Zjištění transparentní barvy při použití GD knihovny

Zdravím všechny ;o)

Používám GD knihovnu na zmenšování vkládaných ikonek a kdyby to šlo, atk by se mi hodilo zachovat průhlednost zmenšovaného GIFu. Koukal jsem různě pofunkcích, ale při používání transparence jsem našel jenom kombinaci s imagecolorallocate(), kde musím transparentní barvu určit. Já bych ale chtěl, aby to našlo transparentní barvu v původním obrázku. Jde to nějak udělat?
Chvíli jsem hledal, ale nic nenašel. Pokud opravdu potřebuješ zjistit průhlednou barvu GIFu, budeš si muset takovou funkci napsat sám. Nemyslím, že by to bylo nějak extra složité. Fromát GIF je velice dobře popsán, takže jen zbývá obrázek binárně načíst a prohledat.

http://astronomy.swin.edu.au/~pbourke/dataformats/gif/
http://www.onicos.com/staff/iz/formats/gif.html

Akorát mě ještě napadlo, že při zmenšování obrázků dohází k barevné kokorekci, takže průhlednost zmenšeného obrázku nemusí plně odpovídat originálu.
hele.. nedelejte z GD knihovny Photoshop, Illustrator a podobny vybaveni..
zbi: Díky moc, zkusím se tím nějak prohrabat ;o)

just-paja: no takhle jsem to dělal doposud, ale když už je souborů několik stovek, tak to člověka docela přestane bavit :o) Nehledě na to, že takhle mi miniatury nezabírají ani kB na disku a můžu je kdykoliv pozměnit a zabere to minimum času.
je mi to jasny..
just- paja: :o)

zbi: Koukam jak jelen :-o Teď jsem se ještě náhodou dostal opět na manuál a v diskuzi tam jeden člověk tu funkci má, takže to zkusim nějak pochopit :o)