<b>PHP soutěž</b>

<HTML>Vážení přátelé skriptovacího jazyka PHP,

Hodláme naplno rozjet soutěž v psaní PHP skriptů, tzv. PHP soutěž. Soutěž by byla desetikolová, každé kolo by se konalo 4 hodiny ob sobotu. Náplní jednotlivých kol budou až tři úlohy různých úrovní obtížnosti s celkovou bodovou hodnotou 20 bodů. Maximální možný počet bodů, které lze získat za deset kol, bude 160 - dva nejhorší výkony škrtáme.

První kolo by proběhlo v sobotu 5. srpna od 14:00 do 18:00, poslední kolo někdy před vánoci.

Vítěz dostane zajímavý dárek, tři nejlepší dostanou trička, doufáme, že do letošních vánoc, a všem zúčastněným předem patří náš dík.

Byli bychom rádi, kdybyste zde projevili nějaký předběžný zájem, případně se můžeme domluvit na posunutí termínů, změnách pravidel apod.

Webové stránky soutěže se zatím chystají, budou hotovy až někdy začátkem srpna.

Vaši organizátoři - lacop a Nípal.</HTML>
mno nech sa radsej kazde kolo kona 2 dni, lebo ja sice rad skriptujem, ale rodicia mi nedovolia viac ako 2.5 hodinz bzt denne na pocitaci :(.
ps: ktory mesiac je srpen?
mno, bezva napad. skoda jen ze na to nemam hlavu a tak bych asi vypad hned ze zacatku:(

>>ps: ktory mesiac je srpen?
ten nasledujici(myslim ze na slovensku se vola August, ale nejsem si jisty...)
Tom@sQo: srpen = august (5.8)

to dva dni asi nepojde, ale skus rodicou ukecat nech ti kazdu druhu sobotu dovolia byt na pc 4 hodinky, nieje to az o tolko viac a ked im vysvetlis ze ide o sutaz tak ti to urcite dovolia ;)
<HTML>spook: Tahle soutěž není vyřazovacího typu a když se ti něco nepovede, nevadí, dva nejhorší výkony při výpočtu finálního skóre škrtáme.</HTML>
no vono mi to asi stejne nevyjde z casovych duvodu:(, ale jeste to nevim jiste...
sice nevím, jak na tom budu s časem, ale jo, zájem mám. ;-)
ja tiez mam zajem ;)
kdy\z si na to vzpomenu, tak proc ne.
Klidně do toho půjdu :) Aspoň budu vědět že vím prd :) Ale na tvorbu eshopu to stačí :D
Ale jo, je to dobrý nápad a rád se ho zůčastním. Také se přimlouvám, aby soutež bežela 2 dny. Přeci jen nemůže asi každý obsadit několik hodin v sobotu odpoledne (oslavy, návraty z cest, kocovina apod.), ale během celého víkendu je šance na nalezení času myslím podstatně větší.

Zároveň bude takto na soutěžící vyvíjen menší stres a můžou si v klidu projít dokumentaci k něčemu, co moc neznají (dom-xml, gd, sessions, xslt...) a vymyslet a doladit své řešení. Zadání bych vyhlašoval v sobotu v poledne (proč by měli organizátoři vstávat brzo :-) ) a řešení chtěl do neděle do půlnoci (odkaz na soubory na hostingu ať už v mailu nebo v diskuzi).

Vyhodnocení bych dělal podle veřejných kritérií, aby se předešlo spekulacím. Zároveň bych odeslaná řešení po uzávěrce zveřejnil i s hodnocením.
Teda já jsem chtěl vždycky soutěžit ;-) , ale z mého pohledu jsou i 3 dny málo. Jenou plánuju výlet, jednou práci na zahradě... Co tomu nechat týden?
A co se bude hodnotit? A co se bude psát?
Jednoho (tuším druhého) kola jsem se zúčastnil ale docela mě zklamaly některé úkoly. Teda je už to dávno tak si to moc nepamatuju, je možné že to bylo až ve třetím kole kterého jsem se kvůli tomu neúčastnil nebo už v tom druhém a kvůli tomu jsem některé úkoly neřešil. Už nevím. No ale prostě šlo o to, že mě baví v PHP vymýšlet nové (pro MĚ nové samozřejmě) algoritmy, přemýšlet jak něco vyřešit co nejlépe atd.
A nikoliv psát skripty pro jakousi databázi (HTML stránka s formulářem pro zadání nových dat, stránka pro výpis dat, filtry výpisu atd.) Tohle pro mě je nudná "otročina". Je to natolik časté využití PHP v praxi, že toho myslím máme všichni až nad hlavu.
A něco podobného byl i skript který jsem v tom druhém kole nakonec napsal a poslal ke shodnocení - výpočty nějakých obsahů obrazců či těžiště atd. To zas bylo čistě o tom umět hledat v matfyz tabulkách a potom rutinně naklepat pár řádků.

Takže moje účast závisí na tom jaké bude zadání.


Je mi jasné že vymyslet zajímavé úkoly není snadné, ale když už pořádám soutěž, tak zajímavou ;)


Jinak souhlasím s tím že lhůta jednoho odpoledne v sobotu je málo, spousta lidí má o víkendu na práci jiné věci než sedět u počítače ;)
Týden zní super!
Pokud by to byla soutěž na dálku (neboli jinak řečeno nemusel bych do Prahy nebo do Brna nebo někam) a byl by na to třeba ten týden a zadání bylo nějaky rozumny, tak bych se asi taky zůčastnil. ;-)
Klidně bych nechal i ty "nudné" věci a hodnotil bych třeba komplexnost. Tzn. ošetření chyb (to doufám děláte naprosto všichni), komentáře, dokumentace, třeba i formátování, možnost jazykových mutací.

Nebo třeba příklady, které by se nepsaly jako kód, ale vyloženě popsat algoritmus. Někdy se vyskytnou překvapivě šikovné nápady, které by se jinak ztratily v záplavě kódu.

Nikdy jsem nic takového neorganizoval, tak se mi to kecá. ;-)
Ale dělal jsem spoustu jiných věcí a vím, že to není jednoduché...
No nevím jestli se někdo zúčastní soutěže kde se bude hodnotit i přítomnost a kvalita dokumentace a formátování výstupu skriptu.
Spise se bude hodnotit plne funkcni kod s co nejmensim poctem znaku :D
Jn ono je dobre ,že něco se dá napsat bud na 50 radku ,nebo na 5 ,to je rozdíl a osobně jsem to zažil ,že si někteří borci takhle komplikují život :)))
Když budu mít časík ( jsem časově vytížen) tak se taky připojim ( filesystem věci rešit nebudu - to mě neba), pokud tam bude něco luxusního s DB tak jdu do toho
A taky bych se rád připojil k ostatním, ze sedět u kompu v pulku soboty ( velice to vzácny den pro nas pracujici) je trosku nesmysl. Nejak bych to rozsiril aspon na 2-3 dny.
formátování výstupu skriptu bych nehodnoti. Ale formátování samotného skriptu jo. Ostatně se to líp čte.
Pravda, dokumentace k 50-ti řádkovému kódu není asi potřeba, ale k větším věcem je snad důležitější, jak samotný produkt. ;-)

Myslím, že komentáře v kódu jsou taky velmi důležité. Už jste někdy prolízali svůj vlastní kód po roce, co jste na něj nesáhli? A pátrali jste složitě po tom, "co tím chtěl básník říct"? Myslím, že s tímhle máte všichni zkušenosti...

A přitom stačí někdy i dvě slova v komentáři, které aspoň navedou správným směrem.

Tím nemyslím třeba toto:
# nasobeni dvema
$i *= 2;

to je kravina, toto komentovat nepotřebuje, ale
$color = ImageColorAllocate($im, 197, 200, 217); # ocelove modra
už, podle mě, opodstatnění má.

Nehledě na úžasnosti typu phpDoc (doxygen a jim podobné), kdy napíšete krátký komentář v době kdy věci tvoříte a "stisknutím tlačítka" k tomu vygenerujete dokumentaci.

OT: Velmi často se mi stává, že potřebuju napsat fci, která má "něco" dělat. A začnu tím, že jí do komenáře napíšu, co teda dělat má a pak se podle toho orientuju. Kdo píšete složitější fce jen tak z pácu, před vámi klobouk dolů, my normální smrtelníci si to prostě musíme napsat.
Pak nám odpadá práce s dopisováním komentářů a psaní dokumentace. ;-)
http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=2&i=34143&t=34143
zajímavý nápad na úkol pro soutěž. Tohle je zrovna věc, která chce asi více jak 4h času.
Marek z Markova: není nic lepšího, než luštit kód, který člověk napsal ve dvě hodiny ráno při záchvatu inspirace :-)
MzM - ten link cos dal, to je opravdu něco co bych si představoval v té soutěži. Ne nudné zápisy a čtení záznamy z databáze obsahující jednu tabulku o deseti sloupcích, ale nějaký složitější algoritmus vyžadující přemýšlení, logické uvažování a ne čistě rutinu.
Jenže chce to srozumitelné a jednoznačné zadání, nečetl jsem celý text toho příspěvku, jen jsem pochytil tu základní myšlenku která mě zaujala.
<HTML>Tom: s tim zadanim souhlasim...
Myslenka pokud dobre chapu tam byla, aby nejaka fci rako rand()
vracela nahodny cisla s % vyskytem urciteho cisla....
To je ale nesmyslne, protoze pokud nevime kolikrat budeme funkci volat nevime kolik je 100% a tudis s % nemuzeme fungovat.
Tzn. zadne rand by se nesmelo pouzit a bylo by to ciste pole cisel kde kazde cislo by se vyskytovalo tolikrat kolikrat odpovida jeho % vuci celku</HTML>