$HTTP_REFERER

nevite nekdo, jestli jde nejakym zpusobem orevest obsah promenne $HTTP_REFERER do textove podoby? Potreboval bych ukladat do DB stranku, ze ktere se navstevnik dostal na tu moji :)
Diky moc za kazdej tip

Broli
jak do textový podoby. Vždyť je to jen odkaz. $_SERVER["HTTP_REFERER"].
Jestliže máš namysli odstranění http://, tak stačí strtolower + str_replace.
ele kdyz dam:

echo "url: $HTTP_REFERER";

tak mi to nic nevypise a to ja prave potrebuju!
Broli: Obsah teto promenne je serveru predavan v request hlavicce a je poskytovan prohlizecem, a na nem zalezi, co v ni vubec bude, a jestli vubec bude..
<HTML>referer se predava pouze v pripade prejiti z odkazu...
cili kdyz je nekdo na www.ahoj.cz a pak zada adresu tveho webu referer bude prazdny.. to same pri redirectu</HTML>
Pocitam s tim, ze by to bylo z prechodu z odkazu...
Muzu tedy nejak jinak zjistit, odkud na tu stranku prisel?
No pokud na tu tvoji stránku přišel odněkud - rozuměj od někud, kde je na ni napsán odkaz - tak by to mělo být obsaženo právě v $_SERVER["HTTP_REFERER"]. Pokud ji má uloženou v bookmarku, nebo adresu napsal ručně, tak slovo "odkud" nemá význam. Jinak samozřejmě nekteří uživatelé mají referer kvůli bezpečnosti zakázaný v prohlížeči a potom bude proměná prázdná i v případě, že návštěvník příjde z odkazu. Mám zkušenost, že takových uživalelů je tak 20%.
U tech dokonalejsich prohlizecu lze tohle ovlivnit...
<? echo $HTTP_REFERER ?>
problem je ten, ze ja chci kontrolovat pristupy pres FLASH bannery, ale jak jsem to tak zkousel, tak z nich se do REFERERu nic nezapise :( Z normalniho odkazu (<a>) je to v poho, ale s tim FLASHem nevim... Nevite nekdo, jak to udelat, aby to fachcilo? Nebo jak jinak zjistit volaci stranku? (jeji presnou adresu)
<HTML>nijak... a pokud to jde z tveho baneru nech banner odkazat s nejakym ID v URL parametru</HTML>
to bohuzel nejde, ponevac ten odkaz je vlastne primo ve FLASHI. V podstate bych tak musel pro kazdyho, kdo si to chce nekam umisti, vytvorit vlastni banner s upravenym parametrem odkazu.
<HTML>tak to je pak tezko resitelne</HTML>
Nejde nějakou konstrukcí rozlišit přímé zadání stránky a zakázaný referer (např. ve firewalu) ?
né a. myslím od.

čili přímé zadání stránlky od zakázaného refereru.
asi nejde. kdyz se adresa zada primo, tak http pozadavek neobsahuje referer, tedy ta promenna je prazdna. filtrovani refereru firewallem ma stejny efekt. aspon se mi to tak jevi.