Oddíly na disku

Rychlý dotaz - vadí něčemu, když nerozdělím při instalac Win disk na více oddílů? Nemám to ráda - pořád s tím jsou jen problémy a to, že budu mít jen jeden disk s hodnotou 320 Gb mě neštve.
imho je to tak lepší, až budu přeinstalovávat komp tak taky plánuju mít jen jeden oddíl
Můžete mít klidně jeden oddíl.

Jeden z důvodu rozdělování je oddělení systému a dat. Pokud dojde k závažné chybě nebo prostě jen přeinstalování, tak můžete zformátovat systémový disk aniž byste přišla o data, která jsou ve vedlejším oddílu.
Podle toho jak na co. Mám oddíly systémový a datový. Když jsem zformátoval systémový, abych nainstaloval novější verzi OS, zůstalo mi po instalaci i rozložení ikon na ploše a nastavení aplikací. Měl jsem je na tom datovém oddílu.
No je pravda, že jednou klekla datová část, ale aspoň se to dalo zapnout a něco s tím dělat ....a jaké doporučujete rozdělení ....na systémovým jsou většinou programy co taky něco žerou. Třeba 1 : 4 ?
Rozdělení disku je značně individuální záležitost. Osobně na systém dávám 12GB. Vím, že víc potřebovat nebudu. Zbytek data. Někdo jiný však může mít jiné preference.
Ač si to člověk neuvědomuje, tak je dobré pro systémový disk přidělit víc místa než původně zamýšlí.

Pod 20GB není rádno jít. Disk se zaplní rychle a systém tím bude trpět. Moje optimální hodnota je rovnou 100GB. Sice je to přehnané, ale je v tom jistota. Toto je ovšem pro standardní použití. Podle Kitovy varianty by klidně stačilo i míň.

Po půl roce využití Visty je můj systémový disk zaplněn na 45GB. Takže bych řekl, že optimum bude někde kolem 60-80GB.
<HTML>Já mám 40 GB na Visty a momentálně mám volný 1 GB. Kupodivu nejvíce zabírá můj osobní adresář (C:/Users/.../) - 12 GB. Tam to ale půjde kdykoliv promazat, takže nemám co řešit :)</HTML>
Záleží na tom, jak se disk průběžně plní. Systém jsem instaloval předloni a z původních cca 8GB má teď 9,5GB. Než shnije HW, tak mi to vydrží.

Vista je docela žravá, takže když vezmu Tomíkovu radu, tak se nakonec k poměru 1:4 dostaneš.
<HTML>Kit: Jo, už se těším, až na to vrazím sedmičky... ;) Jenom složka Windows má ve Vistách 16 GB, což mi přijde trochu moc. Ale nějak mě to nesvrbí - proč taky, když Visty fungujou ;)

EDIT: Takže nejvíce nezabírá můj osobní adresář - ale má k tomu hodně blízko ;)</HTML>
Sedmičky mám v práci jako sekundární systém na případné experimenty s novým neodladěným SW - zůstaly mi tam po testech našich adminů. Jinak je ale prakticky nepoužívám a až vyprší, půjdou pryč.

Ve srovnání s Vistou se mi sedmičky jeví jako lepší a rychlejší. Možná je to také tím, že dokáží lépe využít víc procesorových jader.