jak obecně vzato dostat vyhledávaný řetězec z URL

Ahoj všem,
např. v placených statistikách toplistu (možná i v těch free) je výpis slov, která byla zadána ve vyhledávači a dovedla uživatele na danou stránku.

Kdybych taková slova chtěla zjišťovat také, chápu, že bych musela ňoumat adresu, ze které uživatel přišel. Zatím se mi ale zdá, že bych musela u všech (hypoteticky) vyhledávačů nejdřív zjistit obecný formát, ve kterém se zrovna na tom daném serveru vyhledávaný řetězec předává v URL, u každého uživatele nejdřív zjistit, který to byl vyhledávač (a jestli to vůbec vyhledávač byl) a pak aplikovat pro každý vyhledávač pro něj speciální algoritmus, který z url ten vyhledávaný řetězec vyhledá.

Ne že bych nevěděla jak na to, ale nedá mi to se nezeptat, jestli s tím nemáte někdo nějakou zkušenost, jestli to nejde jednodušeji, obecněji? Jestli třeba nemají ty předávané parametry něco společného (zatím se mi zdá že ne ;-) ).
hmmm, vybornej napad, taky se na to jednou kouknu. ale co takhle(aspon pro zacatek):

oseknes adresu po "?" a ze zbytku si nechas vytahnout vsechny alnum znaky za "="

urcite bude finalni reseni uplne jiny, ale pro zacatek to snad tak blby neni:-)(aspon doufam)
jenže v té url můžou být i jiné parametry, protože to nemusí být vždycky adresa výsledku vyhledávání.
Tohle asi tak nějak jo, ale nejdřív by tam musela podmínka zjišťující, jestli jde o vyhledávač - takže udělat soupis vyhledávacích serverů, které mě zajímají, a když to je jeden z nich, podívat se do url za rovnítko. Věřím, že 95% takto získaných řetězců budou skutečně ty, které někdo vyhledával... ale ještě se mi tam nelíbí ta podmínka...
no podle me by to slo udelat takhle:
- vyrobim si seznam vyhledavacu, ktere me zajimaji. zjistim, jakou maji adresu a jak predavaji hledany retezec v url
- udelam case, kde podle adresy vyhledavace (seznam.cz, centrum.cz atd.) vytahnu z url zadany dotaz, protoze vim, jak si to ten ktery vyhledavac predava
problem: neni to ani trosku univerzalni, je pracny zjistovat format url u vyhledavacu
Tonik: jo tohle jsem se (asi trochu nešikovně) snažila popsat hned v úvodu, takhle to vidím taky. Myslela jsem jen, jestli mi neuniklo něco, čím by adresa výsledku vyhledávání byla specifická, ať by to bylo z kteréhokoli vyhledávače, tj. obešla by se ta nutnost řešit soupis vyhledávačů a zpracovávat adresu z každého vyhledávače podle zvláštního postupu...
no, mozna tam neco je...
google.com, zoohoo.cz, atlas.cz a centrum.cz ma hledany retezec v parametru q
jyxo.cz v parametru s
seznam.cz ve w
volny.cz v search
tak by mozna slo obejit ten switch (nebo case ci jak se to v php jmenuje) a hledat primo promennou q, kdyz neuspeje tak ty dalsi... a kdyz nenajde nic, tak asi holt nic. ale zase jak zjistit, ze se jedna o pristup z vyhledavace? to by se muselo stejne porovnavat, z ktereho serveru uzivatel prisel, a pak uz to muzu rozskocit podle toho do toho case...
no mozna to pujde udelat nejak univerzalne, ale nic nez tohle me nenapada