřekrývá. Jde pouze o nastavení barvy a stínu. Barva ohraničení je totiž stejná a jediná jiná barva (černá) je nastavena právě u stínu.
ne, o to nejde. ten posuvnik u iframu mi ale konci az tam, kde se musim vertikalne "doposunout" posuvnikem od stranky.
S tím smapem by se mělo něco udělat. Ale jinak se omlouvám , ale nechápu význa, vaší věty.