Stránkování výsledků z db

Je nějaká jiný spusob, jak stránkovat příspěvky, než je načíst všechny, zjistit počet, na které jsme straně, kolik jich mám zobrazit a podle stránky pak naprázno vypsat ty předchozí?

Zdá se mi, že to zbytečné zatěžuje server, ale nemůžu použít limit, protože bych se pak nedozvěděl, kolik je celkem v tabulce položek a nemohl bych udělat stránkování..

šlo by to novým sql dotazem, kterým bych se ptal, kolik je v tabulce záznamů, ale zajímalo by mě, jestli to nejde udělat jinak....
nooo, na nic lepšího jak vyrobit select count(*) from tabulka, a pak select ... limit ... jsem zatím nepřišel.
no nejdriv posli dotaz kolik mas v tabulce zaznamu no a pak posli druhej s prislusnejma limitama...
To vím... Ja jsem jen chtěl vědět, jestli to nejde nějak elegantněji :D
jde, ale ne tady.
To je mi jedno... Kdybys věděl, bych ti vděčný :D
Euroska, vím. Jsi mi vděčný?
MzM: muheh ty dokážeš člověku zvednout náladu ;-)
No, aspoň něco.
Zase sem řekl capinu... kdybys ukázal :D
ono moc nelegantnějších metod jak napřed zjistit a pak to dostat není. Ale třeba ve FireBird-u si můžeš naspat sorku (uloženou proceduru), tu zavolat a dostaneš to na stříbrném podnose, tak jak potřebuješ.
V postgresql snad taky fungují sorky, to jsem moc nezkoušel. Můžeš si napsat tlustého klienta a tam to vyřešit pomocí nějakých datových tabulek, které jsou připravené na stránkování. Můžeš použít připravené datové knihovny, které jsem viděl někde ve VisualStudiu, kde jsi řekl, tohle je tabulka, tady to má zdroj a stránkuj to po 10-ti. Ale v konečném důsledku stejně uděláš select na zjištění počtu a pak select konkrétních řádků. Pak je otázka, jak to zpracuješ, třeba mě se myslím celkem povedlo udělat stránkování na fiestaclub.wz.cz/forum.php. Podívej se, je to zadarmo (to stránkování) tuším na markovo.wz.cz/z/strankovani.zip.
A.. tak to je zbytečná síla na takovou capinu....
Jinak já stránkování udělat taky umím :)
Dyť to povídám, select count a select limit....