php script

Jde napsat php script např. do stránky "prvni.php" a volat ho 2ma a více jinými stránkami, abych nemusel vypisovat script na kazdou stranku zvlast? Jestli ano, tak jak?
V jiném skriptu použij include("prvni.php");
nebo require()
Jo nikde jsem nenašel, jakej je rozdíl mezi těmito funkcemi... Vysvětlí mi je někdo?
Funguji stejne, jen s tim rozdilem, ze pokud dany soubor neexistuje, tak include hodi warning a jede se dal, zatim co require fatal error a dal se skript uz neprovadi ... proste REQUIRE je POTREBA :o)

Radek
j o, funguje to, ale myslel jsem že se to děla jako u javascriptu.
Díky za radu
Další rozdíl je že include pro stejný soubor lze použít vícekrát v jednom skriptu, require jen jednou.
jasne, jak rika jirka... hlavni rozdil je, ze include se vklada vzdy, kdezto require pouze jedenkrat. proto je podle me rozumejsi pouzivat require. alespon ja osobne to pouzivam. pokud by doslo k nejake chybe (zvlast ze strany programatora), nema to takovej vliv na vytizeni serveru...

m.
Ja bych se nechtel hadat, ale co jsem cetl posledni manual PHP ...

Manuál PHP
Předcházející Kapitola 11. Řídicí struktury Další

include()
Konstrukt include() vloží a ohodnotí specifikovaný soubor.

Níže popsané platí i pro require(). Tyto dva konstrukty jsou zcela totožné, kromě toho, jak zpracovávají chyby. include() produkuje Warning (varování), zatímco require() skončí s chybou typu Fatal Error. Jinými slovy, require() použijte tehdy, chcete-li, aby se při chybějícím souboru zastavilo zpracovávání. include() se tak nechová, skript bude nerušeně pokračovat. Ujistěte se také, že máte v pořádku nastavení include_path.

... k tomu bych dodal odkaz na ...

include_once()
require_once()

... zkousel jsem to u sebe a opravdu to tak funguje, ale je mozny, ze ve starsich verzich PHP to bylo jinak, prtoze jsem to taky nekde cet ...

Radek
jo, mas pravdu radku (ma neznalost:)... dodatek k manualu php:

Poznámka: U verzí před PHP 4.0.2 platí toto: require() se vždy pokusí přečíst příslušný soubor, kromě případu, že se řádek s tímto příkazem nemůže nikdy provést. Podmíněný výraz require() neovlivňuje. Avšak pokud se řádek, na kterém require() leží, vůbec neprovádí, nebude se provádět ani kód v příslušném souboru. Podobně je tomu i v případě cyklů -- ani ty neovlivňují chování require(). Přestože kód obsažený ve vkládaném souboru je stále předmětem opakování, samotné require() se provede pouze jednou.

m.
.. a cetli ste to nejspis v php od koska, ze jo?? (php/3.0 :-( )

j
Ja osobne to cet ve starsi referencni prirucce PHP ... jak rika Martin ... zalezi na verzi, tudiz i na datu vydani prislusneho dokumenu :o)

Me osobne tahle zmena prekvapila, ale ted je to imho alespon pruhlednejsi.

Radek