Sessions.

Na stránce (fiestaclub.wz.cz) se přihlásím. Zapíše se to do sessions a do db se zapíše session_id (nebo jak se to jmenuje). Pokud se regulérně odhlásím je to ok, pokud člověk není dlouho aktivní, sessions se smažou (to chci). Jak zjistím podle session_id jestli ještě existuje nebo už ne? Koukal jsem do manuálu, ale asi jsem slep....
Poraďte někdo.
Dík.
echo isset(session_id()) "existuje" : "neexistuje";


?
moje mě nezajímá, mě zajímá session podle id, něčí jiná. Třeba, co já vím. "HDhdhaH88kd" nebo jak se to píše...
ha, nechapes session... zadna TVOJE a JEJICH neni
Presne tak, jestli jsi rozpolcena osobnost, tak jdi za panem MUDr. X. TVOJE a JEJICH neexistuje. Každý slyší nějaké ty hlasy, ale tak výrazně, snad nikdo.
na serveru jsou ulozene session a kazdy klient ma prirazene id a s tim fachci. Proste to napises tak vseobecne jak to napsal 23k - server uz to trochu osefuje - o tom je PHP pises vseobecne.

string session_id ( [string id])


session_id() returns the session id for the current session.

If id is specified, it will replace the current session id. session_id() needs to be called before session_start() for that purpose. Depending on the session handler, not all characters are allowed within the session id. For example, the file session handler only allows characters in the range a-z, A-Z and 0-9!

The constant SID can also be used to retrieve the current name and session id as a string suitable for adding to URLs. Note that SID is only defined if the client didn't send the right cookie. See also Session handling.


otazkou je, jestli si ukladas jako ja vic session, jak to facha (to by se nemelo, co ;) )

pak mozna zavolat

$_SESSION["jmeno"]

? :()
Asi jsem špatně položil otázku.
Právě to session id si uložím do db. Někdo příjde, přihlásí se a jeho session id se mu uloží do db. Pak se neodhlásí a id mu zůstává uložené v db. Jeho session se za nějakou dobu smaže. Jiný člověk se přihlásí a chce vidět jestli je člověk online nebo ne. Tak se podívám do db zjistím session id toho člověka a chci zjistit jestli to session s id které si vytáhnu z db ještě existuje...
Jestli to vůbec jde... Ale mělo by... Asi.
Ještě si pročtu dokumentaci.
MzM: Bez nejakeho programu na serveru asi tezko.
Takze, to potrebujes do skriptu na online uzivatele? Proc to neudelas jinak, treba, ze kdyz se prihlasi zapise se cas, a pak se jen pri vypisu checkne jestli je mensi nez dejme tomu 15 min...
No jo, ale pokud je člověk aktivní, tak se sessions nesmažou a do db se mi to po každé nahrané stránce psát nechce. Aby nebylo moc přístupů.
Budes mit tak zavratnou navstevnost,...
>> No jo, ale pokud je člověk aktivní, tak se sessions nesmažou a do db se mi to po každé nahrané stránce psát nechce. Aby nebylo moc přístupů.

tak nepouzivej DB ! Ta tu od toho Marku je aby se s ni pracovalo ...
A pokud to tady nejde zmen hosting...

Na me online lize jede 28 tabulek , par z nich budou mit nekolik TISIC , mozna desetitice radku a vykonove se to neprojevi ...
Boha, tak tohle jsem nevidel

Pri kliknuti na odkaz si naincluduj soubor kt. ti do db vrzne cas a basta

jeden SQL dotaz WZ nezrujnuje...
Myslíte jako, že se mám vykváknout na sessions a mydlit to všechno v db?
>> Myslíte jako, že se mám vykváknout na sessions a mydlit to všechno v db?
Ee.
Při každém kliknutí na stránce proveď aktulazicaci záznamu v databázi online uživatelů (sloupce třeba sessionid, lastactivity, page, ip), tzn. aktualizuješ čas poslední aktivity a page (stránka na které se právě nachází).
Potom když chceš vypsat kdo je online (včetně toho na které stránce je a jakou má IP) tak vezmeš z databáze jen položky, které mají čas poslední aktivity ne starší třeba pěti minut. Taky je dobré staré záznamy z databáze automaticky mazat.
Takže to sessionid je tam pak ale na prd, ne? K čemu mi to je, když nezjistím jestli existuje nebo ne.
Chtěl jsem právě mazat záznamy na základě toho, že nenajdu session, podle jejího id. A tady jsem skončil..
Není na prd. Je na to, abys věděl, koho máš aktualizovat. Podle sessionid identifikuješ kdo právě nějakou akci provádí a komu tudíž aktualizovat v databázi čas (a případně i stránku atd.)
Moment, já jsem pomalej.
Mám to tak, že pokud se přihlásí, tak tam má datum a čas přihlášení. Když se odhlásí, tak tam má null. Pak jsem tam chtěl dát to sessionid, abych zjistil, jestli je dlouho pryč nebo ne a pokud bych nenašel session s tím sessionid, tak bych mu nastavil to přihlášení na null. Ale to nemůžu, protože to session podle sessionid neumím zjistit. Takže kdyby to nešlo zjistit, tak je zbytečné tam to sessionid ukládat, ne?