Něco málo k přejmenovávání souborů

Ahoj, hele, poradíte mi pls někdo, jak mám soubory neznámého jména ve své složce přejmenovat ? Jde o to, že funkce Rename potřebuje i původní jméno, ale já chci přejmenovat postupně VŠECHNY soubory z adresáře... Z řekněme Adam.jpeg, Kristýna.jpeg, Werewolf.jpeg na 01.jpeg, 02.jpeg a 03.jpeg... Díkes.
$rename = opendir("images/pics");

while ($soubor = readdir($rename)) {
$i++;
$newname=$i.".jpeg";
if (($file != ".") && ($file != "..")) rename ( $file, $newname);
}
P.S. v tom while má být $file místo $soubor
díky, zkusím to. rozumím dobře, že opendir načte adresář do proměnné a readdir z něj posupně bere soubory ? Jeět něco, ta poslední řádka, podmínka if, proč se tážu, není-li soubor . nebo .. ? tečka nebo dvě tečky ?
opendir - otevre adresar a vrati ukazatel na nej (na unixech je adresar vlastne soubor)
readdir - nacte a vrati dalsi polozku adresare - polozky nejsou serazeny podle jmena
.. je odkaz na nadrazeny adresar, . je odkaz na aktualni adresar. ty nechces prejmenovat, tak proto ta podminka
Díky :)
A ještě jedna věc, jakou cestu mám zadat v tom opendir ? Mám zde na serveru prostě adresář foto a o ten se jedná.... dám-li

$adresar=opendir("foto");, hází mi to chybu

Warning: opendir(): open_basedir restriction in effect. File(/foto) is not within the allowed path. (from /3w/czechian.net/s/starypsi) in /3w/czechian.net/s/starypsi/fotky.php on line 7

Čím to je ? Jakou cestu teda mám zadat ?
opendir("foto/")

pro jistotu napiš ještě do příkazového řádku na serveru:

chmod 777 foto
lépe opendir("./foto");
pokud je to php, ze kterého to odvíráš v adresáři, kde je i adresář foto.
opendir("foto/"); je kravina....
opendir("foto/")

možná je to kravina, ale je to funkční kravina.
Ano, sorry, stydím se do temně ruda. Garofano má pravdu.