jak vyhledat soubor podle nazvu

Dobry den, rad bych vedel jak muzu pomoci PHP (ne MySQL) vyhledat urcity soubor.
Myslim to tak, ze mam slozku a v te je nekolik souboru treba "renesance a humanismus v ceskych zemich", "uctovani u individualniho podnikatele", atd.
A na strance budu mit formular, do ktereho clovek zada hledany vyraz treba by chtel najit soubor, ktery obsahuje slovo "renesance", tak aby mu to potom vyhodilo adresu toho souboru "renesance a humanismus v ceskych zemich".
Jde to nejak udelat? A jestli jo, prosim poradte jak na to...
Jo a jeste jestli by treba bylo mozne to hledat podle popisku, ktery je ve stejnojmenem souboru, ale s jinou priponou. ;) Za rady mockrat dekuji.
nazvy souborů v adresáři dostaneš přes fce opendir(), readdir(). readdir() ti vrátí konkrétní název, pak se dá použít některá z fcí na hledání řetězce v řetězci strpos(), preg_match(). Vnitřek souboru se pak dá získat přes file() a podobné fce. Zbytek je hraní si s řetězci. Zbytek viz php.net
Díky moc... aspoň za tohle. ;)) Doufám, že mě to pomůže...
V PHP je funkce glob. Popravdě jsem ji nikdy nepoužil, ale dělá to, co chceš:

glob
(PHP 4 >= 4.3.0, PHP 5)
glob -- Find pathnames matching a pattern

Description
array glob ( string pattern [, int flags])

The glob() function searches for all the pathnames matching pattern according to the rules used by the libc glob() function, which is similar to the rules used by common shells. No tilde expansion or parameter substitution is done.

Returns an array containing the matched files/directories or FALSE on error.

Valid flags:
GLOB_MARK - Adds a slash to each item returned
GLOB_NOSORT - Return files as they appear in the directory (no sorting)
GLOB_NOCHECK - Return the search pattern if no files matching it were found
GLOB_NOESCAPE - Backslashes do not quote metacharacters
GLOB_BRACE - Expands {a,b,c} to match 'a', 'b', or 'c'
GLOB_ONLYDIR - Return only directory entries which match the pattern
Hmm. :-), člověk občas žasne, co všehcno se dá mezi php fcema najít. Tuhle jsem našel fci na určení východu slunce v daný čas na daném místě na zeměkouli....
Marek z Markova: To ja taky. Heh, kde jsi to nasel? Ty mas funkci na vychod slunce? Nemoh bys mi to rict, ci poslat? Prosííííím. Třeba z toho udělam i zapad slunce :)

Tomík.
hm to je vyzva.. pujdu nekam nastudovat casovy pasma a pak by to nemel bzt problem napsat komplet odznova ...
No, našel jsem to přímo na php.net. Fce se jmenuje date_sunrise() a date_sunset(). Je to podle data a zeměpisných souřadnic. Výstupem je čas. Ale funguje akorát v PHP 5. (http://cz.php.net/manual/en/function.date-sunrise.php)
Hmmm. Skoda. Na PHP5 se mi jeste nechce. O to lepsi je najit nekde zdrojak teto vecicky.
Uz davno jsem se o to zajimal. Dokonce jsem se ptal par lidi z hvezdaren, ale zadny mi nepomoh, ba dokonce byly i zaskoceny :(
>> O to lepsi je najit nekde zdrojak teto vecicky.
Ze ja blbec jsem si nevsiml, ze PHP je opensource. Staci od nich stahnout zdrojaky a tam to najit, ze. A uz jsem nasel. Takze si vzit cajicek, nejake to jidelko, a jdeme studovat funkci.