Velikost tabulky

V manuálu jsou určeny jisté limity pro velikosti databáze a tabulky pro jednotlivé systémy a je mi jasné, že s 2MB (nebo kolik jich je tu k dispozici) tyto limity rozhodně nepřekročím. Dělám např. diskusní fórum (či redakční systém) a rád bych ho co nejvíce optimalizoval. Proto řeším otázku, jestli pro jednotlivé sekce (jako je např. tady sekce PHP, HTML atd.) vytvořit tabulky zvlášť, nebo to můžu šoupat do jedné.
Moje otázka je tedy, do jaké velikosti objemu dat a hlavně asi počtu řádků je vhodné tabulku navrhovat, aby ji šlo ještě rychle procházet?
Podobnou věc budu řešit ještě i na jiném projektu než tady na WZ, kde nebudu limitován těmi 2 MB.

Dík za vaše názory a odpovědi.
zalezi na tom, jaka data tam davas a jake dotazy klades, jen si dej pozor na to, aby casto kladene dotazy vyuzivali indexu, optimalizovat navrh databaze vzhledem k wz to resit nemusis

nebo kdyby te to fakt zajimalo, zkus se zeptat konkretneji, svuj nazor ti na to reknu
Dík za reakci. Index do toho samozřejmě vhodně zapracuji. Optimalizaci toho co mám tady na WZ opravdu nemusím řešit nijak dramaticky, jelikož to nikdy nebude takového rozsahu, aby to mělo nějaký vliv.

Zajímalo mě to celkově, ale využití to asi bude mít spíš na jiném projektu, který je notně rozsáhlejší, než co mám tady. Jde o něco jako redakční systém. Zkrátka a dobře, web se skládá z několika hlavních částí a v těch hlavních částech budou články a informace na různá témata. Skripty atd. na obsluhu toho všeho budou pro všechny hlavní sekce společné a mě šlo o to, jestli mám pro každou tu sekci vytvořit zvlášť tabulku, nebo to mám házet do jedné s informací o náležitosti k dané sekci. V tabulce by byly dlouhé texty plus pár jednoduchých doplňkových informací. S největší pravděpodobností (určitě) bych tam necpal žádná binrní data.

Co se týče indexů, tak pokud by to bylo v jedné tabulce, tak bych ho použil na atribut náležitosti k jedné z hlavních sekcí. Pokud by to bylo v jedné tabulce, tak s tím indexem moc nevím, jelikož by se většinou vybíraly všechny sloupce (snad kromě ID, který ale zase jako PRIMARY KEY má index automaticky).

Jinak míro se mnou nemusíš ztrácet čas, jelikož asi tady plácám o zbytečnostech. Každopádně dík.
Mno tak jsem se konecne poradne zacet do manualu a ujasnil si par veci. Dilema mam ovsem jeste vetsi, jelikoz se mi do toho pripletly fulltext indexy. Pokud bych ho chtel totiz rozumne pouzivat na vsechny sekce, musel bych to mit v jedne tabulce. Na druhou stranu pro hodne velke tabulky je pak toto prohledavani dost neunosne. Mno nic, asi to budu testovat a ladit za provozu a nebudu vas s tim tady verejne otravovat. :-) (nebo bych se mohl inspirovat nejakou hotovou veci)
a) velikost tabulek
jak rika mysql.com propaganda, tak mysql zvlada uspesne tabulky o velikosti nekolik GB, v praxi to bude asi o necem trochu jinem (limitovany vykon hw aneb jim to mozna slape...) - rozhodne to musi par desitek MB utahnout bez problemu, ale doma jsem to fakt nezkousel ;-)

b) vic tabulek vs. jedna tabulka
kdyz to mas v jedny tabulce, tak je vyhoda pri presouvani - staci ti na to jeden update misto insert a delete, ovsem zase update v obrovsky tabulce muze trvat dele. (->nevim, ja osobne pouzivam jednu velkou tabulku, coz souvisi s tim, ze moje clanky jsou jeden velkej strom (tj. jeden koren, tan ma podsekce, ty maji dalsi podsekece atd atd))
Pár desítek MB to utáhne určitě. Ono záleží taky dost na počtu položek. Jinak tabulky to zvládne i ve velikosti GB (to ale nebude můj připad), ale pak tam je dost nepoužitelnej právě ten fultext.

Jinak pro mě je taky pohodlnější jedna tabulka, neboť se mi s tím bude lépe manipulovat, na druhou stranu na mysql.com zase doporučují rozdělit logické celky do více tabulek.