switch vs. if

Tak jsem dnes narazil na SWITCH, o kterém jsem zatím věděl jen letmo. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou jkeho výhody v praktickém použití oproti IF ?
Dík
Používám switch pro include obsahu stránky protože jsem na to narazil dřív v manuálu PHP. Pěkně si povolím, co chci spouštět, je to pro mě přehledné a dušička má klid. Oponentů bude asi víc, možná všichni, ale to neva ...
Přehlednost. Jinak všechno, co lze udělat switchem, lze i pomocí if.
OK, díky za odpovědi ;o) Takže teda podle libosti :o)
Řekl bych, že když máš hodně (opravdu hodně) podmínek, napíšeš se s if víc a za chvíli se v tom ztratiíš, takže "PODLE LIBOSTI" :)
:o)
No to není tak přesné - jak je známo, jednotlivé bloky switche se ukončují příkazem break;

Jenže nemusí - to pak dává nenahraditelnou možnost jednoduše vykonávat série bloků za sebou, které by pomocí IF šly definovat velmi obtížně.
Presne tak
aha, tak to poprosim o preklad do ceskeho jazyka
ak za niektory blok nedas break tak sa vykona aj nasledujuci a dalsia a dalsi .. az kym nenarazi na break... napr. ak chces aby sa nieco vykonalo aj ked je premenna 5, 10, 15 alebo 20 tak das za sebou viac case bez break a potom kod

...
case 5:
case 10:
case 15:
case 20:
echo "ahoj"
break;
...
fikaný :)
nééé fikaný, switchanýýý (-;
Jediný problém je v tom, že switch jaksi neumí více různých podmínek v jednom příkazu (teoreticky lze mezi ty závorky u slova switch napsat cokoliv). Ale nikomu nebrání udělat třeba toto:

switch((($uzivatel == 'karel')+0)*1+(($heslo == 'ahoj')+0)*2) {
case 0:
// ani uzivatel ani heslo neni oukej
break;
case 1:
// uzivatel neni ok
break;
case 2:
// heslo neni ok
break;
case 3:
// vse je ok
}

ale tipuju, že ifem by zrovna tohle šlo líp :)
Na co tam mas to '+0'?