.jpg versus .JPG

Zdary!

Jsem spíše začátečník, používám XP a na stránku často uploaduji obrázky a fotky ve formátu .jpg (přes SmartFTP). Pro úpravu fotek používám programy Oriens Enhancer a IrfanView.

A teď můj problém: někdy (nevím kdy, nenašel jsem v tom žádný systém) se mi výsledné soubory uloží jako .jpg a někdy jako .JPG. Což ovšem v XP nepoznám a zjistím to až po uploadu, kdy mi to teprve SmartFTP ukáže. Potom musím na webu zdlouhavě koncovky přepisovat, neb v NotePadu píši vše malými písmeny.

Máte s tímto někdo zkušenosti, resp. jak zabránit tomu, aby se .jpg nekontrolovatelně měnilo v .JPG?

Díky moc za Vaš rady a porady.

Vojta S.
> Což ovšem v XP nepoznám
necháváš systém, aby před tebou schovával koncovky? To se dá odnastavit v Možnostech složky (Nastavení > Možnosti složky > Zobrazení > Skrýt příponu souborů známých typů - oddělat). Pak bys aspoň měl jasno v tom, jak se který soubor jmenuje.

IrfanView jsem si teď trošku proklepla a v mém případě ukládá vždy s malými písmeny.
Díky za odpověď. I když si povolím zobrazování koncovek souborů, velké i malé se zobrazují stejně (jako malé:-)
Ve Photoshopu je na to checkbox "Use Lower Case Extension"
IMHO Pruzkumnika Windows je lepsi nepouzivat vubec.. To radeji TC
inteligentnejsi wokenni ftp klienti maji v sobe volbu "convert filenames to lowercase", viz treba total commander, www.ghisler.com
Díky za Vaše odpovědi! Když už jsme u otázek začátečníka: co znamená zkratka IMHO?:-)
'In My Humble Opinion' tedy něco jako 'Dle Mého Skromného Názoru'

Správně by se mělo tedy užívat DMSN, mluvme česky! ;-)
Používám zásadně jen a pouze "Průzkumníka", protože cokoliv jiného vyzkoušeného mi nepřirostlo k srdci... Nikdy jsem s tim neměl problémy, zajímavý...

Ad původní dotaz.
Jednak si nech zobrazovat koncovky jak ti zde již bylo porazeno, a za druhé, když ukládáš nový soubor (v některých programech), tak mu napiš i koncovku, protože některé programy při automatickém přiřazení koncovky aktivně přiřazují koncovky veklými písmeny...
>Používám zásadně jen a pouze "Průzkumníka"

Průzkumník není špatný pro amatéry - jeho ovládání je velmi intuitivní, ale pro profíka se nehodí - je strašně neohrabaný a pomalý (zejména drag&drop práce - člověk musí pořád sahat na myš, kterou v TC vůbec nepotřebuješ)
kazdemu co jeho jest. ja ti taky nenutim konzoli ;-)
> Průzkumník není špatný pro amatéry - jeho ovládání je velmi
> intuitivní, ale pro profíka se nehodí - je strašně neohrabaný
> a pomalý (zejména drag&drop práce - člověk musí pořád sahat
> na myš, kterou v TC vůbec nepotřebuješ)

jo no tak to si mě dostal :-)... Neznám sice tvoje zkušenosti, ale nebál bych se tvrdit, že moje jsou o dost větší. Jen tak mimochodem, například víc ne 1500 instalací Windows různých verzí, spravování několika domén II řádu, instalace speciálních zařízení, o kterých si možná ani neslyšel, profesionální tvorba www, opravy PC u zákazníků, spolupráce při vývoji programů, hot-line po telefonu, instalace několika desítek Linuxů, překlady programů etc... Mohl bych ti tady ze své praxe vyjmenovat opravdu ještě hodně ale hodně mých aktivit, možná bys valil oči.

A zkus si jen tak mimochodem spustit dvě okna Průzkumníka, přepínat se mezi nimi můžeš pomocí Alt + Tab. V jednom si označ několik (nebo třeba jeden) souborů, zmáčkni kombinaci Ctrl + C pak Alt + Tab (v případě, že máš víc aktivních úloh, tak tolikrát, aby ses dostal na požadovaného Průzkumníka), a v něm stiskni po malistování potřebného adresáře Ctrl + V. Pár kroků, které si ušetřil oproti systémově náročnému TC je pouze použití Alt + Tab několikrát, narozdíl od Tab v TC. Je tu někde zmínka o myši?, myslím že ne... :-) Stačí si jen nezobrazovat panel se složkami, či případně jinak se přizpůsobit..., nemusíš si zobrazovat adresní řádek, a máš o pár problémů zase míň. Jde jen o to NAUČIT se používat systém, na kterém pracuješ.

Viděl sem stovky lidí při práci ve Windows a věř mi, že snad každej byl v něčem jedinečnej, nikdo nepoužíval stejné metocy. Pro přístě se drž při zemi a nedělej z lidí amatéry...
> kazdemu co jeho jest. ja ti taky nenutim konzoli ;-)

Tím jsi chtěl jako naznačit, že nevím, co je Linux?... nebo snad že jej neumím používat?...
Moc se ti to nepovedlo..., pokud ovšem nemyslíš herní konzoli, u které jseš možná víc než by bylo zdrávo... ;-)
Posledni dobou me taky zarazi 'arogance' nekterych uzivatelu TC. Kazde ma sve vyhody a nikomu nic nevnucuju, intuitivni ovladani je v obou dvou. Ja osobne povazuji TC a jemu podobne za hodne vylepseny relikt NC nebo M602.
Neni ale dulezity co clovek pouziva, ale jak v tom umi.
TC je pokracovatel Norton Commanderu, vsak taky nikdo netvrdi, ze ne...
Fajn, díky moc za Vaše názory a polemiku! Ještě se Vás tedy zeptám na jeden "problém" (znovu upozorňuji, že jsem začátečník:-):

Používám browser IE a teprve nedávno jsem si zkusil nainstalovat Operu a Mozillu. A zjistil jsem, že se stránky nezobrazují ve všech stejně (což pro Vás ostatní nepředstavuje žádnou novinku, vím:-) Protože jsem teprve na začátku a dělám stránku v HTML skrz NotePad, zatím jsem zjistil pouze toto:

1. pro pohyb na aktuální stránce bez nutnosti scroll používám
<a href="#nahoru"><img src="sipkanahoru.gif" alt="Nahoru"></a>,
kde na vrcholu stránky mám samozřejmě <a name="#nahoru"></a>. To však funguje pouze v IE.

2. Pro "lokální" změnu pozadí textu na stránce používám
<div style="background-color=#dddddd"></div>. Také to funguje pouze v IE.

Prozradil byste mi někdo, jakou syntaxi použít v Mozille a Opeře, aby se to tam zobrazovalo stejně? Díky moc!

Vojta S.
AD 1 <a name="#nahoru"></a>. Spatne, jmeno se pise bez hashe (#), tedy
<a name="nahoru"></a>.

AD 2 Je videt, jake nesmysly IE akceptuje..
Sparve je to <div style="background-color: #dddddd;"></div>
njn - IE sežere kdejaký blaf - ale občas se to hodí (na CSS hackig)
Díky moc, pánové (a dámy:-)!

Vojta S.
a nechces tady jeste napsat návod, jak se v Průzkumníkovi připojit k ftp serveru? přes kabel k jinému počítači? zakódovat soubor? + desítky dalších funkcí, které má např. TC, ale i Salamandr a další nadstavby. Pokud ovšem pouze kopíruješ soubory, Průzkumník ti stači (ale je do pracnější než v TC), nejsi ale takovej guru, jakýho tady ze sebe děláš. TC je pro profíky :-)
NO FLAMEWAR
>> TC je pro profíky

To bych ani netvrdil, naopak, je vhodny i pro zacatecniky, jen jde o to zvyknout si na F1 - F9 :-)
mas pravdu, bylo to trochu rypnuti do Pavla, ktery nejdriv popise pul stranky tim, jakej ze je to IT profesional s 1500 instalaci windows na konte (taky jsem win nescetnekrat instaloval páč se mi furt hroutěj :) a radí lidem pouzivat Pruzkumnik pro praci ve win :-) tak jeste jednou nejen pro něj: v TC se kopiruje stiskem 1 (jedné) klávesy - F5 (a tu jeho sadu dvouhmatů může klidně hodit z hlavy :)
A nakonce, kdo ma rad dvouhmaty, i v TC funguji :)
Čazky ještě jednou!

Mám dotaz na zkušenější prohlížeče tohoto fóra: nepoužívá někdo z Vás phpNUKE? Potřeboval bych "na dálku" (via ICQ nebo mobil - zavolám Vám) poradit, jak to rozběhnout. Jsem ochoten za to zaplatit - jako za odbornou konzultaci:-)

Díky moc za nabídku.

Zdraví Vojta S.
DoubleThink:

< njn - IE sežere kdejaký blaf...
s tím rozhodně nesouhlasím (bylo to tak dřív ale ne teť) pokud v IE nastavíne striktní !doctyte (<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> ) tak to žádný blafy nežere