kompatibilita XP na HP 4515

mám problém...kupuji notebook (http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000P4A&Search=4515&SearchType=1) a v relativně nenápadném rámečku jsem se dočetla, že nemusí být kompatibilní s XP ...na hp.com sem podle nabídky ovladačů pochopila, že XP Prof by na tom mohlo jet, ale XP Home asi už ne ... nikde jsem se nedočetla víc. Prosím Vás netušíte někdo jestli XP Home pojede nebo ne? ...dost mě to štve.....už je objednaný, ale nemůžu ho vyzvednout, protože ten nechutnej prodavač by ten noťas zpět nevzal......Prosím Vás o radu (a pokud možno něco jinýho než Vista Forever :-) ) Děkuju...
<HTML>Rozdíl bude v tom, že Windows XP Home neumí více procesorů, což by v případě toho notebooku měl být ten problém (obsahuje dva procesory - někdo tomu říká dvoujádrový procesor). Jak se to bude na Windows XP Home chovat, nedovedu odhadnout, ale pokud budou fungovat, bude výkon počítače zhruba poloviční, protože jedno jádro nebude využito.

Ač o to výslovně nežádáš, tak mi to nedá - použij nějaký moderní operační systém, např. Windows Seven (RC (release candidate před ostrým vydáním) verze je legálně zdarma) nebo Windows Vista. XPčka jsou překonaná, obzvláště verze Home.</HTML>
píšou ti tu "doporučujeme ověřit kompatibilitu u výrobce (např. ovladače v sekci "download, support...") nebo prodejce" - tak se toho prodejce zeptej, když ti řekne že to na tom pojede, a pak to nepojede, tak je to dobrej argument pro vrácení zboží
Trochu štípnu ;) Windows nejsou jediné operační systémy. Můžeš vyzkoušet i Linux.
Mimoto notebook bez OS je tu od toho, že chce uživatel použít linux. Většinou je to tak, že kdo chce Windows, tak si to koupí přímo i s notebookem.

Mám pocit, že argument, že na něm nepujdou XP home, není podnět k reklamaci nebo vráceni zboží. Notebook je dodáván bez OS, takže reklamaci se zde uznává pouze hardware. Kdyby k tomuto notebooku byl dodán XP home a nefungovalo by to, pak už je to podnět k reklamaci.
Jiná situace je, že můžeš vrátit zboží do 14 dnů bez udání důvodu. Ovšem toto platí pouze pro vzdálený obchod. Osobní odběr do toho nespadá.
Tomík: Také se přidám. Počítače bez OS si kupují nejčastěji uživatelé, kteří mají buď smlouvu s Microsoftem (větší firmy), anebo ti, kteří chtějí jiný OS (např. Linux). Proč bych měl kupovat notebook se systémem, který stejně ihned smažu, že?

Ostatní jsou piráti.
nj kluci, ale já su na Linuxy úplnej kripl....já su klasickej BFU ...jde o to že ty xp prostě už mám ....ale není divné že Prof by měli jet a Home ne? ....Prof mám někde taky, ale nevím proč by měl jeden fungovat a druhý ne....to je v nich takový rozdíl
Na to se zeptejte Microsoftu, proč jsou edice Home a Profesional tak rozdilné.

Z Mironetu jsem vyštoural toto: .. dvoujádrový procesor bude pod Windows XP Home fungovat normálně. Problém by byl při použití dvou samostatných procesorů.
Ale klidně by to mohlo být někde jinde. Třeba v wifi, bt, grafice, MB, čtečky, sata řadič nebo disk.

Chtělo by to vyzkoušet. Ale jak už jsem řekl, tento argument nemusí být důvodem reklamace.
myslím že zkusím obejít pár kamenných a optat se ... nechci někoho podezírat, ale nedivila bych se, kdyby to byl marketingový tah ala kupujte Visty
<HTML>Tomík, já si myslím, že dvoujádrový procesor poběží, ale XP Home uvidí jen jedno jádro, takže to druhé nebude nic dělat. (Visty vidí dvoujádrové CPU jako dva procesory a umí třeba nastavit, který proces bude na kterých procesorech vykonáván atd., proto mě to vede k téhle myšlence.)

EDIT: Tak ne, prý to fakt funguje.

EDIT2: V tom případě mám další nápad - Windows XP Home nejestvují 64bitové, což ty ovladače třeba můžou být, pak by mohla vzniknout ta nekompatibilita.</HTML>
tam myslíte že Professional bude jakštakš běhat....mno asi debilní otázka, ale fakt už si neím rady
<HTML>Na tom notebooku s 3 GB paměti a 2.3 GHz dvoujádrem? Vůbec bych se nebál ani těch Vist, které mají vyšší nároky na železo než XPčka ;)</HTML>
no jo ale bohužel Visty nemám kde sehnat ....a kupovat si je nechci (jistě rozumíte :) )
Windows XP Professional by měl fungovat bez problému. Jinak by si ta banda stěžovala a Visty by měly velký náskok.
Ale dost závisí na ovládačich.

Akorát nevím proč všichni odsuzuji Visty. Pro úplně normalního člověka s úplně obyčejným (dnešním) počítačem, je úplně jedno zda tam má XP nebo Vista. Vista vyhrává v pěkných okýnkách (asi jak pro koho ;)), ale jinak se s ním pracuje stejně jako v XP. Kdybych si myslel, že má chyby, které mi vadí, tak bych ho dávno nahradil něčím jiným. Windows 7 je stejný jako Vista, akorát trochu přemalován a trochu odtučněn. Skoro bych řekl, že Vista jsou Windows 7 RC -1 nebo Windows 7 je Vista SE(second edition) ;)
<HTML>Tomík: vnitřně se ty systémy ale dost liší.</HTML>
Ale třeba i obráceně, na co Visty, když mi stačej XP? Přechod z 98 na XP byl významnej, pač 98 (resp. ME apod.) padaj řádově častěji než XP, ten rozdíl ve stabilitě byl prostě cítit "na první omak". Visty imho akorát žerou víc prostředků, aniž by přinášely nějaká zásadní vylepšení.
Vůbec bych se nebál ani toho Linuxu. Mám teď dvoujádro s HT, tedy 4 virtuální procesory a výkon mi na něm vzrostl na cca 300% proti jednomu jádru. Jsem maximálně spokojen.

Pokud chceš zůstat u Windows a nechceš kupovat Visty, určitě bych šel do Windows 7. Jsou zdarma na rok a pak se uvidí.
Nipal: Proč by pak říkali, že Seven jede na Vista jádru? Popravdě pochybuji, že by za dva roky stihli vytvořit nové jádro. Seven je prostě vyladěná Vista. A Vista prostě omyl, který vypustili dřív, než by měly.
<HTML>Tomík: porovnával jsem spíše XP a Vistu. Jinak nikomu tady Vistu nenutím, jen říkám, že ten notebook v pohodě utáhne i ji.</HTML>
tak je to tady ... notebook mám a nějak mi instalace nejde. Xp se nabootujou, chvilku to vypadá že něco dělaj, ale potom to hodí modré zlo které křičí: Instalace Win se nezdařila ....pokud je to poprvé zrestartujte, pokud ne, vyčistěte disk od virusů ...atd. sem v řiti :(
Nejsi. Ještě můžeš vyzkoušet Sedmičky a Linux.
Jen tak pro informaci, jakou přesně máš verzi XP. Výrobní, SP1, SP2 nebo SP3?

Před nedávnem jsem pořídil nový desktop a chtěl jsem zkusit nainstalovat Windows XP Prof, abych porovnal výkonostní rozdil mezi Vista a XP. Bohužel instalace selhala na modré obrazovce. Někdy později jsem to zkusil znovu, ale použil jsem rovnou Windows XP Prof SP3 a najednou instalace šla. To předtím bylo cdečko s SP2.
Takže zkus nainstalovat Windows s SP3. SP3 lze integrovat i do originálního cdčka. Na internetu jistě najdeš návody. Ale nezaručuji, že to pak bude fungovat.
A druhou verzi win XP (vzhledem k tomu, že jsi nenapsala, kterou jsi zkoušela -- a podle prvního příspěvku tipnu "home")..
právě že jsem zkoušela Win XP Prof ....sedmičku jsem někde stáhla ale asi su na to levá ....stáhlo se to jako .iso tak sem to běžným způsobem vysmahla na dvd, ale to nechtělo vůbec nabootovat ....píše tam, že máme spustit program CHKLDK / F k opravě hdd (možná ty písmenka nějak jinak,) ale to vůbec netuším jak.
a SP je nejspíše 1
Nechce se mi to tu všechno číst :D a jen bych rád shrnul pár věcí:
WinXP Home podporují samozřejmě vícejaderné stanice - teda přesněji stanice s jedním procesorem, může to být i Nehalem s 8mi jádrama. Ale kdyby tam byly dva Nehalemy, pořád uvidí jen 8 jader.
Dále, Vista není špatný systém, ba naopak. Je stavěná na současné počítače. Co se týče toho, že na starých PC běží pomalu, tak já jsem zastáncem tohoto: "Upgrade na starém PC novým systémem NEMÁ cenu, naopak na nový PC dávat starý systém je blbost" - Vista má daleko lepší správu paměti a multithreadingu a dalších tisíci věcí - a narozdíl od XP nabobtnala na funkcích (inteligentní vyhledávání, indexování, ...), což jí dělá "pomalou" - na aktuálních strojích však to vidět není, tam je přesto rychlejší než XP.

A Win7 má dosti identické jádro jako Vista, ale narozdíl od Visty nemá polovinu funkcí a programů - proto nezabírá 8GB ale asi 6GB :D.

Spíš jsem zvědavý na to, co bude po Win7 - snad tam již bude WinFS a MinWin jádro.