TIMESTAMP a konverzia

V databáze uchovávam typ int, ktorým je timestamp od 1.1.1970. To je v pohode. Sortuje sa podla toho super, ale na stránke chcem vypisovat dátum a sám si ho aj naformátovať. Napr. 1-Júla-2005 o 22:49. Potreboval by som poradiť nejaký algoritmus na prevod. Len zaklad, ja si to už potom upravím. Určite ste to už niekto robili. ďakujem ušetríte mi kopu času.
já používám select DATE_FORMAT(datum, '%e.%c. %k:%i') ...... , datum je datetime, tak to možná bude třeba překonvertovat na datetime DATE_FORMAT(cast(datum as datetime), '%e.%c.%Y %k:%i')
stačí?
Neviem, či dobre rozumiem, ale mozem si ukladat unixovske cislo napr. ako int. Totiz najlepsie by pre mna bolo ukladat to takto a potom robit konverziu pomocou php. Ty to robis pomocou my sql, ale ked budem chciet datum formatovat napr. do slovenčiny ->july=Júl ... budem musiet aj tak pouzit php skript. Format dattime nepouzivam. Pytam sa nerobim chybu? Mozno ukladat datum sposobom, ze ho ulozim do int a potom ho konvertujem pomocou php pri vybere?
to me napadlo potom. Jestli je to timestamp, tak to muzes brat jako timestamp a kouzlit s tim na strane php. Pokud to neni rovnou unixtimestamp, tak to jednoduse prevedes. Jsou na to v MySQL fce. Viz manual.
Moznosti je moc...
Je to unixtimestamp. Nic proti manualom, ale keby si mi povedal aspon jednu funkciu mysql. Som samouk a mysql som doteraz pouzival vyhradne ako databazu takze s premennou viem pracovat podla prikazov sql. Keby to ta funkcia vedela previest na taky datovy typ ktory ziskas po pouziti funkcie php getdate bol by som velmi stastny. V tom asociativnom poli sa pracuje velmi dobre a s konverziami potom nie je problem. Cize hladam nieco ako moja vysnena funkcia """setdate""" kde predam parameter to hnusne cislo z databazy a vrati mi to asociativne pole s ktorym sa dalej budem hrat.
http://test.rokli.net/time.php

myslis taketo daco? ;-)
Ja pouzivam

<?
$cas = Date ("d. m. Y, H.i:s", $timestamp);
echo ($cas);
?>