Je to legální?

Jak tak brouzdám po netu, nacházím weby, na kterých si lze stáhnout videa, filmy, seriály a programy přes torrenty a také se například podívat na fim online a tak mě napadá jedna otázka: Může se to? I když autor stránek nemá nic z toho uloženo na webu a má tam napsáno: Autoři textů na těchto stránkách odmítají jakoukoliv spoluodpovědnost za případné porušování autorských práv. Pořád je to legální?
Vzhledem k našemu právnímu řádu, kde je dokonce veškeré stahování legální je zakázáno pouze tento obsah šířit. Jedná se prakticky o to, že pokud se majitel (správce) stránek 'vzdá' obsahu a oznámí že nezodpovídá za informace (data) uživatelů, a že může docházet k porušování autorských práv tak je to (imho) podle toho co o českém zákoníku legální ... problém může být u sdílení torentů - to už by se dalo klasifikovat jako sdílení dat - přestupek nebo trestný čin. Ono celé to záleži jakého bys měl u případného soudu právníka (imho) - slysel jsem ze sikovnejsi pravnici jsou schopni spolecnosti vysekat i z vetsicho problemu ... - vetsinou se to da uhrat na data uzivatelu atd.... :)

p.s:neber to cele moc vazne = nerid se primo tim = najdi si k tomu neco vic na netu (pokud se te nejak tento problém týká) = já jsem napsal jenom to co z českého právního řádu znám :)
Freeze:
což o to, legální stahování sice je, ale legální není přechovávání nelegálního obsahu (aspoň myslím), takže stáhnout to můžeš, ale nesmíš mít doma ;)
Podle formulací zákona co jsem slyšel to vyznívá tak, že mít můžeš, ale pouze pro vlastní potřebu => tzn.:nesmíš šířit (a nikomu poskytnout) dál ....
No souhlasim s Freezem. Stahnout cokoli je legalni. Nelegalni je jeho sireni. Problem pak nastava s obsahem. Dle vetsiny licenci je mozne si udelat kopii originalu. O jaky original jde, je pak jedno. Pokud jde o audiovizualni obsah, tak je legalni i uschovavani pro osobni potrebu. Programovy obsah (programy, hry) je vsak bez originalu nebo dokladu o koupi nelegalni.

Zpet k hlavnimu tematu. To jestli je autor spoluodpovedny, zalezi v podstate na ucelu stranky. Sice se takto muze vykroutit, ale pokud je ucelem stranky warez, pak je spoluzodpovedny, protoze on sam vytvoril warez stranku, takze timto zpusobem sam nalakal lidi. Neco jineho je, pokud autor ma stranku dosti zdalenou od warezu, pak neni zodpovedny. Jeho povinnosti je vsak takovyto obsah ze stranek odstranit.
jenom pripominka

nesmis to sirit = pro stahovani nesmis pouzit technologie torrent a podobny
torrenty a podobne muzes pouzit a stahovat z nej. Ale nesmis vsak uz dopustit, aby se z nej stahovalo ven. Nezkuseny s tim nic nenadela, takze je to pro nej riziko. Viz nedavny verdikt se zenskou, ktera stahovala mp3 a ti nahore to zjistili a obvinili ji. Ta se vsak obvolala, ale neuspesne.
Použití technologie torrentů ještě neznamená, že je to nelegální ... nelegální je to ve chvíli kdy se obsah (prípadně i čast ješte necelého stahovaného souboru) sdílí zpátky ...