už naposledy

Omlouvám se Vám to tu zaplňuji, ale mám opravdu poslední dotaz: Dá se pro položku v tabulce mysql dát nějaké nastavení, aby se při nedotazování na tuto položku automaticky smazala? děkuji m.p.
To je v pohodě, jsou lidi, se kterýma se nemůžeš v otravnosti vůbec srovnávat :) akorát jsem přesně nepochopil co chceš udělat, možná to trochu lépe popsat...
takže: dělám chat, ale nejde mi do hlavy, když se uživatel který je přihlášený neodhlásí a vypne prohlížeč ... systém potom ostatním uživatelům napíše uživatel byl odhlášem kvůli neaktivitě .. to, že to píše tu zprávu to ani tka nechci, ale nejde mi do hlavy, jakto že se v tabulce URCITA_MISTOST vymaže řádek s informacemi o přihlášeném uživateli .. :-)
no, kdyz mas tabulku prihlasenych uzivatelu, tak nejlepsi bude si u kazdeho zaznamenat do jednoho sloupce presny cas jeho posledni aktivity a postupne ji updatovat, potom taky pri updatu jakehokoliv jineho uzivatele kontrolovat vsechny ostatni, jestli se ten jejich cas nelisi o vice, nez je povoleno, pokud ano, smaze ho.... asi takto:

$timeout=60*10; // 10 minut
$cas=time(); //aktualni cas

$sql=mysql_query("delete from prihlaseni_uzivatele where posledni_aktivita < '$cas-$timeout'");

prihlaseni_uzivatele je nazev dane tabulky
posledni_aktivita je nazev sloupce, kam se uklada ten cas..
ok .. tak to beru na vědomí. Ale nedokážu pochopit, kam tento kod mam napsat .. vezmeme si třeba situaci, že v mistosti bou 3 lidé. Jeden z nich zavře prohlížeč, ale bude pořád přihlášený. těď je na ředě ten timeout .. ale KDO tento příkaz vykoná? intenzivně nad tím přemejslim, nemuzu na to přijít .. reději si nechám od někoho poradit, abych nevymejšlel nevymyšlený.. no myslim si že by mě to mělo napadnout, ale asi sem na to moc mladej, je mi totiz 14 .-)) tak prosim intenzivně POMOC .-)
možná že už mě to napadlo .. ! že by tento kod měl každý uživatel, a bylo by to jenom otazkou, kdo tento příkaz vykoná .. řekněmě že tento příkaz bude napsan ve stránce, která se bude obnovovat za 5 vteřin .. a kdo bude mít štěstí jako první, tak ten to vykoná (ten příkaz) a ostatní už nebuou mít co vykonat, protože pro to nebudou mít splněnou podmínku ! .. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))
no, jasně ta kontrola je třeba dělat pokaždé, když se něco ze serveru bere...
ok .. tak to by bylo vyřešeno
narazil jsem ovšem ještě na jeden problém, na který nemůžu přijít .. jak je řešeno šeptání? představuju si to tak, že má každý příhlášený uživatel svůj vlastní soubor s roomtextem .. :-)) ale zdá se mi to dost nepraktické.. tak prosím o radu, jak si mam poradit s tímto .. To už je OPRAVDU POSLEDNI VEC, jinak děkuju za vše, jinak nevim co bychsi počal ..
no, ja bych asi ukladal do databaze... delal bych tabulku chat, a mela by sloupce id, cas, uzivatel, komu, text


do id by se ukladal jednoznacny identifikator zpravy
do cas by se dal cas prijeti zpravy serverem
do uzivatel id uzivatele, ktery zpravu udeslal
do komu id uzivatele, kteremu zprava jde, pripadne treba cislo 0 kdyz je pro vsechny
a v text by byl text zpravy
tybrdo .. tak takhle jsem si to vůbec nepředstavoval :-) to ale vůbec neni špatnej nápad ! :-))))))) děkuji ti moc si mo pomoh, opravdu jo ! zkusim to udělat takhle, kdyby byli nějake problemy tak zase napišu .. a fakt moc diky loucim se uvidime se az na chatu :-))))))
Jako hračka chat není špatný, ale pro skutečný provoz není tato technologie zrovna nejlepší (velké zatížení databáze, viz: http://www.webzdarma.cz/pp.html?2#9 )
Zdarvím všechny, nečekaně se naskytl další problém .. $sql4 = "INSERT INTO `mistnosti` (`nazev`, `caszal`, `kdozal`, `zamceno`, `spravce`, `stala`, `title`, `kategorie`) VALUES ('$prezdivka', '$now', '$prezdivka', '0', 'spravce', '0', '$popis', 'kategorie');";
když sql tento příkaz vykoná, tak se místo obsahu proměnných $now,$prezdivka uloží do tabulky "$prezdivka" .. jak tomu mám zabránit? děkuji m.p. :-)
jejej .. už to jde, ale nevim jak je to možný že se tam psalo tohle :-)