Čeština a řazení

Dobrý den,
vím, že je to věčný problém, proto se zeptám krátce:

Jak nastavit(změnit kódování) databáze, aby uměla seřadit položky česky?

Databázi mám ve win1250, v PHPMyAdminu jsem nastavil win1250, doma mi to běhá dobře.
Když seřadí položky podle abecedy, čekal bych satndardní problém s kódováním, že písmena s diakritikou odšoupne na konec(resp. jiné místo), ale tady dal jednu položku na "ž" před "a", a jinou na "ž" mezi "l" a "m", zatímco třeba "č" dává správně za "c". Prostě si šoupá diakritiku, kam chce. Jak na to, jestli to jde?
Myslím že se to to už řešilo, mrkni se na starší témata...
Zmenit kodovani za behu by bylo asi trosku komplikovanejsi - nejspis by se museli menit indexy a tak. Tady na WZ je kodovani ISO a to se od win1250 lisi prave jen v tech par znacich, co zlobi.

Reseni je tedy asi takovy, jak tu uz nadhodil Mira (admin) ... zapisovat to do DB prekodovane (tedy ve spravnym ISO kodovani) ... moznosti je nekolik, ale asi nejpohodlnejsi je po connectu zavolat SQL prikaz ...

SET CHARACTER SET cp1250_latin2

... a prekodovavani by se tak melo provadet automaticky (tedy, jestli jsem to dobre pochopil - zatim jsem to nezkousel)

viz.: http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=1&i=7932&t=7908

Radek
Díkly moc, zkusím to, nejschůdnější mi přijde všechno dělat v ISO rovnou...
Jakub
Musím se přiznat, že v těchhle věcech nemám stopro jasno.

Bude tohle platit doufám i při čtení a nejen zápisu.
V PHPMyAdmin si teda mám nastavovat ISO, jo?

Ad Dělat všechno v ISO: A jak se mi na to budou tvářit wokna, bojím se, že psát ve windows a použít v hlavičce kódování ISO by se asi neshodlo.

Závěr: A to jsem si donedávna myslel, že kódování už zvládám.
wokna a kodovani ...
to je vecny problem asi zapomeneme psat cesky
Ad wokna a kódování: vůbec se není čeho bát.
Notepad sice ISO neumí, ale bez toho se lze bez problémů obejít(pspad.zde.cz). Když je DB v ISO, musí být logicky celá stránka v ISO, jinak to co vyleze z DB bude špatně zobrazené...
Wokna se tváří úplně normálně ;o) Když se dá do meta tagu odkaz na kódování, tak to IE docela spolehlivě pozná. A hlavně Linux neumí win1250 a lidí na Linuxu není zvrovna málo.
Nastavení kódování v PHPMyAdmin má vliv jenom na to co zobrazí PHPMyAdmin, ne na kódování DB(můj názor), ale je logické, že když je DB v ISO, je třeba nastavit kódování na ISO, jinak se "š" a "ž" nezobrazí správně při procházení DB PHPMyAdminem, a tedy i při ukládání dat přes PHPMyAdmin(což asi stejně nikdo nedělá).
Mimochodem na wz.cz běží MySQL s ISO, jestli tedy chce člověk používat DB, musí dělat v ISO všechno, jinak to nemá moc smysl. Asi to jde i jinak, ale proč to nedělat jedoduše...ISO doporučuju.

PS k věci: http://dusan.pc-slany.cz/internet/cestina.htm
Dík Jakube. Tak nějak jsem si to představoval, že to asi bude. No nic, asi pár stránek předělám do ISO a donutím HomeSite ho používat.
Dělal jsem ve win1250, jelikož nějak mi to zůstalo od začátků a s Linuxem jsem si nedělal starost, protože mi na stranky za dva roky přišli z Linuxu akorát dva lidi (a to jeden jsem byl já).
linux a kodovani win1250
ja jsem v linuxu (redhat 7.0) mnel problem jen pri tisku dokumentu ve win 1250 ale pri zvobrazovani na obrazovku to problem nedelalo
>wokna a kodovani ...
stim sem nel problem kdyz ulozim stranku ve win1250 a dam do mety iso tak mi to blbne potrebuji asi nejakej editor pouzivajici normy iso

aneb co se stane kdyz v microsoftu praskne zarovka, no proste prohlasej tmu za standard. ;-)