delphi

mam takovy maly problem
zacinam z delphi (z donuceni) a potrebuji vyresit takovy problem
potrebuji zapsat procedurou nejaky text primo do prostoru formulare ne do textoveho pole. skusil jsem prikaz write a writeln ale toto nefungovalo

ve Vb se to resi prikazem print ale v delphi jsem na to neprisel

diky moc
Přidej si do formuláře komponentu Label1 a v nastavení najdi "Caption" no a v něm něco napiš.

Jinak přímo ve zdrojáku: Label1.caption := 'Ahoj světe.';

Tomík.
nemám rád delphi
Napada me jedno reseni ... Form má Canvas ... a ten bude mit funkce na psani a kresleni ... tak tam ten text proste "namalujes" (mela by tam byt take funkce, ktera napise text zadanym fontem) ... presne ti neporadim, ted Delphiky nainstalovany nemam :)

Jinak asi jednodussi moznost by byla pres cely formular na pozadi dat to Textovy pole a psat to do nej (a prvky umisteny nad nim dat pruhledny)

Radek
ja taky ne
je to na hovn...

jinak uz jse na to prisel
form1.canvas.textout(x,y,'text');
Hele šmoulo, co ještě nemáš rád? PHP?

Kdybych měl porovnat Visual Basic a Delphi, tak nejlepší je Delphi. Je to dost silnej vývojový nástroj s přímou kompilaci( nepotřebuje žádné kníhovny a externí OCX).
Delphi je sice složitý, ale to ke skutečnému progamování patří. VB je spíše pro začátečníky.

PS: Ve VB jsem pracoval 3/4 roku a pak přešel na Delphi a ten dělám již víc jak 1 rok.
Me se nelibi ani VB ani delphi. Pod Wokna je nejlepsi asi C++ nebo C. Jinak Pascal-like jazyky jsou podle me lepsi nez BASICy (pouzival jsem kdysi TP7). Ted pisu v Linuxu v Cecku a je to lepsi nez pod win. Programy jsou rychlejsi (gcc ma lepsi optimalizace) a snadno se upravuji (prehlednejsi kod :-)).
> Hele šmoulo, co ještě nemáš rád? PHP?

PHP mám rád a asi i proto sem si vybral pro můj web právě webzdarma, jenž tento bezesporu sqělý jazyg podporuje.

Tak aby bylo jasno, Tomíčku.
> PHP mám rád a asi i proto sem si vybral pro můj web právě webzdarma

Pokud jde o FreeHosting ... tak si stejnak jazyk moc vybirat nemuzes :)

Radek
> Pokud jde o FreeHosting ... tak si stejnak jazyk moc vybirat nemuzes :)

to ne. ale co to má s tim co společnýho? psal sem, že mám rád PHP, proto sem využil služeb WZ.
A kdyby si mel rad ASP, tak by sis vybral co ? :o) ...

Myslel jsem to tak, ze na FreeWebu nic jinyho nez PHP nemuzes pouzit ... tak to PHP proste "MUSIS" mit rad ;o)

Radek
nevi nekdo takovou malickost
jak dostat v delphi ze stringove promnene (textoveho retezce) realne cislo

jedini co vim je :
var s : real;

....

s:=strtoint(edit1.text); toto sice funguje ale integr je poze pro cisla cela ja potrebuji cisla realna
dik
s:=StrToFloat(edit1.text);
ok ale ted mam problem s 1,5 a 1.5 float vezme 1,5 ale kdyz vypisuji vysledek nejake operace vypise to 1.5 jak jedocnacne urcit co ma povazovat za desetinny odelovac "," nebo"." ?
V typu real(float) píšeš tečku
V typu string píšeš čárku

Tomík.
budto format() nebo printf() nebo co ja vim, mozna floattostrf()

j