Zakreslení bodů do mapy

Potřeboval bych, pomocí PHP, zakreslovat do mapy České republiky body, které budou zadány pomocí geografických souřadnic. Nalezl jsem si volně šiřitelnou mapu (pro GIMP ve formátu XCF), mapa má také vrstvu, kde jsou zakresleny polohy krajských měst. Vytvořil jsem si tedy z mapy obrázek, určil polohy měst v obrázku v pixelech, nalezl k nim geografické souřadnice (ve formátu xx.yyy). Z poloh bodů a souřadnic jsem si vypočet rovnice regresních přímek (xpixel=A*souř.vd +B a a ypixel=C*souř.sš+D). V případě výpočtu polohy pixelu pro východní délku vypadaly vynesené body jako přímka (regresní koeficient 0,995), v případě severní šířky to byla statisticky také přímka ovšem s podstatně větším rozptylem hodnot. Vynesení bodů poloh krajských měst podle regresních přímek nedopadlo moc dobře - viz:
http://ds.mysteria.cz/mapa/kruh.php (červené body - polohy zakreslené v původní mapě, bílé - mnou určená poloha pixelu pro regresní výpočty, zelený bod je poloha podle zpětného výpočtu. Souřadnice měst jsem kontroloval a byly určeny správně, i polohy červených značek se zdají, vizuálně, správně.

Nevíte někdo o nějaké jiné volně šiřitelné mapě, eventuálně o takové, která by byla už podle geografických souřadnic orientovaná nebo o nějakém lepším způsobu jak polohu v obrázku vypočítat?
Odpovím ti nepřímo. Radioamatéři používají trošku jiné souřadnice pro určení zeměpisné polohy, které se dají přepočítat na klisickou zeměpisnou délku a šířku (a naopak). Radioamatérské vyjádření je šesti znakové.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maidenhead_Locator_System
http://www.amsat.org/amsat/toys/

Třeba:
Praha - JO70FB
Ostrava - JN99BU
Brno - JN89IE

Pro aktuální zjišťování, kde jsou srážky se načítá mapka ČR z dešťového radaru z www.chmi.cz a do něj se javascriptem přepočítavají souřadnice myši. Důležité je, že k tomu, aby bylo možné použít libovolnou mapku, je třeba jakési kalibrace. Však se podívej na javascriptový kód.

http://www.ok2kjt.net/radar.htm
http://www.ok2kjt.net/radar2.htm
http://www.ok2kjt.net/radar3.htm

Každá mapa je zkalibrována jinak.

Nevím, jak se ta kalibrace dělá, ber to jen jako nějaké vodítko.
zbi: díky, prostuduji to
Tak můj současný závěr je, že podle http://www.ok2kjt.net/radar3.htm ta moje metoda celkem funguje. Problém asi je kde vzít mapu, která by byla volná a zároveň se pro tento účel dala použít, V případě mapy pro GIMP, to, podle autora mapy, není nějaká mapa pro geografické úlohy, ale je namalovaná jen tak od ruky takže nepřesnosti jsou možné.