DIVNEJ HÁRDISK, poradíte ?

... mám problém ... pokaždé, když sleduju nějaká videa na netu ... nevím na youtube.com .. na streamu ... tak se mi, nevím proč zároven odečítá pamět Hardisku ....

Takže když například jeden den mám na hárdisku jeden a půl giga volného místa ... tak když se hodinu budu koukat na videa z youtubu, tak tam budu mít tak půlku ...

Nevíte co stím ? Jestli se nějak ty data někam ukládaj na můj hárdisk či co .. nevíte ?
Smaž cache prohlížeče - zvedne se to?
Pokud ano, videa se ukládají na disk, pokud ne, bude problém někde jinde ;)
Pochybuju že hodina videí na youtubu má 1GB..

Spíš klikni pravym na disk -> vyčištění -> druhá záložka -> odebrat body obnovení (odebere to všechny až na poslední bod obnovení), na tý první záložce vyber vše krom komprese souborů a dej OK. Uvolní se ti docela dost místa.
Teda, mít na HDD 1,5 GB volného místa (nebo dokonce méně), tak se bojím, že mi ta videa vytlačí systém (pokud by byl na tom disku). :-)
Jakub P. (delabrutaleweb.borec.cz)
Poradim, nekoukej na videa z youtube :)
1,5G na disku je zatracene malo.

Predpokladejme, ze mas XP.
Pamet www prohlizece IE byva defaultne nastavena na x% z disku. Coz neni dobre, omezuji to na 50-100MB, podobne jako to ma firefox. V dusledku toho ti muze zabirat pri listovani strankami od 0 do x%, coz muze znamenat u vetsich disku i 2GB. Rekneme, ze tvuj pripad je na tom hur a pouziva jen 0-400MB.
Potom mas pamet, kterou pouziva pocitac. Kolik mas RAM? Vse, co se do ni nevejde zacne swapovat na disk, aby win mohl vubec fungovat. Minimalni hodnota je 200MB. Obvykle byva take nastavena na x% a obvykle to muze byt i 800MB. Cili, kdyz si otevres word, excel, youtube, film a pod, tak muze dojit k tomu, ze nektere veci si bude ukladat na disk, protoze to proste potrebuje.
Youtube - je mozne, ze se to prehrava pres Media player. MP potrebuje tez svou pamet. A tz potrebuje pamet k dekodovani. Takze nahraje original, dekodu do vedlejsiho souboru a tento soubor muze mit klidne 500MB. Ale je pouze pracovni a zavisi na delce videa. Pri zavreni MP bude zarazen do fronty ke smazani. A nebo muze zustat pro dalsi prepisovani podobne jako swapovani disku.

Zkratka, kazdy program potrebuje nejaky prostor sam pro sebe a sve cinnosti. U videa to plati dvojnasob.
Youtube používá Media player? To sou mi novinky.... Že by Google používal technologii, resp. prohlížečovej plug-in od MS? :-D A jak to funguje v Linuxu? :-D


Ne, Youtube má flashovej přehrávač a 500 MB to video zabere leda stěží...
peta: když chceš radit, tak pls aspoň raď jen když o tom něco víš, dík.

Swap rozhodně není minimálně 200MB, já ho měl kdysi vyplý.

Youtube opravdu běží na flashi+flv (flash video) - ten se obvykle ukládá do cache prohlížeče.

Schválně jsem na notebooku ve Vistách Bussines x64 spustil vše cos psal krom Youtubu (který mi vynahradili ostatní aplikace):

http://img.ondraster.cz/up/pamet3c7.jpg

něco lehce přes 1GB a to mám nijak extra nečištěný Visty.

Tím to nebude.

Smaž cache prohlížeče a vyčisti body obnovení (klik pravym na disk -> vyčistit -> jiná záložka -> vymazat body obnovení). Objeví se tam DOST místa.

A trochu matematiky.
0.75GB/hod = 12.8MB/min = 218KBps, což nevim, jestli jde zvládnout na youtubu, který mi vždy jel do 50KBps (a zbytek netu skoro 3MBps). I když v poslední době přidali poblíž servery a jede to trochu líp.
OndraSter (ondragames.wz.cz)
Kdyz chces radit tak tam, kde o tom neco vis. Evidentne o videu nevis nic.
Ano, youtube pouziva Flash video. Flash video se prehrava flash prehravacem. A shodou okolnosti to s tim pluginem funguje i v mediaplayeru.
Takze jsem uvedl schvalne prehnany pripad, kdy by se jednalo o vetsi video, ktere by nemusel swapovat po nekolika snimcich, ale mohl si je castecne dekomprimovat dopredu. Dekomprimovany BMP u 320x200 nebo 640x480 ma podle tebe kolik? A kolik snimku si potrebuje na prehravani dekomprimovat dopredu?
Posledne jsem koukal na youtube na video Incredible machine, ktere jelo cisteho casu 40 minut. (klicovy snimek po 20 framech, ale to s nicim nesouvisi) Pokud bych pocital obnovovaci frekvenci 50Hz, 50 snimku za sekundu, pak
40x60x50x(320x200x3rgb) = 23040000000 B coz deleno 1024 a 1024 a 1024 (na GB)
dava 21,45GB coz je presne velikost dekomprimovaneho videa z tvych rekneme 10MB FLX.
Mno a pro tu zatez na pamet bych teda pocital s tim, ze si predkomprimuje tak 1-5 minut dopredu a vyuziva klicove snimky a nejake dalsi malickosti. A pravdepodobne jedno takove videjko ti zabere asi 20-100MB pameti online. Ale nikdy jsem to nemeril.

Proste jsem dal zamerne prehnanou hodnotu. A souhlasim s tebou pouze v tom, ze pravdepodobne mu to to video nemuselo pretizit. Ale v koncentraci s dalsimi vecmi k tomu mohlo dojit.

Kazdopadne doslo k tomu swapovani. Take mam Visty, uspesne jsem pamet vycistil z pocatecni velikosti 500-700MB na 300MB, protoze mam jen 1G ramky a o swapovani nestojim.
Vypnout swapak, pan je hazarder s windows :) Minimalni velikost u XP myslim byla 2MB. Defaultne je nastaveno min 200 max tusim 600 nebo nejake cislo procentne odvijejici se od volneho mista na disku.
Predpokladam, ze v jeho pripade doslo k tomu, ze pretizil pamet a mozna i swapak a tak se pokousel swapak mazat a soucasne do nej ladovat nova data, coz neni uplne jednoducha akce z hlediska disku.
=peta=
Jsem rád, že jsi nám sdělil, že počítat umíš. Avšak tvoje tvrzení až tak pravdivé není...

Zejména proto,že prakticky nic z dekomprimovane casti videa (i kdybych akceptoval tve premrstene cisla) se nikam neuklada - jednou se rozbali, na chvili leti do cache a RAMky a pak jsou nahrazeny novejsimi ..
Flash video se přehrává v flash přehrávači, kterej shodou okolností je dělanej ve Flashi od Adobe (nezní to tak trochu logicky?). FLV si přehraješ ve WMP v případě, že nainstaluješ DirectShow filtr z třeba ffdshow kodeků (citace z wiki):

"Flash Video is viewable on most operating systems, via the widely available Adobe Flash Player and web browser plugin, or one of several third-party programs such as MPlayer, VLC media player, Quicktime, or any player which uses DirectShow filters (such as Media Player Classic, Windows Media Player, and Windows Media Center) when the ffdshow filter is installed."

Jestli zvládne přímo Adobe Flash plugin přehrávat v WMP tak to teda nevim, vzhledem k tomu, že obsahuje jakýsi rozhraní pro prohlížeče (název z hlavy si fakt nevzpomenu), který prohlížeč využívá. Samotný dekompresování flv totiž zpracovává onen flash plugin. (Který se skládá ze dvou souborů - .xpt a .dll).


==========
Video se dekompresuje skoro realtime - odhaduju tak kolem 5s?. To bych se uswapoval v případě 8GB 720p filmu :D. Na starym PC 720p film běžel 5s a pak kous, než to stihlo dekompresovat a nacachovat.

==========
Zkusil jsem tedy pár testů.
Pustil jsem 4 minutový video na youtubu. Rozdíl ve využití paměti (nový tab)? 1.3MB. => video se cachuje KOMPRIMOVANÝ na disk do cache browseru.
Potom jsem otevřel stáhlý 10.5 minutový video ve flv. Má 24.4MB. Rozlišení 318x240. + mp3 audio

==========
"Pokud bych pocital obnovovaci frekvenci 50Hz, 50 snimku za sekundu, pak
40x60x50x(320x200x3rgb) = 23040000000 B coz deleno 1024 a 1024 a 1024 (na GB)
dava 21,45GB"

Lidskýmu oku stačí 24 a myslí si, že to je plynulý. Proto se videa obvykle ukládaj v 24/25/29.97/30. Víc spíš ne. Nehledě na to, že na disk se ale ukládá kompresovaná verze, která nemá 21.45GB ale zlomek.

==========
Ne, pán neni hazardér, ale věděl, že 2.5GB na XP nikdy nevyužil, max 2GB (ne, neměl jsem VGA na hraní Crysis na very high).

Teď mám sice 4GB a běžně okolo 3GB využito (tuhle jsem začal swapovat :'(), ale Visty a jejich cachování aplikací si zabere cca 50% paměti, která je, v případě, že je potřeba, okamžitě uvolněna. Takže asi tak.

Spíš provozovat Visty na 1GB je suicide.

Než začneš psát JAKÝKOLIV post, tak se pls 2x rozmysli, co píšeš a zaGOOGLuj. Díky.

Jestli tu píšu někde nějaký blábol, tak ho pls dokaž věrohodným důkazem a omluvím se, jinak to je třepání prachu proti větru.
' A pravdepodobne jedno takove videjko ti zabere asi 20-100MB pameti online. Ale nikdy jsem to nemeril.'

'Pustil jsem 4 minutový video na youtubu. Rozdíl ve využití paměti (nový tab)? 1.3MB. => video se cachuje KOMPRIMOVANÝ na disk do cache browseru.
Potom jsem otevřel stáhlý 10.5 minutový video ve flv. Má 24.4MB. Rozlišení 318x240. + mp3 audio'

Jak se lisi muj odhad od tveho testu jsem nejak nepochopil. Dospel jsi ke stejne hodnote, ja z you tube spoustel kdysi incredible machine a to trvalo 15 minut. Predpokladam, ze u tak velkeho videjka by mohlo dojit k obsazeni i 100MB.
Jinak jsem samozrejme rozepsal detailne kolik asi pameti muze zabrat dekomprimovane video a ze to neni zadna legrace, ikdyz FLX ma 1MB a 4 minuty :) Vynechal jsem z toho audio, ktere u tak spatne kvaliti videa asi nema kvalitu mp3 128. Ale obvykle ma tak desetinu videa.