Počet sql spojení

Přemýšlím, že začnu předělávat web (abych se něco naučil). Proto by mě docela zajímalo: kolikrát se na 1 stránce běžně připojujete na mysql (ok, vím, že je to aspoň v jednom skriptu vlastně jedno) a kolik tak běžně putuje na mysql dotazů?

Nejde mi o to, si dělat o někom statistiky, ale chtěl bych spíš vědět, jak moc velké (a složité) optimalizace mám dělat. Já se zatím snažil se držet kolem 1-2 dotazy a relevantně spojení.

Dík
jedna stranka = 1 spojeni s DB a jedno ukonceni spojeni s DB
dotazu? jak kdy, trebas v menu mam jednou, na strance bude asi taky jednou. Kdybych tam mel vlastni statistiky, tak asi +2x..
Zalezi taky na slozitosti dotazu..
kecam.. na slozitosti webu
jak kde, když vypisuju ukázky z blogu a počítám na kolik stránek se vešechny články z dané kategorie zobrazí a kolik má který příspěvků v diskuzi, tak myslím, že tak zhruba 5 dotazů, když vypisuju jen článek, tak 2, když nic neberu z databáze, tak 1 (bo mi to dělá statistiky za posledních 10 minut do db, starčí pak přepisuju do souborů)
Poslední dobou dost kombinuju (teď to nijak nesouvisí s tímto tématem) kvůli zatížení DB, že příspěvek pokud obsahuje opravdu dlouý text, tak třeba nadpis hodím do DB a ten dlouhej text do souboru. V tabulce je i čas ve formátu time a ten taky přiřadím k názvu souboru a dodám mu příponu.
2 OndraSter: "Bude-li funkce mysql_connect() zavolána podruhé se stejnými parametry, nebude vytvořeno nové spojení, ale použije se stávající a je vrácen i stejný identifikátor spojení." (php.net)

2 blahapet: Bych si myslel, že otevírání texťáků je větší zátěž(i když jestli je oddělený db server, tak je ta zátěž jinde). Tedy pokud to neděláš kvůli místu.