Nenáročnej FREE antivirus

Potřeboval bych nějakej nenáročnej FREE antivirus pro uživatel starých pleček typu PII/350MHz apod. - nevíte o nějakým rozumným ?

Např. AVG je pro tyhle stroje pohroma.

Dík za info.
obouruční palice
=)
Jinak záleží na OS, který tam chceš provozovat. Třeba na Win sem tam doporučuji Avast! Ten je při šikovný konfiguraci celkem nenáročnej.
ZdenekHQ (hq.wz.cz)
antivirus neni treba, kdyz se chovaji uzivatele slusne a pouzivaji bezpecny soft, treba firefox. Ja nemam zadny.

Jinak AVG a Personal SE a (Hijack scan, nevim, jak se to presne jmenuje).
Teď jsem instaloval jeden počítač (Celeron 733) pro nenáročné uživatele - jen internet, prohlížení fotek a textový editor. Disk (20 GB) jsem rozdělil na 3 partišny:

c: systém 4GB
d: data 12GB (hlavně fotky z digitálu)
e: kopie kompletně nainstalovaného systému z C: a následně skrytí partišny 4GB

Počítač uživatelům ukazuje jen disky C: a D:. Po úvaze jsem zvolil WinME (aby to frčelo). Na internet jen Firefox (ikonu IE jsem smazal). Uživatelé nebudou z internetu stahovat a instalovat žádné programy.

Nedal jsem tam žádný antivir ani firewall (kvůli zpomalení). Občas to hodlám ručně projet Adwarem. Pokud se časem systém zhroutí nebo zpomalí. Bootnu z diskety, zformátuji C: a obnovím systém z patrišny E: (otázka deseti minut).
Ono se těžko 16 letým klukům vysvětluje, že se mají na netu chovat slušně...

Každopádně Firefox instaluju taky, IE zakazuju a zatím to asi risknu bez antiviru a uvidíme... O Avastu jsem uvažoval, ale nevím, jak je to s češtinou a podporou...
ZdenekHQ: co jim nevysvětlíš, k tomu je donutíš, chce to šikovné nastavení uživatelských oprávnění a firewallu ;)
Jenom nevím, jak je to na Win, do těch se moc nevrtám, stačí že na nich musím čas od času fungovat (jako třeba teď)
S firewallem je to většinou tak, že když tam skočí okno, že nějaký program se snaží o přístup, tak bezmyšlenkovitě kliknou na OK stejně jako v IE na instalaci dialeru za dob modemů místo toho, aby se zamysleli, co se vlastně děje...
Jinak na tyto počítače dávám WIN98SE + nSp z http://www.winpack.org/ a vypínám JAVU a Netbios. V případě problémů a požadavku na upgrade kvůli nějaké hře nabízím tu palici a sběrnej dvůr... :o))
ZdenekHQ: bóže, tak ty okna firewallu zakaž. Nevím, možná že se to u některých FW nedá, ale já tady mám KPF a tam mám nastaveno něco jako:
Apache HTTP server : Důvěryhodná síť (intranet) příchozí povolit, odchozí povolit, internet příchozí povolit, odchozí povolit
Program XaY:Důvěryhodná síť (intranet) příchozí povolit, odchozí povolit, internet příchozí zakázat, odchozí povolit
Libovolná jiná aplikace: Důvěryhodná síť (intranet) příchozí povolit, odchozí povolit, internet příchozí zakázat, odchozí zakázat

A nemusím se o nic starat.
Pokud si někdo nainstaluje (nebo přinese na flash) program, se kterých chce na internet, tak má smůlu, pokud má hru, kterou chce hrát po vnitřní síťi, tak může ;)

Jednoduché a celkem účinné (pokud FW zabezpečíš heslem, aby se ti v něm nemohl každej exot vrtat ... ;)
A co treba tam dat nejakej linux-router a na nem mit IPTables (jako firewall)? Na to staci i P MMX 166MHz s dostatkem RAM (128MB) .. To stacilo i pro pokryti mistni site (nekolik wifi clenu, my pripojeny 2.4GHz wifinou na LANce).. ;)

A antivir treba NOD32 na kazdy PC ? A zakazovat stranky treba na tom routeru (/etc/hosts) nebo na tom PC? (%windir%/system32/drivers/etc/hosts)
zbi (knizky.unas.cz)
Instalace linuxu asi 20-30 minut instalace + 10 minut prace s nastavenim a mas tam vse (firefox, word, excel, gimp a co si jen naklikas), co jsi prave popsal.

"Po úvaze jsem zvolil WinME (aby to frčelo)"
:))))
Bych volil w95osr2 / w98se / win2000sp6 / wXPsp6 ale nejlepe linux, pokud to nema byt na hry.

ondraster (ondraster.czweb.org)
V linuxu jsem zatim nemel problemy s virem, cili jsem nepochopil instalovani nod32 a nebo jinych antiviru.
peta: wXPsp6? Seš si jistej? ;)
"pokud to nema byt na hry." A Wine a spol. ti nic neříká?
WinME na takové šunky používám poměrně dlouho a bez problémů:

- je rychlý
- nemá problém s USB zařízeními
- internet tam mám přes PCI wifi kartu, výrobce dodává drivery jen pro Win
- digi foťák se nechová jako mass storage - opět drivery jen pro Win

Nechci se v tomto případě drbat s Linuxem, který jinak též používám.

Rád bych slyšel výhody Win98SE vůči WinME.
zbi (knizky.unas.cz)
Tak to nevim, ja winME nepouzival. Z 95 jsem presel na 2000 a xp, asi tak :)
Vim, ze spoluzak velice machroval na skole, ze ma w98. Pak si stezoval, jak to jde pomalu a vselijake bugy. Takze s mymi 95osr2, kde s usb nebyl problem, jsem byl plne spokojenej.
Pak si spoluzak koupil pamet a to uz jsem trosku zavidel, ale byl jsem linej prejit na 98.
Pak tentyz spoluzak zkusil nt4 a zjistil, ze opet pameti malo a ze to ovladani mu nesedi.
Tak zkusil Milenia. Nejdrive take plny nadseni, ale pak zjistil, ze to je samy bug, stejne jako prvni 98 a velice rychle se vratil k 98.

(v dobe tesne pred prechodem na 2000)
Ale uplne nejlepsi na tom celem bylo, ze na mel procesor kolem 100M a mne nabihali vzdy win rychleji nez jemu a bezeli mi na tom i filmy, idkyz bylo nutne provest konverzi formatu, protoze to divX nestihalo ve velkem rozliseni.
A on mel nejakou 600 a ty filmy se mu tam skubali tez :) Toz mi bylo jasne, co tam ma vsechno v pameti a tak, ze mu to tak snekuje :)

Jinak s temi ovladaci souhlas. Ja jen pro PC s nenarocnymi zarizenimi starsiho typu bych volil asi linux. Rychla instalace a vicemene zadne problemy. Pripade potreby reinstal :)
U winu vetsinou stravis cely den instalaci ofice, ovladacu a dalsich serepeticek.