cesta k obrázkům

Vím, že mám špatnou cestu k obrázkům, ale jelikož tomu rozumím jak koza petrželi, nevím jak a kde zapsat tu správnou a jak ta správná cesta má vypadat. Stránky jsem dělala ve Wordu. Programovat neumím a vysvětlit to potřebuji jako žáčkovi prvního ročníku zvláštní školy. Nikde jsem to zatím podrobně nenašla. Může mi prosím někdo poradit?
gymnastika-chropyne.wz.cz
No můžem začít třeba obrázkem na úvodní straně, co má název image002.jpg. Když se kouknu do kódu, tak vidím, že cesta k němu je index_soubory/image002.jpg, tzn. že musí být v adresáři index_soubory. Jenže ty ho v tom adresáři nemáš, ty ho máš ve stejném adresáři jako index, tedy v kořenovém adresáři. Máš tři možnosti:
1) spravit cestu tak, že z ní umažeš to index_soubory
2) vytvořit adresář index_soubory a obrázek do něj nahrát
3) vytvořit adresář obrazky, do něj nahrát obrázek a upravit cestu z index_soubory/image002.jpg na obrazky/image002.jpg.
Doporučuju způsob 3).
Na jiné obrázky jsem se nedívala, ale předpokládám, že půjde o podobný problém.
Dík moc, snad to zvládnu, až se k tomu dostanu.
Tak zkusila jsem tu pro mne nejjednodušší cestu č. 2, mám tam hlášku, že se soubor nepodařilo uložit. Tak jsem zkusila variantu 3 a to samé. Ale stejně bych neuměla upravit cestu. Jsem úplný analfabet. Prosím o pomoc...
Word si při ukládání dokumentu jako webová stránka pro obrázky vytvoří adresář JmenoDokumentu-soubory, tam jsou použité obrázky.Přenese-li se na web soubor JemnoDokumentu.htm (např. index.htm - pak by na disku měl být adresář index-soubory) a tento adresář je potřeba také přenést na web, tj vytvořit si na webu v tom samém adresáři, kde bude index.htm adresář index-soubory a do něj nakopírovat použité obrázky.Novější verze Wordu mají pro uložení možnost Webová stránka-zjednodušený formát - pokud to jde použij to, kód bude jednodušší.Uloží se to bez tagů, které si WOrd přidává pro lepší funkčnost v MS Office.
má obvyklá chyba se zase projevila: nemá být index-soubory ale index_soubory. A přimlouval bych se za jinou kombinaci barev v menu, ta modrá na červené mi moc nesedí.
Jste všichni moc hodní, ale mějte prosím se mnou prosím ještě trochu trpělivosti: Do nových adresářů - dle vašich rad - mě to nejde nahrát, tak jsem to chtěla zkusit přes Windows Commander - cestou dle Podpory, ale pořád mi to píše, že se spojení nezdařilo...
Doporučuji dopracovat se k variantě 3, kterou ti radila Thalia, tj. mít adresář obrazky a opravovat cesty - jinak bude pro každý html soubor potřeba jeden adresář xxx_soubory.Další daň za používání Wordu je to, že dojde k přejmenování souborů s obrázky např. na image002.jpg (rizhodně se lépe orintuje když se soubor jmenuje např. mourek.jpg než image002.jpg.
A úplně nejlepší by bylo pustit Word k vodě a zkusit to nějak jinak.
a ještě něco: v současné verzi stránek jsou pro některá jména souborů použity znaky s diakritikou které nejsou na WZ podporovány (Markéta.htm,Míša.htm,Barča.htm a možná i další - dál jsem to nezkoumal) - s háčky a čárkami to fungovat nebude.
viz http://faq.webzdarma.cz/otazka.php?16
To tam ještě zůstalo? Vždyť jsem to celé opravovala. Doufám, že jenom tyto tři a zbytek je dobře... Varianta Thalie mi nejde ani jedna, protože mi to nejde nahrát. To už jsem zkoušela. Proč se mi nedaří spojení s Windows Commander? Vím, že Windows je na houby, ale jiný program nemám a programovat neumím. Chtěla jsem zatím jen jednoduché základní stránky a postupem času se dopracovat k něčemu lepšímu. Ani ty barvy bych zatím neřešila, ikdyž jsem tu první stránku chtěla udělat v národních barvách. Vím, že to chce ještě hodně práce, ale zatím jsem jenom chtěla mít na webu nějaké obrázky...
Aby se nanaštvali programátoři - psaní HTML není programování a pokud nebudeš mít moc velké nároky tak to není ani moc složité. Zkus http://faq.webzdarma.cz/faq.php?ftp - je tam i popis nastavení WindowsCommandera (dnes se už jmenuje TotalCommander - doufám, že myslíme oba stejný program)
Přesně podle toho jsem to dělala, akorát jsem si ho nestáhla, ale našla jsem si ho v počítači jako Windows Commander, jinak vypadá stejně a chtěl po mně to samé jako je v návodu, ale ve finále mi to psalo, že se spojení nezdařilo. Nevím, jestli to je nebo není programování, ale koupila jsem si knížku, která se jmenuje Programování www stránek pro úplné začátečníky a je to pro mne něco podobného, jako kdybych si koupila knihu Čínsky snadno a rychle pro úplné začátečníky nebo něco podobného. Třeba k tomu někdy dospěju, ale teď potřebuji fakt něco pro blbce... (ale aby to aspoň v zásadních věcech fungovalo)
Tak udělej toto :

udělej si adresář na svém počítači - pojmenuj ho třeba gym
překopíruj do něj index.htm - ten, který vznikl uložením z wordu
nakopíruj do adresáře obrázek image002.jpg, který bude v tom samém adresáři jako index.htm (obdobně to udělej i s image0004.gif)
spusť ponámkový blok a otevři v něm soubor index.htm
pomocí volby v menu Upravit - Najít (nebo Ctrl-F) otevři vyhledávací okno a do pole najít napiš: src="index_soubory/image002.jpg" a stiskni Najít další.
nalezené místo v textu bude barevně označeno
přepiš text src="index_soubory/image002.jpg" na src="image002.jpg"
ulož upravený soubor
otevři uravený index.htm
Ve stránce by měl být zobrazem soubor src="image002.jpg"
udělej to samé i pro soubor image0004.gif
pokud to bude fungovat přejmenuj jména souborů tak aby názorně popisovala obsah souboru - bez mezer, háčků a čárek (třeba mourek.jpg,...)
oprav i cestu v souboru index.htm - tj místo src="image002.jpg" bude
src="mourek002.jpg"
soubor index.htm a soubory s obrázky nahraj na web do jednoho adresáře - tady tam, kde je teď index.htm
oprava - text:
který bude v tom samém adresáři jako index.htm

má znít
který bude v adresáři index_soubory, který bude tom samém adresáři jako index.htm
má to jednu nevýhodu - pokud máš ještě soubor z Wordu (ve formátu doc) a uděláš tam nějakou úpravu a znova uložíš jako webovou stránku tak to cele budeš muset zopakovat.
OMG Word ne!
No a obrázky jsou tam.Jak to jde s tím FTP?
Jak jsou tam? Já tam žádné nevidím. S FTP to nejde. Ta nevýhoda je mi jasná. Celkově se všemi úpravami...
Tak když ne html, tak aspoň gymnastiku dělá dobře. ;)
Markéta: myslel jsem ty dva v index.htm holky.jpg a bradlarka.gif.Možná pomůže stisk kláves Ctrl F5 - aby se stránky znovu načetly.

Zdenda: html tam dělá Word :-))
Super! Jsou tam! Mám z toho radost, jak ze čtyřnásobných vánoc! Všechno to předělám stejně. Dá to ale strašnou fušku a bude to dlouho trvat. Ale jsem z toho nadšená jak malé děcko! Třeba se časem naučím něco rozumnějšího. Určitě se svými přihlouplými dotazy nekončím. Jenom se odmlčuju... Moooooooc dííííííííííííík!
Markéta: jakým způsobem se dostaly na web ty soubory, které tam jsou nyní?
Co to znamená: mám tam hlášku, že se soubor nepodařilo uložit? První je potřeba vytvořit adresář index_soubory a tam by hláška měla být Chyba: adresář [index_soubory] nebyl vytvořen (alespoň tak to píše TotalCommander ve verzi 6.52). Předpokládám, že soubor holky.jpg byl nahrán prostřednictvím FTP a ten se podařilo uložit. To, že nejdou vytvářet adresáře může být proto, že v cestě na internet stojí nějaký firewall nebo proxy server a ten neumožňuje adresář vytvořit.Pokud by měly být stránky dál vytvářeny ve Wordu, tak asi jediné docela schůdné řešení je vytvořit každé HTML stránce vlastní adresář - není pak potřeba přepisovat cesty a jména souborů.Sice to bude působit divně,ale ...

Pokud nepůjde adresáře vytvářet prostřednictvím FTP, tak by to mělo jít přes webové rozhraní WZ ve správci souborů.Zkus to.

V hlavičce souboru index.htm je, že byl vytvořen v Microsoft Word 10, ten umí ukládat soubory jako: Webová stránka-zjednodušený formát, přimlouval bych se to použít - nebude tam toho v editovaném soboru tolik, co teď.
Markéta: české národní barvy jsou čevená a bílá (alespoň to tak bylo za Palackého když budoval národ) - na tu modrou na červeném pozadí se nedá koukat. Proti jsou i odborníci na http://sovavsiti.cz/kontrast/ (modrá má kod 0000ff, červená ff0000)
Markéta: teď mě napadá, že Chropyně je na Moravě, to budou potřeba asi úplně jiné barvy.
Jenomže já to nahrávám přes ten formulář v administraci... Tu modrou se pokusím časem předělat, ale nechci takovou tu rudou červenou, na tu se nemůžu zase dívat já.