Čeština a MySQL...

Měl bych dotaz hlavně co se týče háčků a čárek - v MySQL používám kódování cs-iso-8859-2, na html stránce mám : <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=cs-iso-8859-2">, ale přesto, pokud dám tisk celé tabulky příkazem echo, tak se mi v konečné podobě zobrazí špatně (převážně ty s háčky) znaky. Místo š,ť, Š...se zobrazuje ą , » , ©. Pokud dám seřazení tabulky podle slupce, kde se vyskytují tyto znaky, tak se seřadí tak, jak by měly...problém je jen čistě v zobrazování...poradí mi někdo kde je problém? Předem děkuji.
charset jen "iso-8859-2"
Mám také podobný problém, ovšem se zobrazováním ď, poukoušel jsem se změnit na různé kódování, ale vždy se vypíše "?" místo ď.
Hups, zkusim se zeptat obecneji, nebot jsem si nyni chvili hral s tou cestinou a bohuzel bez pozitivnich vysledku...

Jake kodovani je tedy nejpouzitelnejsi? Na strankach mi totiz funguje spravne pouze: windows-1250 , ostatni hodne pouzivane (utf8, iso-8859-2) zobrazuji podivne znaky - hlavne otazniky (a hlavne v Mozille).

Ovsem kdyz se pokusim tomuto kodovani prizbusobit i databazi, nema to tez pozadovany efekt (nevim, jestli spravne zadavam porovnavani v phpmyadminu).

Moc prosim o radu (pomoc). :-)
Je třeba sladit kódování toho, co píšu do html, toho, co píšu do db a toho jaké kódování napíšu do meta tagu v html. Když bude všude stejné, není problém. Ideální je v tomto případě iso.
tim myslis zajiste iso-8859-2. Jenze kdyz ten zadam to meta tagu, pri zobrazeni stranky se misto pismen "ž" a "š" objevi ctverecky. Tim myslim v klasicky napsanem textu - nikoli vytazenem z db.
OK, podarilo se mi spravit ten obycejny text - uz obsahuje diakritiku a jede pod kodovanim iso...
ale databaze stale nic... asi mam divneho phpadmina..
nenabizi primo moznost porovnani iso, nazyva to latin2 a pridava nekolik moznosti:

latin2_bin Střední Evropa (mnohojazyčný), Binární
latin2_croatian_ci Chorvatština, nerozlišovat velká a malá písmena
latin2_czech_cs Čeština, rozlišovat velká a malá písmena
latin2_general_ci Střední Evropa (mnohojazyčný), nerozlišovat velká a malá písmena
latin2_hungarian_ci Maďarština, nerozlišovat velká a malá písmena

Pokusil jsem se aplikovat latin2_czech_cs vsude, kam to vyzadoval - do nastaveni phpadmina, databaze, tabulky i sloupcu...
a... nic :-(
Když se píše ve Windows, tak je všechno v kódování Windows-1250, pokud to chcete převíst na jiný, musíte si sehnat konvertor. Umí to většin alepších HTML editorů.
Me by spise zajimalo, jak zmenit vychozi znakovou sadu mysql. Mam totiz mysql v utf8 - samo si toto kodovani zvolilo behem instalace.
V ruznych manualech jsem se docetl pouze cesty ke zmene default-character-set a character-sets dir pod Linuxem.
Jak to udelat ve Win?
Navic v adresari bin chybi soubor mysqld.exe.
U zakládání tabulek a jejich sloupečků se dá zvolit znaková sada sloupečků.
pak v mysql, tuším, existuje nastavení, jaká znaková sada se má posílat klientovi (viz manuál). A pak se dá udělat ještě poslední věc: po obdržení obsahu db překonvertovat výsledek do toho, co chci postačí prostý strtr().
Víc neporadím. Chce to vědět, co vlastně daný sql produkuje a počíst nějaké ty návody. BTW, je dobré umět číst návody. (-;