Je to porušení Autorského práva ?

Jedná se o porušení autorského práva pokud bez svolení autora nějakého článku, použiji na své stránce nadpis a první dvě věty z daného článku, ale s následným přidaným odkazem na danou stránku originálu ...

?

Jedná mi se o to, že pokud narazím na nějaký velmi zajímavý článek a chci mu udělat reklamu a chci na něj nalákat lidi, tak jestli je možné použít nadpis a úryvek z takového článku ...

Hm ?
Uvede-li se zdroj, pak je to v souladu s právy.

Něco jiného by bylo, kdybyste si jeho článek přivlastnil. To znamená, že si zkopíroval text a uvedl se jako vlastník textu.
Nejlepší by to bylo uvést jako citaci (tím by se všechny právní problémy vyřešily), jenže to asi nebude úplně možné (tak aby text zůstal čtivým).

Případně to vyřešit tak, že když např. server example.net napíše zprávu: "Mistorvství světa nebude" dát ji na vlastní stránce titulek "Example.net: Mistrovství světa nebude". A do patičky uvśt zdroj.

@Tomík: Podle autorského zákona se nesmí chráněný obsah ani šířit.. a v praxi by se to dalo převést i do absurdního stavu, kdy nesmíš ostatním říct, co sis někde přečetl. ;) Samozřejmě je to v praktickém životě neuhlídatelné a nepovede se nikomu toto prokázat.
Freeze: Takže mi chceš říct, že všechny bakalářky, diplomky, disertace, skripty, studijní materály a dokonce i odborné knihy porušuji autorská práva, protože jsou v něm použité informace převzaté ze zdroje?
Tomík: Nekopíruješ přesné formulace. Pouze vycházíš z dat v nich uvedených. Zkopírovat přesnou formulaci (ani jednu větu) bez toho, aniž bys ji uvedl jako citaci, samozřejmě nesmíš.

U těchto věcí se na autorské právo nehraje (přestože autorský zákon to imho zřejmě vyloženě nevylučuje, zmiňuje se pouze o "obsahu") - nemůžeš prokázat, že informace, které zrdoj uvedl, jsi neznal :) A mimo to, zdroje se u prací uvádějí většinou jen proto, že je jsou důvěryhodnější než autor práce.

Mimochodem i proto spousta lidí žádá změnu autorského zákona :)
V AZ se praví o citaci toto:
vždy je však nutno uvést jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

Takže jsi toho napsal málo, odkazem jsi uvedl jen pramen. Trestu se neboj, společenská nebezpečnost tvého jednání je nulová.
Ale je to lepší, než "Zdroj: Internet"
http://www.lupa.cz/clanky/zdrojem-internet/
ad diplomky. Můj oponent povídal: "jeden zdroj = plagiát, dva zdroje = kompilát, tří a víc = vlastní práce..."
Ich wrote: "Bít či nebít?" a Šejkspír nic nenamítá...